Naturalne produkty dla każdego
zadowolonych klientów
Szybka i bezpieczna wysyłka
Darmowa dostawa kurierem – już od 200 zł
Olej z orzecha włoskiego - właściwości i zastosowanie

 

Orzech włoski jako drzewo kojarzy nam się z potężnie zbudowanym, masywnym pomnikiem przyrody o rozłożystej bujnej koronie. Drewno orzecha włoskiego, choć nie należy do najbardziej trwałych, często używane jest w stolarstwie ze względu na łatwość obróbki i niezwykłą estetykę. Jednak nie drewno jest najcenniejszym dla człowieka darem od natury pochodzącym z orzecha włoskiego. Zdecydowanie są to jego nieduże, otoczone twardą skorupką kuliste owoce, z jadalnym jądrem wewnątrz. Dlaczego jest ono tak pożądane?

 

Olej włoski - dobroczynne właściwości

Orzechy włoskie wykorzystywane są do produkcji oleju. Ten - tłoczony na zimno i nierafinowany – jest bardzo zdrowy i zachowuje wszelkie składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały odgrywające istotną rolę w diecie człowieka. Mówimy tutaj szczególnie o grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: wspomagającej widzenie oraz układ odpornościowy witaminie A, chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminie E, poprawiającej krzepnięcie krwi witaminie K oraz odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego witaminach z grupy B. Olej z orzecha włoskiego jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, co sprawia, że jest niezastąpionym wsparciem dla mózgu. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić uwagę osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią – regularne spożywanie może skutecznie pomóc w prawidłowy funkcjonowaniu naszego „centrum dowodzenia”.

 

Lecznicze właściwości tego – uznawanego za luksusowy – oleju znane były już w starożytności. Silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze sprawia, że organizm wspierany oleje z orzechów włoskich funkcjonuje zdecydowanie lepiej. Właściwości, którymi może się pochwalić powinny zainteresować również osoby chore na cukrzycę. Obecność manganu i cynku sprawia, że skutecznie rozprawia się z nadmiarem cukru we krwi. Badania wykazują, że cukrzycy spożywający regularnie olej z orzechów włoskich w mniejszym stopniu odczuwają związane z chorobą dolegliwości.

 

 

Zastosowanie oleju z orzecha włoskiego w kuchni

Witaminy to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze coś, za co można pokochać olej z orzecha włoskiego. To jego niesamowity, wyrazisty i głęboki smak. Smak, któremu towarzyszy aromat, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym. Właśnie te zalety oleju z orzecha włoskiego sprawiły, że zagościł on na kuchennych półkach i w wielu przepisach na przepyszne dania. Wzmacnia smak sałatek oraz potraw kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do potraw, którym po prostu chcemy dodać nieco wyrazistości. Niektórym smakoszom olej z orzecha włoskiego kojarzy się z aromatem karmelu, co pozwala na wykorzystanie go także jako element składowy słodkich bukietów smakowych.

Olej z orzecha włoskiego w pielęgnacji i nie tylko

Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej z orzechów włoskich jest częstym gościem w składach produktów kosmetycznych. W szczególności tych odpowiedzialnych za pielęgnację skóry i włosów. Wykazuje wówczas działanie nawilżające oraz regenerujące. W sieci można znaleźć wiele przepisów na domowe maseczki i kremy oparte właśnie na oleju z orzechów włoskich. Poza kuchnią i łazienką, olej z orzecha włoskiego przyda się także w salonie, gdzie świetnie zabezpieczy meble pielęgnując drewno i zabezpieczając je przed działaniem kurzu i wilgoci.

Komentarze (0)

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.