Olej z rokitnika Sosta

65,00 

Kolor niczym wino, a właściwości…Nie przesadzimy, gdy napiszemy, że olej z rokitnika to prawdziwa gwiazda wśród swoich oleistych przyjaciół.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Nasi klienci uwielbiają także:

Opis

Olej z rokitnika Sosta

Pierwsze wzmianki o oleju z rokitnika pojawiły się już w starożytnej Gracji, pradawne księgi tybetańskie nazywają go zaś „olejem złota”. Przebogaty skład stanowi swoistą bombę odżywczą, bogatą nie tylko w niezbędne witaminy i minerały, ale też karotenoidy (zawiera aż 330 mg). Jako jeden z nielicznych produktów dostępnych dla człowieka (oprócz ryb) posiada wyjątkowy profil kwasów tłuszczowych Omega – Omega 3, 6, 7 i 9. To prawdziwa rzadkość. Tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Tak jak chciała natura.

Co zawiera olej z rokitnika Sosta?

Olej z rokitnika Sosta tłoczony na zimno to prawdziwa bomba odżywcza. Posiada przede wszystkim bogactwo witaminy C i niezwykle rzadko spotykany profil kwasów tłuszczowych Omega – 3, 6, 7 i 9. Oprócz nich zawiera dodatkowo:

  • flawonoidy – posiadają działanie przeciwzapalne i silne działanie przeciwutleniacjące (antyrodnikowe)
  • aminokwasy egzogenne – niezbędne do poprawnego funkcjonowania całego organizmu, a także budowy mięśni
  • kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u płodu, zalecany kobietom w ciąży i planującym poczęcie
  • witaminę A w postaci karotenoidów – niezbędne do prawidłowej pracy wzroku, pomagają w profilaktyce raka jamy ustnej, prostaty, przełyku i pęcherza moczowego
  • witaminy B1 i B2 – poprawiają samopoczucie, wspierają koncentrację, pomagają też utrzymać dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, biorą udział w produkcji krwinek
  • witamina C – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i wspiera działanie układu krwionośnego i odpornościowego
  • witaminę E – nazywana „witaminą młodości”, ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwdziała starzeniu się organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami
  • witamina K – jest niezbędna do poprawnego krzepnięcia krwi, jej niedobór może skutkować krwotokiem i trudnością w zatamowaniu nawet drobnego skaleczenia

Olej z rokitnika – na co pomaga?

Właściwości oleju z rokitnika obejmują niezwykle szeroki zakres. Jego wyjątkowo korzystny profil kwasów tłuszczowych Omega, sprawia, że jest on zdrowy dla całego organizmu.

Olej z rokitnika:

  • obniża poziom „złego” cholesterolu i obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy
  • silnie wspiera procesy regeneracyjne całego organizmu
  • pomaga w gojeniu się ran, owrzodzeń (również wewnętrznych – żołądka i dwunastnicy)
  • poprawia kondycję skóry, wspiera leczenie łuszczycy
  • silnie wspiera układ odpornościowy – wygasza stany zapalne, działa silnie antybakteryjnie i antywirusowo, pomaga w leczeniu przeziębień
  • dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy A, działa dobroczynnie na wzrok, pomaga utrzymać dobrą jakość widzenia zmierzchowego
  • pomaga przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego – łagodni mdłości, redukuje ból brzucha, pomaga w niestrawności i zgadze

Kto powinien pić olej z rokitnika?

Olej z rokitnika posiada wspaniałe właściwości dla funkcjonowania organizmu człowieka. Jako jeden z nielicznych produktów posiada znakomity i rzadko spotykany profil kwasów Omega – 3, 6, 7 i 9. Podobny profil posiadają tylko ryby morskie. Szczególną uwagę na olej z rokitnika powinny zwrócić uwagę osoby borykające się z problemami skórnymi. Stosowany bezpośrednio na skórę silnie wspiera jej regenerację i pomaga w leczeniu owrzodzeń, oparzeń, skaleczeń, łuszczycy. Z uwagi na swoje działanie przeciwwymiotne może stanowić pomoc dla osób poddanych chemioterapii – po zakończeniu leczenia dodatkowo będzie wspierał proces powrotu do homeostazy. Olej z rokitnika wspiera procesy regeneracyjne, łagodzi wszelkie stany zapalne oraz chorobę wrzodową – żołądka i dwunastnicy. Jest nieocenioną pomocą w gojeniu się owrzodzeń.

Jak przechowywać olej z rokitnika?

Olej z rokitnika, przechowujemy w suchym nienasłonecznionym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Chociaż każdy z naszych olei chronimy w butelkach z ciemnego szkła, dobrze jest zapewnić im właściwą temperaturę – poniżej 20 stopni Celsjusza. Przechowując olej z rokitnika, warto też trzymać go poza zasięgiem dzieci. Olej z rokitnika Sosta powstał w procesie tłoczenia na zimno i posiada pełne spektrum właściwości. Z tego powodu wytrącanie się w nim osadu jest zjawiskiem naturalnym i nie stanowi o zepsuciu oleju.

Olej z rokitnika w kuchni

Rokitnik jako roślina, jest w Polsce stosunkowo rzadko spotykany. Najczęściej rośnie nad morzem, jednak jako gatunek objęty ochroną, nie podlega zbiorom. Z tego powodu wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak smacznym jest dodatkiem kulinarnym. Olej z rokitnika zdecydowanie wprowadzi do codziennej kuchni powiew świeżości. Z uwagi na to, że może być spożywany wyłącznie na zimno, należy dodawać go do potraw już po ich przygotowaniu. Olej z rokitnika doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych. Posiada charakterystyczny, przyjemny smak, który urozmaici walory smakowe ulubionych potraw. Olej rokitnikowy z powodzeniem będzie też pasować do sałatek i surówek. Dobrze komponuje się też z pieczywem oraz warzywami i owocami – sprawdzi się jako podkreślająca ich smak maczanka.

Tłoczony na zimno – czyli jaki?

Olej zimnotłoczony to taki, w którego procesie nie została przekroczona temperatura 40 stopni Celsjusza. Dzięki tłoczeniu na zimno, olej z rokitnika dalej posiada właściwości, jakie miała roślina, z której został wytłoczony. Tłoczenie na zimno ma szczególne znaczenie dla zachowania takich składników jak witamina C czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej z rokitnika tłoczony na zimno posiada niezwykle rzadko spotykany profil kwasów Omega – 3, 6, 7 i 9. Tylko taki proces produkcyjny może zagwarantować pełnię właściwości.

Nierafinowany olej z rokitnika Sosta – jakie ma zalety?

Olej z rokitnika marki Sosta to produkt, który został wytłoczony na zimno. Dzięki temu olej zachował pełnię składników odżywczych, w tym rzadko spotykane kwasy tłuszczowe Omega 7 i Omega 9. Nie został poddany procesowi rafinacji i filtracji, co oznacza, że proces jego produkcji jest maksymalnie zbliżony do naturalnego. Brak rafinacji gwarantuje zachowanie pełni smaku, aromatu i właściwości oleju z rokitnika. To gwarancja najwyższej jakości.

Właściwości

Rokitnik zwyczajny to potęga odżywcza, która jest wypełniona witaminami A, B1, B2, C, D, E, K i P, flawinoidami, aminokwasami, kwasem foliowym. Ta jagoda ma tyle witaminy E co kiełki pszenicy, trzy razy więcej witaminy A niż marchew i cztery razy więcej dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), ważnego enzymu, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom wolnych rodników, niż żeń-szeń. Intensywna, czerwona barwa oleju, wynika z wysokiej zawartości właśnie witaminy A w postaci karotenoidów. Karotenoidy odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne oleju, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym.

To niesamowity suplement, ze względu na tak szeroki profil żywieniowy, w tym pełną mieszankę kwasów omega – 3, 6, 7 i 9. Omega 7 – „super” omega – jest bardzo rzadki; można go znaleźć tylko w rybach słodkowodnych, orzechach makadamia i właśnie oleju z rokitnika zwyczajnego. Wyjątkowa wysoka zawartość kwasów tłuszczowych i bogactwo zawartych w nim składników odżywczych sprawiają, że jest to jeden z najbardziej prozdrowotnych olejów. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega przeziębieniom i pomaga w walce z infekcjami, działa antywirusowo i antybakteryjnie.

Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem wspomagającym przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę, wszelkie stany zapalne, chorobę wrzodową żołądka oraz dwunastnicy.

Zawarte w dużych ilościach witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca.

Jego działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne pomaga np. w leczeniu aft,  stanów zapalnych różnego pochodzenia m.in. w obrębie jamy ustnej, zapaleniu spojówek. Ponadto pozytywnie wpływa na układ nerwowy (usprawnia pracę mózgu), obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, odbudowuje organizm po chorobie, wykazuje działanie antydepresyjne i dostarcza energii, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza widoczność blizn i przebarwień na skórze, korzystnie działa na narząd wzroku – ze względu na zawartość prowitaminy A (karotenoidy) ma zastosowanie zwłaszcza przy leczeniu tzw. kurzej ślepoty; pozytywny wpływ na oczy mają również kwasy omega, witaminy, minerały i flawonoidy zawarte w oleju.

Zastosowanie

Nie boi się śmiałych, kulinarnych wyzwań. Choć nie nadaje się do pieczenia, to jako dodatek do rozmaitych potraw sprawdza się naprawdę znakomicie. Połączcie go ze świeżym pieczywem, dodajcie do ulubionych warzyw i świeżo wyciśniętych soków owocowych. Polejcie nim sałatki i surówki, a odwdzięczy się wyrazistym, doskonałym smakiem.

W kosmetyce.

Olej rokitnika jest skutecznym środkiem do pielęgnacji skóry i kosmetykiem o działaniu odżywczym, rewitalizującym i regenerującym. Badania biologiczne sugerują, że właściwości regenerujące i odmładzające obecne w tym oleju mogą wynikać częściowo z jego wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenów, tokoferoli i fitosteroli; elementów, które są ważne w utrzymaniu zdrowej skóry. Stosowany zewnętrznie skutecznie leczy uszkodzenia skóry spowodowane promieniowaniem lub słońcem, owrzodzenia skóry, oparzenia, podrażnienia, suchą, swędzącą skórę, wyprysk, łuszczycę, zapalenie skóry i rany. W stanie nierozcieńczonym olej można stosować punktowo na gojące się wypryski, zmiany chorobowe skóry, drobne skaleczenia, poparzenia.

Kilka kropli oleju z rokitnika (od 2 do 5) można dodać do dowolnego serum-olejku w celu wzbogacenia formuły. Badania potwierdzają, że olej z owoców rokitnika zastosowany odpowiednio wcześnie, wyraźnie przyśpiesza gojenie ran, formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz zmniejsza blizny.

Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan samych włosów dodając im połysku.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
11 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

Pytania i odpowiedzi

  1. Czy olej z rokitnika jest dobry dla dzieci?
  2. Ile i jak często pić olej z rokitnika?
  3. Kiedy pić olej z rokitnika – rano, czy wieczorem?
  4. Czy olej z rokitnika może uczulać?
  5. Który olej z rokitnika wybrać?
  6. Czy można smażyć na oleju z rokitnika?
  7. Czy olej z rokitnika zawiera gluten?
  8. Olej z rokitnika – dla kogo niewskazany?

Czy olej z rokitnika jest dobry dla dzieci?

Olej z rokitnika posiada dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość witaminy C, znacznie przewyższająca pod tym względem inne rośliny takie jak np. cytryna. Olej z rokitnika może być podawany dzieciom, jednak warto poczekać a ten moment do ukończenia przez dziecko 3. roku życia. Olej należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości – nawet kilku kropel. Da nam to pewność, że dziecko nie jest uczulone na olej oraz dobrze na niego reaguje. W przypadku małych dzieci decyzję o wprowadzeniu do diety oleju z rokitnika warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Ile i jak często pić olej z rokitnika?

Olej z rokitnika stanowi dodatek kulinarny i tak powinien być stosowany. Mimo jego dobroczynnych właściwości należy pamiętać, że podobnie jak przyprawy czy octy, jest uzupełnieniem diety, a nie lekiem. Zalecane stosowanie oleju rokitnikowego dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie. Warto włączać olej rokitnikowy do posiłku i spożywać razem. W przypadku występowania problemów trawiennych należy stosować olej z rokitnika na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Warto pamiętać, że olej rokitnikowy może być też stosowany bezpośrednio na skórę. Działa zbawiennie na problemy cery trądzikowej, pomaga też w gojeniu się ran, bywa stosowany jako wsparcie w walce z rozstępami.

Kiedy pić olej z rokitnika – rano, czy wieczorem?

Stosowanie oleju z rokitnika warto dołączyć do codziennej diety. Chociaż można stosować go oddzielnie, lepiej dolewać go do ulubionego jedzenia. Olej z rokitnika doskonale uzupełni smak ulubionego soku, musu owocowego czy jogurtu. Można stosować go razem z pieczywem (np. jako maczankę), ale sprawdzi się też jako dodatek do warzyw i owoców. Nie ma określonej, idealnej pory na spożywanie oleju z rokitnika.

Czy olej z rokitnika może uczulać?

Olej z rokitnika, podobnie jak inne produkty spożywcze może uczulać. Warto początkowo stosować mniejszą dawkę, by przekonać się o pozytywnej reakcji organizmu na nowy składnik pokarmowy. Olej z rokitnika często jest też stosowany bezpośrednio na skórę. W tym przypadku warto przed pierwszym użyciem wykonać prosty test alergiczny – należy posmarować niewielką ilością oleju skórę na zgięciu łokcia. Najlepiej odczekać 24 godziny po teście, jednak w przypadku silnego uczulenia na olej z rokitnika, reakcja pojawi się w ciągu kilku minut.

Który olej z rokitnika wybrać?

Decydując się na kupno oleju z rokitnika, wybierzmy ten o najlepszej jakości. Zwłaszcza jeżeli naszą motywacją jest chęć wsparcia zdrowia lub pomoc w leczeniu. Najwyższą jakość prezentuje sama natura, dlatego warto wybierać produkty, które są do niej maksymalnie zbliżone. Najlepszy wybór to olej z rokitnika tłoczony na zimno, takie, który nie został poddany procesowi rafinacji i oczyszczania. Mamy wówczas gwarancję najwyższej jakości.

Czy można smażyć na oleju z rokitnika?

Olej z rokitnika jest olejem tłoczonym na zimno. Oznacza to, że podczas jego produkcji nie została przekroczona temperatura 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu możliwe było zachowanie pełnego spektrum dobroczynnych właściwości, w tym naturalnej zawartości kwasów Omega – 3,6,7,i 9. Podgrzanie oleju pozbawia go tych cech. Z tego powodu olej z rokitnika – podobnie jak inne oleje zimnotłoczone – powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Nie można smażyć na oleju z rokitnika.

Czy olej z rokitnika zawiera gluten?

Rokitnik naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego olej z rokitnika również go nie zawiera. Osoby z silną nietolerancją na gluten oraz z celiakią powinny jednak mieć na względzie, że marka SOSTA nie specjalizuje się w produktach bezglutenowych.

Olej z rokitnika – dla kogo niewskazany?

Olej z rokitnika, choć posiada ogrom dobroczynnych właściwości, nie jest wskazany dla każdego. Ze względu na stosunkowo silne działanie i brak jakichkolwiek badań w tym temacie, olej z rokitnika nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiących. Na olej powinny uważać także osoby cierpiące na kamicę żółciową oraz zmagające się ze stanami zapalnymi trzustki, wątroby lub pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo – ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi – szczególną uwagę powinny zachować osoby chore na cukrzycę, przyjmujące insulinę. Decyzję o kuracji olejem warto wówczas skonsultować z lekarzem.

1 opinia dla Olej z rokitnika Sosta

  1. Gosia

    Po prostu przepyszny! Świetny także jako dodatek do kosmetyków. Gorąco polecam, jestem zachwycona.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!