Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

od 32,00 

Wyczyść

Nie da się go pomylić z żadnym innym. Intensywny, korzenny smak i aromat. Podobno w grobowcu faraona Tutenhamona znaleziono fiolkę z olejem z czarnuszki! Dlaczego? Pewnie dlatego, że sam olej mógłby otworzyć własną, naturalną aptekę!

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

O swoich zdrowotnych właściwościach mógłby opowiadać godzinami. Przystajemy więc na to i z ochotą chwalimy go za silnie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Olej z czarnuszki tłoczymy na zimno, nie dodając do niego żadnych konserwantów. Za co jeszcze go uwielbiamy? Za to, że duża zawartość witaminy E sprawia, że olej szybko nie zjełczeje!

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. To niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych, używana jako panaceum przez starożytnych, którzy uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Nazywana czasem „złotem faraonów”, jako że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tymże olejem. Nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji, z czego część zapewne nie została jeszcze przez naukowców odkryta. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych! Dlatego też wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny, czarnuszka stanowi niezrównany oręż, aby się z nim rozprawić.

Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon – substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, przeciwhistaminowym i antyrakowym; oraz melatyna o właściwościach przeciwbólowych

W czasach naszych babć czarnuszka siewna (określana też jako czarny kmin) często bywała dodawana do pieczywa domowej roboty. Jednak dzieje tych drobnych nasionek są znacznie odleglejsze – czarnuszkę stosowano już w Starożytnym Egipcie, o czym świadczą znaleziska w grobowcach egipskich władców. Stąd wzięła się nazwa oleju z czarnuszki – „złoto faraonów”.

Niepozorne czarne ziarenka obfitują w liczne aminokwasy, przeciwutleniacze, minerały, witaminy oraz tłuszcz. Tego ostatniego zawierają średnio od 30 do 40 procent, dzięki czemu można z nich wytwarzać niezwykle cenny olej. Trzeba przy tym zaznaczyć, że  – jak w przypadku innych olejów – jest on wartościowy tylko w swojej nierafinowanej, zimnotłoczonej wersji. Nie może być poddawany ani procesowi rafinacji, ani wysokiej temperaturze – te czynniki wprawdzie przedłużają jego trwałość, ale zarazem katastrofalnie odbijają się na jakości.

Co zawiera olej z czarnuszki?

Nierafinowany, tłoczony w niskiej temperaturze olej z czarnuszki ma mnóstwo zalet. Naukowcy odkryli w nim ponad 100 nadzwyczaj pożytecznych dla zdrowia substancji. Oto najważniejsze z nich:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące przeszło 80 % zawartości oleju; najwięcej jest kwasów z grupy omega 6 (kwas linolowy), podczas gdy kwas linolenowy (czyli roślinny prekursor omega 3) to zaledwie około jednego procenta. W czarnuszkowym oleju występuje ponadto unikalny, rzadko w przyrodzie spotykany kwas eikozadienowy.
  • fosfolipidy i fitosterole – ważne m.in. dla prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • flawonoidy – pełniące funkcję antyutleniaczy
  • saponiny – pomagające w detoksykacji organizmu
  • związki alkaloidowe, nadające olejowi charakterystyczny, korzenny, gorzki smak i aromat: m.in. nigellina, od której pochodzi botaniczna nazwa czarnuszki: Nigella Sativa
  • olejki eteryczne, które również wpływają na organoleptyczne cechy oleju: tymochinon, karwon, karwakrol, limonen
  • witaminy, zwłaszcza A i E oraz komplet witamin z grupy B, w tym bezcenna dla włosów i skóry biotyna
  • pierwiastki śladowe: wapń, potas, magnez, cynk.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Stare porzekadło głosi, że czarnuszka leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci. Naturalnie sporo w tym przesady, niemniej zimnotłoczony olej z czarnych ziarenek rzeczywiście potrafi wspierać walkę z licznymi zdrowotnymi perturbacjami. Jakie korzyści dzięki niemu można osiągnąć?

  • sprawnie działający układ immunologiczny – czarnuszka i tłoczony z niej olej podnoszą odporność
  • profilaktyka antynowotworowa – aktywne biologicznie związki zimnotłoczonego oleju mogą niszczyć komórki rakowe; oczywiście olejowa kuracja nie zastąpi terapii konwencjonalnej, ale może ją doskonale uzupełniać
  • optymalny poziom glukozy we krwi – olej z czarnuszki reguluje gospodarkę węglowodanową
  • nieoceniona pomoc przy alergiach – czarnuszka działa przeciwalergicznie
  • świetny nastrój – zimnotłoczone „złoto faraonów” idealnie sprawdza się w przypadku przewlekłego stresu czy bezsenności; może nawet przeciwdziałać depresji
  • prawidłowo funkcjonujący układ hormonalny – czarne nasionka normują poziom hormonów; są też uważane za świetne remedium na problemy menstruacyjne, a także dolegliwości związane z menopauzą; co ciekawe – bywają również zalecane matkom karmiącym, ponieważ wzmagają laktację
  • układ pokarmowy działający bez zarzutu – czarnuszkowy olej zbawiennie wpływa na żołądek, wątrobę, jelita, pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, jak również zwalcza wszelkie pasożyty jelitowe
  • skuteczna batalia z infekcjami, stanami zapalnymi, wirusami – olej z czarnuszki to znakomity naturalny specyfik antybakteryjny, antywirusowy, przeciwzapalny, antyseptyczny
  • koniec z problemami dermatologicznymi – zimnotłoczony olej z czarnego kminu pomaga uporać się np. z trądzikiem czy przesuszoną, przedwcześnie starzejącą się skórą; rewelacyjnie oddziałuje również na włosy, które dzięki niemu przestają wypadać, nabierają połysku, a nawet… nie siwieją (w każdym razie, nie zbyt szybko). Nie bez przyczyny na bazie czarnuszkowego oleju sporządza się rozmaite kosmetyki, chociaż równie dobre efekty można osiągnąć dzięki doustnej aplikacji tego niezawodnego środka upiększającego

Poza tym odnotowano pozytywny wpływ zarówno samej czarnuszki, jak i tłoczonego z niej oleju na serce, naczynia krwionośne, drogi oddechowe, nerki, stawy, kości i mięśnie. „Złoto faraonów” to również skuteczny wspomagacz w walce z różnego typu bólami, np. reumatycznymi czy neurologicznymi.

Komu olej z czarnuszki wyjdzie na zdrowie?

Z uwagi na udowodnione naukowo zdrowotne walory zimnotłoczonego oleju z czarnuszki, zaleca się produkt ten stosować profilaktycznie albo jako dodatkowy element procesu leczniczego, przy takich dolegliwościach jak:

  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • osteoporoza
  • różnego typu alergie
  • astma
  • podatność na infekcje
  • dysfunkcje wątroby i nerek
  • wrzody żołądka lub dwunastnicy
  • skłonność od stanów depresyjnych, apatia, chandra, problemy ze snem.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimnotłoczony olej z czarnego kminu konsumowali również ludzie całkiem zdrowi. O ile zdołają przekonać się do jego specyficznego smaku – a naprawdę warto.

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Podobnie jak większość nierafinowanych tłuszczów roślinnych, czarnuszkowy olej musi być przechowywany w lodówce. Optymalna temperatura oscyluje między 4 a 10 stopni Celsjusza. Ważne jest ponadto, żeby chronić cenny produkt przed dostępem światła i tlenu, toteż butelka z olejem powinna być wykonana z zaciemnionego szkła i nie należy trzymać jej otwartej czy choćby niedomkniętej. Niektórzy eksperci radzą w trakcie transportu ze sklepu przenosić olej w specjalnej torbie termicznej bądź w zwykłym termosie – ponoć nawet podczas krótkiej trasy między marketem a domem obecne w „złocie faraonów” wartościowe substancje mogą ucierpieć, jeśli nie będą odizolowane od niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Nierafinowany olej z czarnuszki ma stosunkowo krótki termin przydatności – około 3 miesięcy. To świadczy o jego wysokiej jakości, odpowiedniej metodzie produkcji i braku konserwantów. Gdy data ważności upłynie, nie wolno już oleju przyjmować doustnie, jednak ewentualnie można przeznaczyć go na cele kosmetyczne, chociażby jako znakomitą odżywkę do włosów.

Zimnotłoczony olej z czarnuszki w kuchni

O ile same nasiona czarnuszki mogą być dodawane do wypieków albo konsumowane w formie naparów,o tyle nierafinowany, tłoczony na zimno olej nie toleruje wysokiej temperatury. Jakakolwiek obróbka termiczna fatalnie wpływa na zawarte w nim najcenniejsze składniki, w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego na oleju nie można smażyć, zapiekać, gotować, dusić itp. Jak zatem używać go w kulinariach?

Sposobów jest niemało. Intensywny, korzenny aromat zimnotłoczonego „złota faraonów” czyni go atrakcyjnym komponentem rozmaitych sałatek, surówek, past kanapkowych, a także koktajli warzywnych. Olej świetnie prezentuje się też w towarzystwie najzwyklejszych ziemniaków, ugotowanych „w mundurkach”, a następnie ostudzonych i obranych – banalnie proste danie, dzięki wyrazistemu olejowi nabiera oryginalnego, wyrafinowanego charakteru. W krajach śródziemnomorskich jada się chleb maczany w oliwie z oliwek – w tej roli doskonale potrafi ją zastąpić właśnie olej z czarnuszki. Zresztą pomysły można by mnożyć w nieskończoność; wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
14 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

Wpływ na zdrowie

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – właściwości zdrowotne

  • ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne,
  • skutecznie zapobiega chorobom pasożytniczym. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego,
  • zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła i migdałków oraz łagodzi ich objawy (łyżeczkę oleju podaje się na ciepłą herbatę ziołową, (np. rumianek, tymianek),
  • ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy(zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były przeprowadzane w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.
  • ma działanie antycukrzycowe, reguluje poziom cukru we krwi: działa  ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny,
  • bardzo pomocny w walce z astmą i zapaleniem oskrzeli, ma właściwości rozszerzające oskrzela,
  • skutecznie łagodzi objawy alergii, jest przeciwhistaminowy,
  • wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego, nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy,
  • chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki, zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori,
  • przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • posiada właściwości przeciwdrgawkowe. U chorych na padaczkę (odpornych na konwencjonalne leczenie) znacznie zmniejsza się aktywność, siła i częstotliwość napadów,
  • pomocny przy stanach zapalnych stawów, a także reumatyzmie,
  • chroni przed osteoporozą, zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.
  • przyczynia się do zwiększenia produkcji mleka (u młodych matek),
  • łagodzi skurcze mięśni,
  • zabija bakterie nawet te odporne na antybiotyki, jak: MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę),
  • zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych, hamuje rozwój wzrostu raka jelita grubego bez skutków ubocznych,
  • wspomaga regenerację organów,
  • pomocna w terapii i leczeniu uzależnienia od opiatów,
  • uspokaja, wycisza, zwiększa odporność na stresy oraz pomaga w walce z bezsennością (stosuje się łyżeczkę oleju rozmieszaną w szklance wody przed snem).

Pytania i odpowiedzi

Kiedy olej z czarnuszki jest zepsuty?

Gorzki smak czy białawy osad na dnie butelki to naturalne cechy oleju, świadczące o obecności m.in. przeciwutleniaczy i nie są oznaką zepsucia. Jak zatem poznać, czy „złoto faraonów” jest przestarzałe? Odstręczająca woń jełczejącego tłuszczu niezbicie dowodzi, że olej czasy swojej świetności dawno ma za sobą. Trzeba też pamiętać, jak go się przechowuje – jeśli przez dłuższy okres stał w otwartej butelce poza lodówką, z pewnością już nie przyniesie żadnych dietetycznych korzyści, a wręcz może poważnie zaszkodzić.

Dlaczego olej z czarnuszki jest gorzki?

Wielu konsumentów uważa typową dla zimnotłoczonego oleju z czarnuszki goryczkę za mankament. Tymczasem ta cecha sensoryczna wynika z wysokiej zawartości bezcennych dla zdrowia substancji, tj. związki antyutleniające czy alkaloidy.

Czy olej z czarnuszki można podawać dzieciom?

Jak najbardziej – ale dopiero od 12 miesiąca życia.

W jakich ilościach i w jakiej częstotliwości powinno się spożywać  olej z czarnuszki?

Większość fachowców zaleca, aby zimnotłoczony olej stosować przez okres dwóch lub trzech miesięcy, potem na taki sam czas przerwać olejową kurację, a następnie do niej wrócić – znów na dwa albo trzy miesiące. W kwestii przyjmowanych dawek najczęściej rekomenduje się: dla dzieci młodszych (od roku do 3 lat) – 1/ 4 łyżeczki dziennie; dla dzieci starszych – 1/2 łyżeczki, dla młodzieży i dorosłych – 1 łyżeczka.

O jakiej porze dnia najlepiej przyjmować olej z czarnuszki?

Zasadniczo nie ma jakiejś szczególnie zalecanej pory; najlepiej zażywać olej z dowolnym posiłkiem – może to być zarówno śniadanie, jak i obiad czy kolacja; w ostatnim przypadku zimnotłoczony olej z czarnego kminu będzie szczególnie przydatny, jeśli cierpimy na bezsenność.

Czy olej z czarnuszki może uczulać?

Nie – jest to produkt wolny od alergenów. Co więcej, potrafi zapobiegać reakcjom alergicznym albo niwelować te, które już istnieją.

Który olej z czarnuszki warto kupować?

Wysokiej jakości olej musi być nierafinowany i tłoczony w niskiej temperaturze. Najlepiej byłoby, gdyby użyte do jego produkcji nasiona pochodziły z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dawałoby to absolutną gwarancję, że w oleju nie mieszczą się pestycydy.

Czy na oleju z czarnuszki można smażyć?

Nie. Wszelkie zabiegi termiczne niszczą zawarte w oleju najwartościowsze składniki. Zimnotłoczony olej może być używany tylko do już gotowych potraw.

Czy olej z czarnuszki zawiera gluten?

Zarówno ziarna czarnego kminu, jak i wytłaczany z nich olej są w pełni bezglutenowe. Gluten to białko, zaś olej składa się praktycznie z czystego tłuszczu. Nasiona zawierają związki białkowe (kilkanaście procent), ale nie ma w nich frakcji glutenowych. Co ważne, czarnuszkowe proteiny posiadają stosunkowo bogaty profil aminokwasowy, dzięki czemu mogą być znakomitym źródłem bezglutenowego białka w diecie wegańskiej.

1 opinia dla Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

  1. Gosia

    Bardzo zdrowy, polecam również stosowanie oleju z czarnuszki zamiast kremu. Uwielbiam czarnuszkę…

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!