4 zalety masła klarowanego, które powinieneś znać

Masło klarowane nie jest nowoczesnym wynalazkiem. Mimo to, wciąż nie wszyscy wiedzą jak wiele posiada zalet i dlaczego warto go używać. Przedstawiamy Ci jego 4 zalety, obok których nie przejdziesz obojętnie!

1. Masło klarowane jest przyjazne alergikom

Uwaga – osoby uczulone na zawartą w mleku kazeinę – mamy dla Was dobrą wiadomość. Masło klarowane, w przeciwieństwie do klasycznego, możecie jeść bez obaw. Dlaczego? Masło klarowane to 99,5% tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak dzięki procesowi obróbki, któremu zostaje poddane. Podczas długotrwałego podgrzewania zniszczeniu ulegają białka mleka krowiego, co sprawia, że może być ono stosowane przez osoby na diecie bezmlecznej. Co ważne, mimo iż większość minerałów zostaje utraconych, po oczyszczeniu nadal znajdują się w nim duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K.

2. Na maśle klarowanym można smażyć

O tym, że na maśle nie powinno się smażyć wie każdy kto próbował zrobić to choć raz. Niska temperatura dymienia, którą się charakteryzuje sprawia, że nadaje się wyłącznie do przyrządzenia jajecznicy, a i to nie zawsze. Masło klarowane to zaś zupełnie inna historia. Tym, co przypala się na patelni w klasycznym maśle są białka. Te same, które w klarowanym odpowiedniku zostają usunięte podczas procesu obróbki. Co to oznacza? Ano to, że doskonale sprawdzi się jako alternatywa oleju kokosowego, rafinowanego oleju rzepakowego czy smalcu. Temperatura dymienia masła klarowanego to aż 235ºC, co sprawia, że można na nim smażyć bez obaw.

masło klarowane

3. Masło klarowane jest zdrowe!

Masło klarowane jest lekkostrawne, a z uwagi na obecność kwasu masłowego wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i łagodzące. Obniża wydzielanie kwasu żołądkowego, co sprawia, że polecane jest osobom z problemami układu pokarmowego – chorującym na wrzody, nadżerki, zaparcia. Substancje zawarte w maśle pomagają również utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają ogólną odporność organizmu. Produkt ten jest też wsparciem w regulowaniu działania gospodarki hormolanej. Chodziaż masło klarowane jest wysokokaloryczne (1 łyżka to około 130 kalorii), warto spożywając je pamiętać, że zawiera wyłącznie niezbędne dla naszego organizmu składniki.

4. Masło klarowane ma długi termin ważności

Obróbka terminacz masła klarowanego sprawia, że zostaje usunięta z niego woda, białka oraz zanieczyszczenia. Dzięki temu łatwo można zaobserwować znacznie mniejszą (w porównaniu dla klasycznego masła) podatność na jełczenie. Masło klaowane może być bez obaw przechowywane w lodówce nawet przez kilka tygodni – bez uszczerbku dla jego właściwości. Ważne jest, by było szczelnie zamkniete np. w zamykanym opakowaniu lub słoiku.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!