Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno

od 10,00 

  • 100 ml
  • 250 ml
  • 500 ml

Spotkanie z olejem rydzowym to ciekawe, kulinarne doświadczenie. Wytwarzany jest z najstarszej rośliny oleistej w Polsce – lnianki (inaczej rydz lub rydzyk). Takie pochodzenie zobowiązuje! Niefiltrowany i tłoczony na zimno wykorzystywany jest od wieków w medycynie ludowej. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Jak wiadomo, w medycynie ludowej najważniejsza jest natura. Nie przechodzimy więc obok tego obojętnie i olej rydzowy tłoczymy na zimno, aby oferował wszystkie najważniejsze walory zdrowotne. Olej przelewamy do ciemnych butelek i nie magazynujemy zbyt długo. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” nawiązuje do okraszania olejem kasz, śledzi i ziemniaków, gdy na stołach brakowało innej okrasy. Dziś rydzowego oleju nie powinno zabraknąć w naszej kuchni.

Właściwości

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżając przy tym ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia.

Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych (pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych). Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

Olej rydzowy (olej z lnianki) – działanie

Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:

  • skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca;
  • zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu;
  • stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy;
  • stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B;
  • przyspiesza wydzielanie żółci;
  • chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki;
  • osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu
  • reguluje poziom lipidów i cukru we krwi.
  • przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca
  • nadaje elastyczność skórze
  • zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek i plam starczych, a także chroni skórę przed starzeniem, związanym z ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe lub zaburzenia hormonalne
  • doskonały do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka

Zastosowanie

Olej z lnianki (olej rydzowy) – zastosowanie w kuchni

Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.

Stosowanie oleju z lnianki

Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno.

Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne  za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
8,3 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na

Dziękujemy!