Olej z ogórecznika Sosta

od 34,90 

Wyczyść

Ogórecznik  ze względu na swoje właściwości lecznicze stosowany jest od wieków. W tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat znajdował niezliczoną ilość zastosowań – od leczenia skóry, do zmniejszania bólu.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Dlaczego warto spożywać olej z ogórecznika?

Właściwości lecznicze, pielęgnacyjne, a także spożywcze – olej z nasion ogórecznika to wyjątkowa pozycja na liście olejów roślinnych! Dlaczego zasługuje na szczególną uwagę i cieszy się tak szerokim zastosowaniem? Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – w szczególności linolenowego GLA oraz LA, naturalnych antyoksydantów, saponiny, a także soli mineralnych i witaminy A oraz C, co sprawia, że olej z ogórecznika tłoczony na zimno stanowi doskonałe źródło dobrych kwasów tłuszczowych, które niezbędne są do zachowania dobrego zdrowia fizycznego, psychicznego, a także zadbania o kondycję skóry i włosów. Podczas zakupu należy jednak szczególną uwagę zwrócić zarówno na proces produkcji, jak również opakowanie. Postaw na olej z nasion ogórecznika nierafinoway, niefiltrowany, tłoczony na zimno i zapakowany w ciemnej, szklanej butelce – tylko wtedy masz pewność, że zachowane zostały wszystkie cenne właściwości!

Do czego używać olej z nasion ogórecznika tłoczony na zimno w kuchni?

Ten rodzaj oleju roślinnego doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni, jak również kąciku pielęgnacyjnym. Nie nadaje się on do obróbki cieplnej – olej z nasion ogórecznika należy stosować więc tylko do przygotowywania potraw na zimno. Łagodny smak z pewnością dobrze skomponuje się z surówkami, sałatkami, pastami, domowymi majonezami, kaszą, owsianką czy też sosami.

Oprócz zastosowania spożywczego olej z pestek ogórecznika cieszy się dużą popularnością w lecznictwie i kosmetyce! Problemy skórne, stany zapalne, podrażniona, sucha i słabo nawilżona skóra? Olej z pestek ogórecznika z pewnością pomoże w takich sytuacjach! Nie tylko załagodzi on podrażnienia, nawilży i poprawi elastyczność, ale także usunie przebarwienia, spowolni procesy starzenia się skóry, a także wspomoże gojenie się ran. Jeżeli więc chcesz wzmocnić swoją skórę oraz sprawić, że będzie ona odporna na działanie czynników zewnętrznych bez wątpienia warto stosować właśnie olej z ogórecznika zimnotłoczony. Zalecana dawka do spożycia to 1 łyżeczka dziennie. Można także stosować go bezpośrednio na skórę ciała.

Olej z nasion ogórecznika zimnotłoczony – pomóż swoim jelitom

Duża popularność tego oleju roślinnego jest także zasługą jego prozdrowotnego działania na układ pokarmowy i jelita. Olej z ogórecznika tłoczony na zimno zarówno wspomaga procesy trawienne oraz wchłanianie się cennych substancji odżywczych i witamin. Tworzy osłonę dla błony śluzowej żołądka oraz ma działanie detoksykujące. Jest on także dużą pomocą w profilaktyce miażdżycy oraz w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu. Dostarcz więc swojemu organizmowi dawkę cennych i naturalnych substancji – włącz w swoją racjonalną dietę olej z pestek ogórecznika jak najszybciej!

Właściwości

Olej z ogórecznika – właściwości

Jego działanie jest dobroczynne dla całego organizmu. Spożywany regularnie (zawsze na zimno!) sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z wydalaniem toksycznych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, poprawia się samopoczucie, a osoby mające problem z układem trawiennym odczuwają poprawę w jego działaniu. Jest również niezastąpiony w budowaniu odporności – ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające olej z ogórecznika może być pomocny w leczeniu wielu chorób zarówno krótko-, jak i długoterminowych.

Jednym z najlepiej zbadanych zastosowań oleju z ogórecznika lekarskiego jest leczenie chorób zapalnych skóry, takich jak egzema (atopowe zapalenie skóry) czy łojotokowe zapalenie skóry. Jest również stosowany w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Stwierdzono, że olej z ogórecznika pomaga poprawić funkcjonowanie płuc, w tym u osób z zapaleniem dróg oddechowych i zaburzeniami, takimi jak zespół ostrej niewydolności oddechowej (ARDS)

Olej z nasion ogórecznika lekarskiego i GLA mają właściwości anty-mutagenne i antyoksydacyjne, które zwalczają wzrost komórek nowotworowych.

Zastosowanie

Olej z ogórecznika – zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Traktuje się go jako antidotum na problemy skórne, takie jak trądzik, egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry. Jego stosowanie zaleca się też przy problemach z łojotokiem, w pielęgnacji skóry ekstremalnie suchej i odwodnionej. Można po niego sięgnąć również wtedy, gdy zmagamy się z trądzikiem różowatym i chcemy wzmocnić naczynka krwionośne, mamy wrażliwą i skłonną do alergii skórę, albo przesadzamy z opalaniem.

Olej z ogórecznika – zastosowanie w kuchni

W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno.

Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo, jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Pytania i odpowiedzi

  1. Jak przechowywać olej z ogórecznika?
  2. Jak stosować olej z ogórecznika w kuchni?
  3. Czy olej z ogórecznika warto stosować w kosmetyce?
  4. Czy olej z ogórecznika ma wpływ na nasze zdrowie?
  5. Czy na oleju z ogórecznika można smażyć?

Jak przechowywać olej z ogórecznika?

Olej z ogórecznika niefiltrowany, tłoczony na zimno powinien być chroniony przed promieniami słońca, dlatego sprzedajemy go w ciemnych, szklanych butelkach. To pozwala na zachowanie pełni jego właściwości.

Jak stosować olej z ogórecznika w kuchni?

Olej z ogórecznika doskonale nadaje się do sałatek, surówek, past czy kasz. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki, a także jako składnik domowego majonezu.

Czy olej z ogórecznika warto stosować w kosmetyce?

Tak, olej z ogórecznika nadaje się jako kosmetyk do twarzy. Świetnie sprawdza się jako środek pielęgnacyjny do skóry problematycznej, z przebarwieniami, stanami zapalnymi i podrażnieniami.

Czy olej z ogórecznika ma wpływ na nasze zdrowie?

Tak, olej z ogórecznika stosowany regularnie korzystnie wpływa na zdrowie serca i prawidłowy poziom cholesterolu. Ponadto, olej z ogórecznika wspiera działanie układu trawiennego.

Czy na oleju z ogórecznika można smażyć?

Nie, zimnotłoczony olej nadaje się tylko do stosowania na zimno. Po obróbce cieplnej traci swoje wspaniałe właściwości.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3387 kJ/824 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
16 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

 

2 opinie dla Olej z ogórecznika Sosta

  1. Gosia

    Gdy się go już raz spróbuje, trudno z niego zrezygnować. Zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Doskonały!

  2. Małgorzata

    Olej z ogórecznika jest bardzo smaczny. Niezastąpiony w kosmetyce twarzy, używam go zamiast kremu. Gorąco polecam 🙂

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej-arachidowy-Sosta
  • olej z orzecha laskowego
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
  • tłoczony na zimno olej z ogórecznika sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!