Olej kokosowy BIO Organic Virgin Sosta

od 29,90 

Wyczyść

Pierwsze tłoczenie to jego żywioł. Podziwiamy go za to, że wytwarzany jest z wyselekcjonowanych, ekologicznych orzechów. Czym jeszcze może się poszczycić?

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Jakie witaminy i minerały posiada olej kokosowy nierafinowany?

Szukasz oleju, który zarówno będzie miał wiele cennych właściwości, jak również przepyszny smak i aromat? Stawiasz na produkty, które w jak najmniejszym stopniu są przetworzone? W takim razie koniecznie zwróć uwagę na olej kokosowy tłoczony na zimno! Ten rodzaj oleju kokosowego pozyskiwany jest bez procesów z użyciem wysokiej temperatury czy też sztucznych dodatków. Wapń, żelazo, cynk, witamina E i K, jak również kwas laurynowy – olej kokosowy nierafinowany to bogactwo cennych składników dla ciała i skóry! Olej kokosowy bio znajduje więc zastosowanie zarówno w kuchni, jak również w kąciku kosmetycznym. Uważaj jednak, by przez przypadek nie zakupić słabszej jakościowo wersji – oleju kokosowego rafinowanego, inaczej zwanego bezzapachowym. Nie ma on ani zapachu, ani smaku kokosa, a wytwarzanie w wysokiej temperaturze pozbawia go także wielu cennych właściwości!

Do czego można zastosować olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno?

Wersję oleju kokosowego nierafinowanego można stosować do pieczenia i smażenia – jednak zaleca się go do potraw krótko ogrzewanych. Doskonale sprawdzi się on więc zarówno do potraw typu naleśniki, omlety czy racuchy, jak również do ciast i innych wypieków. Dodatkowo olej kokosowy tłoczony na zimno nada potrawom kokosowej nutki – warto więc o tym pamiętać i olej kokosowy stosować do dań, w których taki aromat będzie doskonałym uzupełnieniem. Oprócz tego olej kokosowy nierafinowany sprawdzi się jako dodatek do koktajli, deserów czy też kanapek. W kosmetyce natomiast olej kokosowy nierafinowany może być stosowany zarówno na skórę, jak i włosy – ma on działanie nawilżające, wygładzające, jak również redukujące stany zapalne. Olej kokosowy bio sprawdzi się więc idealnie w codziennej pielęgnacji!

Informacje dodatkowe

Pojemność

320 ml, 700 ml

Właściwości

Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

  • Obniża ryzyko chorób serca oraz zapobiega nadciśnieniu. Dzieje się tak, ponieważ średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) są niemal od razu wykorzystywane do produkcji energii, a nie przekształcane w tkankę tłuszczową czy cholesterol, jak to się dzieje w przypadku innych tłuszczy.
  • Pozytywnie wpływa na działanie układu moczowego i nerek. Średnionasycone kwasy tłuszczowe działają jak naturalny antybiotyk, który niszczy otoczki lipidowe chroniące bakterie, a także same bakterie.
  • Redukuje stany zapalne i artretyzm. Badania przeprowadzone w Indiach dowodzą, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawartych w surowym oleju kokosowym pozwala redukować stany zapalne i pomaga w leczeniu artretyzmu.
  • Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych, dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych. Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe. Badania wskazują, że kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym zwiększając stężenie ciał ketonowych we krwi, dostarczają energii dla komórek mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera, a w rezultacie zmniejszając jej objawy.
  • Wzmacnia układ immunologiczny dzięki swoim właściwościom antywirusowym, antybakteryjnym i antygrzybiczym. Zabija wirusy powodujące grypę, odrę, zapalenie wątroby, opryszczkę, SARS, cytomegalię. Niszczy bakterie powodujące listeriozę (wywołaną przez tzw. bakterię lodówkową), infekcje gardła, zapalenia płuc, infekcje dróg moczowych. Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę (zwaną plagą naszych czasów), grzybicę skóry, stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry u niemowląt i in. Wiele występujących dziś chorób ma swoje podłoże właśnie w zbyt dużej liczbie bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów gnieżdżących się w organizmie.
  • Wspomaga trawienie, zwalcza wrzody żołądka i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, pomagając organizmowi wchłaniać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, wapń oraz magnez. Olej kokosowy spożywany wraz z kwasami tłuszczowymi omega-3 wzmaga ich efektywność, czyniąc je gotowymi do przyswojenia i wykorzystania przez organizm. Zapobiega zespołowi jelita drażliwego, chorobie Leśniowskiego-Crohna i takim dolegliwościom jak niestrawność, refluks, zgaga. Zabija bakterie Helicobacter Pylori powodujące wrzody.
  • Poprawia stan trzustki. Proces przetwarzania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju kokosowym nie wymaga enzymów trzustki, dzięki czemu spożywanie go nie obciąża tego narządu.
  • Wspomaga utratę zbędnych kilogramów. Jeśli zastąpimy oleje roślinne i inne tłuszcze olejem kokosowym, nasza waga może spadać nawet o 0,5 kg tygodniowo. Wynika to znowu z budowy oleju kokosowego; 98% tłuszczów, które spożywamy, zbudowanych jest z bardzo dużych cząsteczek, zawierających 18 i więcej atomów węgla. Aby organizm mógł je przyswoić, muszą zostać rozbite na mniejsze części, które są transportowane wraz z krwią do tkanek, odkładając się w nich i powodując nadwagę oraz otyłość. Tymczasem kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym o łańcuchach średniej długości trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie zostają spalane, zamieniając się na czystą energię.

Wpływ oleju kokosowego na gojenie ran

Od niepamiętnych czasów orzechy kokosowe wykorzystywane były do leczenia ran. Olej kokosowy skutecznie wspomaga odradzanie się zniszczonych tkanek, dlatego szczególnie poleca się go na siniaki czy skaleczenia. Nałożony w miejscu zapalenia skóry, tworzy powłoczkę, która chroni miejsce zapalne przed kurzem, powietrzem, bakteriami i wirusami.

Olej kokosowy – wpływ na kości

Ponieważ olej kokosowy wspomaga wchłanianie ważnych minerałów do organizmu, szczególnie wapna i magnezu, jest polecany dla osób zagrożonych osteoporozą. Olej wzmacnia zęby i zapobiega się ich psuciu.

Zastosowanie

Olej kokosowy – zastosowanie

Uznawany jest z najzdrowszy tłuszcz na świecie. W swoim wnętrzu kokos skrywa bowiem nasycone kwasy tłuszczowe, a poza tym witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, wapń, czy magnez. Olej kokosowy to więc doskonałe źródło składników odżywczych. Olej kokosowy można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale również traktować go jako kosmetyk, a nawet jako lekarstwo! Obniża bowiem ryzyko chorób serca oraz zapobiega nadciśnieniu. Skutecznie nawilża skórę, ma działanie wygładzające, a od niepamiętnych czasów wykorzystywano go jako środek do gojenia się ran. W kuchni można wykorzystać go do smażenia, pieczenia, ale również jako świetny dodatek do deserów!

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy jest jedną z najlepszych naturalnych odżywek dla włosów. Szczególnie dobrze odżywia zniszczone włosy nadając im jedwabistości i blasku.

Regularnie wmasowywany w skórę głowy, olej kokosowy pomaga pozbyć się łupieżu. Ponieważ zapewnia włosom niezbędne proteiny, jest częstym składnikiem sklepowych odżywek.

Wpływ oleju kokosowego na skórę

Jak wskazują badania olej kokosowy jest skuteczny jako środek nawilżający skórę i chroniący przed uszkodzeniem włosów.

Świetnie sprawdza się do masażu skóry i doskonale odżywia nawet skórę suchą. Nie uczula, ani nie powoduje podrażnień.  Działa cuda jako odżywka do ciała. Wnika głęboko w skórę,  wzmacniając ją, poprawiając jej elastyczność i sprawiając, że staje się ona niezwykle delikatna. Ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne, odkłada w czasie pojawienie się zmarszczek i wiotczenie skóry. Z powodu jego niezwykłych, odżywczych właściwości często wykorzystywany jest w mydłach, odżywkach i kremach.

Stosowany jest na różne schorzenia skóry, np. trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory. Może być również stosowany jako łagodny krem przeciwsłoneczny.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3603 kJ/886 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
99,5 g
86,5 g
Węglowodany
w tym cukry
 0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

 

Pytania i odpowiedzi

 

1. Czy olej kokosowy nadaje się do pieczenia i smażenia?

2. Czy olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce?

3. Czy olej kokosowy ma wpływ na nasze zdrowie?

4. Czy olej kokosowy BIO Sosta jest naturalny?

 

Czy olej kokosowy nadaje się do pieczenia i smażenia?

Tak, olej kokosowy nadaje się do smażenia potraw krótkoogrzewanych.

Czy olej kokosowy ma zastosowanie w kosmetyce?

Oczywiście! Olej kokosowy świetnie nadaje się do stosowania na skórę oraz na włosy, ma działanie nawilżające i wygładzające, a do tego redukuje stany zapalne.

Czy olej kokosowy ma wpływ na nasze zdrowie?

Tak, olej kokosowy wpływa pozytywnie na zdrowie serca i układu krwionośnego, układu moczowego i nerek. Do tego pozytywnie działa na mózg, redukuje stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy.

Czy olej kokosowy BIO Sosta jest naturalny?

Tak, nasz olej jest w pełni naturalny, ekologiczny i nierafinowany, tłoczony na zimno. Zachowuje pełnię swoich wspaniałych właściwości, piękny zapach i kokosowy smak.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej kokosowy BIO Organic Virgin Sosta”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej-arachidowy-Sosta
  • olej z orzecha laskowego
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
  • tłoczony na zimno olej z ogórecznika sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!