Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

od 30,00 

  • 100 ml
  • 1000 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
Wyczyść

To nie tajemnica, że olej powstaje z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Zna więc dobrze swoją wartość. Nie można pomylić go z żadnym innym olejem. Ma ciemnozieloną barwę i charakterystyczny zapach. Na tym jednak nie koniec niespodzianek!

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej z pestek dyni oleistej tłoczony jest na zimno, bez dodatku chemii i konserwantów. Tak lubimy najbardziej. Dzięki temu zachowuje swoje wartości odżywcze, którymi chwali się zamknięty szczelnie w ciemnych butelkach. Pozwalamy mu na to, bo jesteśmy dumni, jak wiele może zdziałać nie tylko w kuchni. Olej z pestek dyni SOSTA jest niezastąpiony w profilaktyce leczenia prostaty oraz dróg moczowych. Bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego. Ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Tłoczony na zimno, dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak. Olej zawiera ok 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i przy okazji pragnie stosować lekkostrawne produkty. Właściwości oleju dyniowego wynikają z kombinacji nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdziemy w jego składzie.

Właściwości

Olej z pestek dyni – właściwości

  • zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego;
  • pozytywnie działa na cały układ moczowy ;
  • wspomaga pracę wątroby;
  • stosowany w profilaktyce miażdżycy;
  • mocno stymuluje układ odpornościowy;
  • przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
  • wspomaga układ nerwowy
  • działa  korzystnie na przemianę materii, poleca się go w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci;
  • przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu;
  • nasiona dyni zawierają substancję L-tryptofan, która odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu objawów depresji;
  • chronią kości przed osteoporozą -główną przyczyną osteoporozy jest niedobór cynku. Nasiona dyni pomagają chronić kości przed osteoporozą, dostarczając organizmowi wystarczającej ilości cynku;
  • poprawia koncentrację – znacząca ilość magnezu w dyni sprawia, że jej spożywanie jest korzystne dla poprawy koncentracji przy jej zaburzeniach;
  • bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych, zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego;
  • zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Zastosowanie

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek dyni znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Surowiec ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Olej z pestek dyni ma  przede wszystkim działanie nawilżające, dlatego też idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i łuszczącej się. Natłuszczające właściwości pomogą zachować odpowiedni stopień nawilżenia skóry, przez co cera nabiera blasku i odzyskuje ładny, naturalny koloryt. Dla osób o cerze dojrzałej, olej z pestek dyni jest pomocny w walce ze zmarszczkami, a ponadto wygładza i napina, pomaga walczyć z rozstępami.

Zawartość potasu sprawia, że działa oczyszczająco i tonizująco. Dynia jest dodawana do różnego rodzaju kosmetyków takich jak kremy do twarzy, peelingi, balsamy do ciała a także olejki do masażu

Olej z pestek dyni w kuchni

Intensywny smak przysparza mu coraz większą rzeszę wielbicieli. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do pieczywa, warzyw, serów, ugotowanych jaj, kasz, soczewicy, makaronów, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. To jednak nie wszystko.

Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi olej z pestek dyni bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
17 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z pestek dyni tłoczony na zimno”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!