Słodkie sekrety miodu – czy wiesz o nim wszystko?

Niewiele jest osób, które nie lubią miodu. Każde dziecko wie, że produkują go pszczoły – pracowite owady, tak lubiane w Polsce, że doczekały się nawet swojej bajki. Pszczoły fascynują ludzi od dawna – tworzą małe, ale doskonale zorganizowane społeczności, w których każda z nich ma swoją rolę i pracę do wykonania. Jedną z ról pszczół jest produkcja miodu, który spełnia funkcję ich pożywienia na okres jesieni i zimy.

Dlaczego miód jest tak wyjątkowy?

Miód jest jedynym produktem tworzonym przez owady, który spożywają nie tylko przez one same, ale również ludzie. Jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia, a smak nie pozostawia miejsca na zastanowienie – to prawdziwy smakołyk!

Miód działa prozdrowotnie na cały organizm – wspiera w leczeniu przeziębień, jest dobroczynny dla układu krążenia, poprawia stan skóry. Dostarcza enzymów, witamin (A, B2, PP) oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez i fosfor. Przyjemny zapach miodu to zasługa olejków eterycznych, natomiast słodycz – cukru i kwasów organicznych. Dobro natury objawia się tu w każdym calu.

Miód i gorczyca, czyli duet doskonały

Jako producent pysznych, inspirowanych naturą produktów, które czerpią z jej bogactwa pełnymi garściami, stawiamy tylko na prawdziwe, naturalne rozwiązania. Miód i gorczyca to klasyczne połączenie, które pozwala na wzajemne uzupełnienie smaków i przenikanie słodyczy z pikanterią. Musztarda, która jest owocem tego duetu posiada wyrazisty charakter okraszony prawdziwą słodyczą. Bez użycia cukru i ulepszaczy wydobywamy prawdziwy smak obu składników. Dodatek przypraw dopełnia całość sprawiając, że musztarda miodowa jest zamkniętą całością.

Musztarda miodowa – słodycz przeplatana odrobiną pikanterii

Mimo, że musztarda miodowa jest doskonale znana, niewiele osób w pełni wykorzystuje jej potencjał. Połączenie smaku gorczycy i miodu sprawdzi się jako dodatek do wędlin i serów oraz dopełni smak potraw na ciepło. Posiada umiejętność nadania sosom i marynatom wyjątkowego charakteru – to jeden z tych składników, które po podgrzaniu wybrzmiewają niezwykle pięknie i łagodnie. Jej ukrytą mocą jest zdolność złocistego rumienienia się podczas pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać smakowitą skórkę i apetyczne zezłocenie pieczonych mięs, koniecznie polejcie je przed pieczeniem  glazurą wykonaną z musztardy miodowej, oleju, słodkiej papryki, soli i soku z cytryny. Efekt jest znakomity i pochodzący wprost z natury – tak jak lubimy!

P.S. Wiemy od naszych Klientów, że to ulubiony dodatek dzieci – z chęcią zamieniają ukochany dotychczas ketchup na musztardę miodową Sosta. 🙂

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!