Składniki:
- ½ kalafiora
- 2 szklanki zielonego groszku
- 4 garści świeżej rukoli lub szpinaku
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki naszego oleju słonecznikowego
- ¼ szklanki naszego octu balsamicznego
- ¼ szklanki naszego oleju z ostropestu
- garść ziaren czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
2. Kalafiora umyj, przekrój na pół. Połowę pokrój na plasterki i wymieszaj w misce z olejem słonecznikowym, solą i curry.
3. Poukładaj kalafiora na papierze do pieczenia i piecz przez około 15-20 min do miękkości.
4. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę, dodaj do niej zielony groszek i gotuj 5 minut. Odcedź groszek i przelej go zimną wodą.
5. Do miski włóż świeżą rukolę, upieczonego kalafiora i zielony groszek. Dodaj ok. 2 łyżki naszego octu balsamicznego i oleju z ostropestu. Posyp czarnym sezamem.
Smacznego!