Opis
Jak wiadomo, w medycynie ludowej najważniejsza jest natura. Nie przechodzimy więc obok tego obojętnie i olej rydzowy tłoczymy na zimno, aby oferował wszystkie najważniejsze walory zdrowotne. Olej przelewamy do ciemnych butelek i nie magazynujemy zbyt długo. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” nawiązuje do okraszania olejem kasz, śledzi i ziemniaków, gdy na stołach brakowało innej okrasy. Dziś rydzowego oleju nie powinno zabraknąć w naszej kuchni.
Właściwości
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżając przy tym ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia.
Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych (pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych). Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.
Olej rydzowy (olej z lnianki) – działanie
Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:
- skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca;
- zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu;
- stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy;
- stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B;
- przyspiesza wydzielanie żółci;
- chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki;
- osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu
- reguluje poziom lipidów i cukru we krwi.
- przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca
- nadaje elastyczność skórze
- zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek i plam starczych, a także chroni skórę przed starzeniem, związanym z ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe lub zaburzenia hormonalne
- doskonały do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka
Zastosowanie
Olej z lnianki (olej rydzowy) – zastosowanie w kuchni
Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.
Stosowanie oleju z lnianki
Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno.
Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.