Z czego jest zrobiona musztarda?

Musztarda to przyprawa, po którą bardzo chętnie sięgają Polacy. Znakomicie podkreśla smak dań mięsnych i wegetariańskich, do tego obfituje też w liczne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jednak z czego właściwie robi się musztardę i jak wygląda proces jej wytwarzania? Więcej na ten temat dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Musztarda to przyprawa, która zachwyca prostotą składu i jednoczesnym bogactwem smaku. Bazą każdej jej wersji zawsze jest gorczyca, która może mieć postać mniej lub bardziej zmieloną lub występować w formie pełnych ziaren. W zależności od rodzaju musztardy, do jej produkcji stosuje się gorczycę białą, brązową lub czarną. Pozostałe składniki to ocet (jabłkowy, winny lub spirytusowy), cukier albo miód, sól, woda i przyprawy. Warto tu nadmienić, że musztarda dostępna na Sosta.pl zawsze powstaje z wysokiej jakości octu jabłkowego i miodu. Nie używamy w produkcji cukru, co gwarantuje wyjątkowy smak naszych wyrobów.

Z czego powstaje musztarda? – proces produkcyjny

Pierwszym etapem produkcji musztardy jest staranna selekcja ziaren gorczycy. W zależności od tego, jaką musztardę będziemy tworzyć, potrzebujemy ziaren białych, brązowych, czarnych lub ich mieszanki. Do wysokiej jakości musztardy trafiają tylko dojrzałe, nieuszkodzone ziarenka, od których w dużej mierze zależy ostateczny smak produktu.

Następnie ziarna są oczyszczane, myte i suszone. W tej postaci trafiają do zmielenia i kruszenia. W tym procesie oddziela się też od ziaren gorczycy łuskę. Jednak na potrzeby niektórych odmian musztardy nie usuwa się łupiny, która nadaje ostatecznemu produktowi jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Po zmieleniu gorczycy na pożądaną grubość dodaje się do niej wodę, ocet, miód lub cukier, sól i wybrane przyprawy. Całość należy porządnie wymieszać. W tej postaci gotowa musztarda przelewana jest do słoików i szczelnie zamykana.
Niektóre firmy stosują także leżakowanie musztardy, by zharmonizować jej smak i pozwolić produktowi osiągnąć właściwą konsystencję. Takie leżakowanie może trwać nawet miesiąc. Dopiero po jego zakończeniu przelewa się wyrób do słoiczków.

Z czego robi się musztardę? – rodzaje musztard

Oczywiście nie każda musztarda powstaje z dokładnie tych samych składników. Podstawa jest bardzo podobna dla wszystkich rodzajów tej przyprawy, jednak to w szczegółach tkwi prawdziwa magia. Oto najpopularniejsze rodzaje musztard i krótki opis ich składu oraz smaku:

  • Musztarda delikatesowa – to najbardziej popularny wyrób, który charakteryzuje się klasycznym składem i łagodnym smakiem.
  • Musztarda Dijon – ten rodzaj musztardy powstał we francuskim mieście Dijon; obecnie, by móc ją wyprodukować, trzeba przestrzegać prawnie chronionej technologii, tylko produkt powstały w zgodzie z nią może nazywać się musztardą Dijon. Ten rodzaj musztardy produkuje się wyłącznie z gorczycy brązowej, zawiera on dodatek wina i charakteryzuje się wyrazistym oraz słonym smakiem.
  • Musztarda sarepska posiada charakterystyczny smak, który pozyskuje się dzięki zastosowaniu specjalnej odmiany gorczycy sarepskiej. Charakteryzuje się umiarkowanie ostrym smakiem.
  • Musztarda francuska – jako jedna z niewielu odmian zawiera grube i niezmielone ziarna gorczycy. Jest ostrzejsza od musztardy sarepskiej.
  • Musztarda rosyjska jest najostrzejsza. Wytwarza się ją z czarnej odmiany gorczycy, której zawdzięcza swój intensywny smak.
  • Musztarda chrzanowa – jej skład został wzbogacony chrzanem, który zapewnia jej delikatną ostrość i oryginalny smak.
  • Musztarda miodowa – najłagodniejsza z musztard, dzięki zawartości miodu. Będzie doskonała dla osób, które nie przepadają za nadmierną ostrością i poszukują nieco delikatniejszej wersji tej pysznej przyprawy.

Z czego zrobiona jest musztarda? – wariacje na temat od Sosta!

Jednak to nie wszystko co możecie znaleźć w świecie musztard. W rodzinnej manufakturze Sosta postawiliśmy na oryginalność i produkujemy musztardy, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Czym wyróżniają się nasze wyroby? Przede wszystkim najwyższą jakością składników oraz brakiem jakichkolwiek sztucznych dodatków czy konserwantów. Do tego w naszych musztardach nie znajdziecie cukru. Do uzyskania słodkości we wszystkich wersjach użyliśmy miodu, a w jednej daktyli. Nasza musztarda daktylowa to wyjątkowa propozycja na rynku. Zawartość daktyli nadaje jej łagodnej słodkości, która znakomicie współgra z ostrością gorczycy.

Z kolei dla miłośników ostrości przygotowaliśmy musztardę z dodatkiem zielonego pieprzu. Tego smaku nie da się zapomnieć. Jeśli Wasze potrawy muszą być wyraziste, to nie może w nich zabraknąć tego dodatku.

Polecamy również skosztować naszych unikatowych połączeń w postaci musztardy z kolendrą lub chilli. Obok tych wyjątkowych smaków nie da się przejść obojętnie.

Jak zatem widać, odpowiedź na pytanie, z czego zrobiona jest musztarda, nie jest jednoznaczna. Choć baza jest zazwyczaj podobna to dodatkowe składniki nadają tej pysznej przyprawie niepowtarzalnego smaku. Najlepiej jest spróbować każdej, by móc wybrać propozycję, która będzie idealnie odpowiadać Waszym gustom.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz
  • olej z orzecha laskowego

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!