Olej z pestek dyni SOSTA

Olej z pestek dyni SOSTA tłoczony na zimno

To nie tajemnica, że olej powstaje z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Zna więc dobrze swoją wartość. Nie można pomylić go z żadnym innym olejem. Ma ciemnozieloną barwę i charakterystyczny zapach. Na tym jednak nie koniec niespodzianek!
30,00 zł
Pojemność

Olej z pestek dyni z czosnkiem SOSTA tłoczony...

Czosnek i dynia? To znakomite połączenie! Ten niesamowity duet trafia do ciemnych, szczelnie zamkniętych butelek, aby wyruszyć na podbój kulinarnego świata! Tłoczony na zimno nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.
42,00 zł
Pojemność

Dynia oleista

Rodzina dyniowatych składa się aż z kilkuset odmian roślin. Do wyrobu olejów najbardziej nadają się dynie oleiste ze względu na dużą zawartość tłuszczów i składników odżywczych w ich pestkach. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.

Olej z pestek dyni

Olej z dyni zawiera ok 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.

Olej z pestek dyni w kuchni

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i przy okazji pragnie stosować lekkostrawne produkty.
Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i innymi. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo, jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Należy pamiętać żeby spożywać olej z pestek dyni wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości.


Zastosowanie oleju dyniowego w kosmetyce

Olej tłoczony z pestek dyni znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Olej ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Olej z pestek dyni ma przede wszystkim działanie nawilżające, dlatego też idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i łuszczącej się.
Natłuszczające właściwości pomogą zachować odpowiedni stopień nawilżenia skóry, przez co cera nabiera blasku i odzyskuje ładny, naturalny koloryt. Dla osób o cerze dojrzałej, olej z pestek dyni jest pomocny w walce ze zmarszczkami, a ponadto wygładza i napina, pomaga walczyć z rozstępami.

Zawartość potasu sprawia, że działa oczyszczająco i tonizująco. Dynia jest dodawana do różnego rodzaju kosmetyków takich jak kremy do twarzy, peelingi, balsamy do ciała a także olejki do masażu


Działanie prozdrowotne oleju dyniowego

Olej z pestek dyni zalecany jest we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego. Pozytywnie wpływa również na cały układ moczowy.

Olej dyniowy bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych, zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Olej z pestek dyni stostuje się również do wspomagania pracy wątroby oraz do stymulacji całego układ odpornościowy.

Przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Wspomaga układ nerwowy.

Działa korzystnie na przemianę materii, poleca się go w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci.

Przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu.

Nasiona dyni zawierają substancję L-tryptofan, która odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu objawów depresji. Chronią kości przed osteoporozą -główną przyczyną osteoporozy jest niedobór cynku. Nasiona dyni pomagają chronić kości przed osteoporozą, dostarczając organizmowi wystarczającej ilości cynku.

Znacząca ilość magnezu w dyni sprawia, że spożywanie oleju z dyni jest korzystne dla poprawy koncentracji.

Olej z dyni zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.