Olej z czarnego sezamu BIO SOSTA

30,00 

Nie przesadzimy, gdy napiszemy, że olej sezamowy to prawdziwa gwiazda wśród swoich oleistych przyjaciół.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Nasi klienci uwielbiają także:

Opis

Sezam to roślina dość tajemnicza. Naukowcy do tej pory nie ustalili, skąd on właściwie pochodzi. Jedni twierdzą, że z Afryki, inni – że z Bliskiego Wschodu. Pewne natomiast są dwa fakty. Po pierwsze – nasiona sezamu towarzyszą ludzkości co najmniej od kilku tysięcy lat, czego niezbycie dowodzą archeologiczne znaleziska, datowane na 2000 rok p.n.e. Po drugie – te niepozorne, drobne ziarenka należą do nadzwyczaj wartościowych pokarmów. Nie bez powodu były przez starożytnych nazywane „przyprawą bogów”.

Co zawiera olej sezamowy?

W ziarnach sezamu można znaleźć cały komplet najważniejszych składników odżywczych. Zawierają one ok. 20 % białka, z dużą ilością ważnego aminokwasu metioniny, sporo cennego błonnika, bogaty zestaw pierwiastków śladowych (w szczególności wapnia, magnezu i cynku) oraz witamin (chodzi zwłaszcza o witaminę E i witaminy z grupy B), a przede wszystkim – niebywale zdrowy tłuszcz. Stanowi on blisko połowę masy nasion, dzięki czemu można z nich wytwarzać znakomity olej.

O dietetycznych i terapeutycznych walorach sezamowego oleju decyduje proces jego produkcji. Nie powinien on być poddawany wysokiej temperaturze ani rafinacji, bowiem te dwa zabiegi niszczą większość obecnych w nim bezcennych substancji. Natomiast nierafinowany, zimnotłocznony olej z „przyprawy bogów” jest autentycznym magazynem żywieniowych skarbów. Do nich należą:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: ich zawartość w oleju może dochodzić nawet do 90%; w przeważającej części są to kwasy jednonienasycone (omega 9) i wielonienasycone z rodziny omega 6 (kwas linolowy). Sezamowy tłuszcz posiada jedynie śladową ilość ogromnie ważnego kwasu linolenowego (roślinnego prekursora omega 3), dlatego warto go stosować zamiennie z olejami bogatymi w ten kwas, tj. olej lniany.
  • fitosterole i fosfolipidy, w tym dużo lecytyny, korzystnie działającej m.in. na mózg czy wątrobę
  • unikalne związki organiczne: sezamina i sezamol, będące silnymi antyutleniaczami, czyli usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników
  • fitohormony, regulujące wszelkie funkcje hormonalne
  • mnóstwo naturalnych antyoksydantów
  • witaminy i mikroelementy – takie jak w samym ziarnie, przy czym w oleju występuje znacznie więcej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E.

Na co pomaga olej sezamowy?

Oczywiście zimnotłoczony sezamowy olej nie jest lekiem w klasycznym sensie tego słowa. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem, nie powinien być traktowany jako alternatywa dla zalecanych przez specjalistę medykamentów. Jednak w połączeniu z nimi potrafi nieźle podreperować zdrowie. Oto potencjalne korzyści, jakie daje nierafinowany tłuszcz z „przyprawy bogów”:

  • optymalny poziom cholesterolu i glukozy we krwi – to przede wszystkim zasługa fosfolipidów, fitosteroli oraz antyutleniaczy
  • sprawnie funkcjonująca tarczyca (niektórzy fachowcy rekomendują sezamowy olej w przypadku nadczynności tego narządu)
  • pomoc przy problemach z żołądkiem, wątrobą czy nerkami
  • balsam dla jelit – zauważono łagodnie rozwalniający wpływ oleju sezamowego, toteż ów tłusty eliksir pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek pokarmowych, zapewniając w ten sposób skuteczny detoks
  • umysł pracujący na najwyższych obrotach – tutaj kluczową rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna
  • hormony pod kontrolą – obfitujący w fitohormony (roślinne odpowiedniki ludzkich hormonów) olej sezamowy bywa wielce przydatny np. kobietom w okresie klimakterium
  • mocne kości – dzięki dużym ilościom wapnia oraz fitohormonom, które zwiększają gęstość tkanki kostnej i mogą przeciwdziałać osteoporozie
  • znakomita broń w walce z infekcjami bądź różnymi stanami zapalnymi – sezamowy tłuszcz wzmacnia odporność, a ponadto działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i bakteriobójczo
  • serce niczym przysłowiowy dzwon – praktycznie wszystkie komponenty zimnotłoczonego sezamowego oleju zbawiennie oddziałują na mięsień sercowy, m.in. dzięki temu, że stabilizują gospodarkę lipidową; w ten sposób przy okazji mogą chronić przed miażdżycą i wszelkimi dysfunkcjami naczyń krwionośnych.

Odchudzający tłuszcz?

Naukowcy zaobserwowali ciekawą cechę oleju z „przyprawy bogów”, a konkretnie obecnej w nim sezaminy. Otóż ten specyficzny składnik może zapobiegać przyrostowi zbędnej tkanki tłuszczowej. Wydatnie przyspiesza metabolizm, zarazem nie dopuszczając do utraty masy mięśniowej, która – jak ogólnie wiadomo – należy do czynników spalających tłuszcz.

Czyżby sezamowy olej, mimo swojej pokaźnej kaloryczności (ok. 900 kcal na 100 ml), miał być patentem na zgrabną sylwetkę? Niestety – aromatyczny, tłusty płyn nie sprawi automatycznie, że niechciane kilogramy znikną szybko i bezpowrotnie. Taki cudowny środek odchudzający po prostu nie istnieje. Bez racjonalnej diety i odpowiedniej dawki ruchu, nie ma co marzyć o figurze modelki. Niemniej, olej sezamowy można potraktować jako efektywny i jednocześnie całkowicie bezpieczny wspomagacz w batalii z nadmierną tuszą.

Orientalny rarytas

Wyrazisty smak oleju sezamowego doceniają zwłaszcza miłośnicy kuchni azjatyckiej. Jednak pod niektórymi względami nie warto brać przykładu z Azjatów, którzy ten cenny tłuszcz mają zwyczaj poddawać brutalnej obróbce termicznej, pozbawiając go wielu dietetycznych przymiotów. Zimnotłoczony olej nie powinien mieć styczności z wysoką temperaturą, natomiast znakomicie się sprawdza w postaci dodatku do już gotowych potraw. Nie tylko egzotycznych. Również nasze rodzime dania wiele zyskają w towarzystwie olejowej ambrozji. Wszelkie sałatki, surówki, koktajle, pasty kanapkowe czy nawet desery, dzięki sezamowemu olejowi nabiorą niepowtarzalnego charakteru.

Olej sezamowy w kuchni

Bogaty skład sezamowego oleju uczynił z niego bazę niezliczonych wyrobów kosmetycznych. W drogeriach i sklepach zielarskich są dostępne m.in. kremy, maści czy odżywki do włosów, w których kluczową rolę odgrywa oleista „przyprawa bogów”. Jednak można też z jej udziałem samodzielnie sporządzić upiększające specyfiki domowej roboty. Olej sezamowy doskonale nawilża skórę, poprawia kondycję włosów, do pewnego stopnia zapobiegając łysinie, a także – stosowany w formie masażu – rozluźnia mięśnie i niweluje ich ból, dlatego warto używać go np. w przypadku kontuzji.

Medycyna ajurwedyjska zachwala olej sezamowy jako płukankę do jamy ustnej i gardła. Coś w rodzaju zamiennika komercyjnych płynów odkażających. Ponoć taki zabieg uśmierca wszelkie bytujące w ustach patogeny, rewelacyjnie wybiela szkliwo zębowe, poprawia jego mineralizację i stanowi świetną profilaktykę przeciw próchnicy.

Jak przechowywać zimnotłoczony olej sezamowy?

Zawarte w oleju sezamowym naturalne antyoksydanty przedłużają jego trwałość. W odróżnieniu od wielu innych olejów roślinnych sezamowy tłuszcz ma stosunkowo długi termin przydatności i nieźle znosi temperaturę pokojową. Może być trzymany w miejscu o temperaturze ok. 20 stopni (chociażby w kuchennej szafce), lecz tylko do momentu, aż zostanie otwarty. Potem już trzeba go umieścić w lodówce i zużyć najpóźniej w ciągu trzech miesięcy. Zimnotłoczony olej należy izolować od światła i tlenu, dlatego musi on być przechowywany w szczelnie zamkniętej, zaciemnionej butelce. W żadnym wypadku nie powinien być stawiany w pobliżu odsłoniętego okna – dostęp promieni słonecznych spowoduje dezaktywację większości jego najwartościowszych substancji.

Informacje dodatkowe

Waga0.5 kg
Wymiary8 × 8 × 25 cm

Właściwości

Olej sezamowy  Sosta jest tłoczony z ekologicznych nasion czarnego sezamu. Technika tłoczenia na zimno utrzymuje składniki odżywcze w stanie nienaruszonym, co zapewnia mu szereg korzyści zdrowotnych. Przez tysiące lat w kulturze indyjskiej olej sezamowy był bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Olej sezamowy zawiera związki chemiczne – lignany i  sezamol , które są silnymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają zmniejszyć uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki. Nagromadzenie wolnych rodników w komórkach może prowadzić do zapalenia i wielu chorób.

 Olej sezamowy zawiera przede wszystkim tłuszcze nienasycone, zwłaszcza wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA. Te kwasy tłuszczowe utrzymują silny układ sercowo-naczyniowy i niski poziom cholesterolu LDL, zapobiegając w ten sposób miażdżycy, utrzymują także pod kontrolą ciśnienie krwi.

Olej sezamowy jest bogaty w miedź, naturalną substancję przeciwzapalną, która zmniejsza m.in.obrzęk stawów oraz wzmacnia kości.

Dobra wiadomość dla wegetarian: olej sezamowy jest bogatym źródłem witaminy B oraz innych składników odżywczych, takich jak selen, miedź, cynk, żelazo, witamina E, które odgrywają kluczową rolę w produkcji białych krwinek w walce z infekcjami.

Dobrze wpływa na skórę, włosy i spalanie dodatkowego tłuszczu w organizmie. I często jest najlepszy do masaży, ponieważ wnika głęboko w skórę, zapewniając jej odżywienie i łagodzenie stresu.

Zastosowanie

Wartości odżywcze

Pytania i odpowiedzi

  1. Czy olej sezamowy można podawać dzieciom?
  2. W jakich ilościach i jak często konsumować olej sezamowy?
  3. O jakiej porze dnia najlepiej spożywać zimnotłoczony olej z sezamu?
  4. Czy olej sezamowy może uczulać?
  5. Jaki olej sezamowy warto kupować?
  6. Czy można smażyć na zimnotłoczonym oleju sezamowym?
  7. Czy olej z sezamu zawiera gluten?
  8. Czy olej sezamowy może komuś szkodzić?
  9. Jaki smak ma zimnotłoczony olej sezamowy?

Czy olej sezamowy można podawać dzieciom?

Od pierwszego roku życia – nie wcześniej – dziecko może spożywać niewielkie ilości zimnotłoczonego oleju sezamowego, o ile nie stwierdzono u niego alergii na sezam. Na wszelki wypadek, zawsze lepiej poradzić się pediatry.

W jakich ilościach i jak często konsumować olej sezamowy?

Jest to kwestia indywidualna. Zwykle zaleca się, aby dzieci w wieku od roku do 3 lat przyjmowały parę kropel oleju sezamowego dziennie, starszym dzieciom można aplikować jedną łyżeczkę, natomiast w przypadku dorosłych optymalna porcja wynosi od jednej do trzech łyżek stołowych na dobę.

O jakiej porze dnia najlepiej spożywać zimnotłoczony olej z sezamu?

Nie ustalono konkretnej pory, w której olej działałby najkorzystniej. W potrawach albo w formie naturalnego suplementu, może być przyjmowany zarówno rano, jak i po południu lub wieczorem – chociaż raczej nie bezpośrednio przed snem, zwłaszcza jeśli ktoś szczególnie dba o linię; mimo wszystkich swoich niezaprzeczalnych zalet, sezamowy olej jest wysokokalorycznym tłuszczem i te dodatkowe kalorie trudniej będzie spalić późną nocą niż w ciągu dnia.

Czy olej sezamowy może uczulać?

Niestety – i same ziarna sezamowe i tłoczony z nich olej zaliczają się do stosunkowo częstych alergenów. Osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję tych produktów, muszą z nich zrezygnować.

Jaki olej sezamowy warto kupować?

Najwyższą wartość ma olej nierafinowany, tłoczny w niskiej temperaturze. Tylko wtedy zachowuje wszystkie swoje dobroczynne składniki. Idealnie byłoby, gdyby użyte do jego produkcji nasiona pochodziły z certyfikowanych ekologicznych upraw.

Czy można smażyć na zimnotłoczonym oleju sezamowym?

Podobnie jak większość nierafinowanych tłuszczów roślinnych, sezamowy olej fatalnie znosi jakąkolwiek obróbkę termiczną. Nie powinno się na nim smażyć, chociaż rozmaite tradycyjne dania azjatyckie bywają smażone właśnie na sezamowym oleju. Jak widać – nie zawsze tradycja wychodzi na zdrowie.

Czy olej z sezamu zawiera gluten?

Olej sezamowy składa się prawie wyłącznie z tłuszczu, zatem nie posiada glutenu, bo ten jest białkiem. Ziarna sezamu wprawdzie białko zawierają, ale są to proteiny bezglutenowe.

Czy olej sezamowy może komuś szkodzić?

Nie odnotowano żadnego negatywnego wpływu oleju z nasion sezamu, poza indywidualnymi reakcjami alergicznymi. Kto na sezam nie jest uczulony, może bez obaw zażywać tłoczony z niego olej. Jednak należy zachować ostrożność, jeśli systematycznie przyjmuje się leki, gdyż ten oleisty smakołyk wchodzi w interakcje z niektórymi farmaceutykami, np. tymi zawierającymi aspirynę.

Jaki smak ma zimnotłoczony olej sezamowy?

Obiegowy podgląd głosi, że zdrowa żywność z reguły jest niesmaczna. Olej sezamowy zdecydowanie obala ten mit. Aromatyczna, gęsta ciecz o pięknej, złocistej barwie, posiada smak intensywny, niezwykle oryginalny, a jednocześnie subtelny, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi. W końcu powstała z „przyprawy bogów” – nazwa zobowiązuje!

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej z czarnego sezamu BIO SOSTA”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!