Opis
Olej z orzecha laskowego, z Rodzinnej Manufaktury Sosta, zawsze tłoczony na świeżo. Wyciskany na zimno, z zachowaniem najwyższych standardów, w temperaturze nieprzekraczającej 35°C. W 100 % naturalny, ze specjalnie dobranych orzechów laskowych. Nie poddany rafinacji, nie filtrowany zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.
Pierwsze leszczyny pojawiły się w Polsce już kilkadziesiąt tysięcy lat przed naszą erą i, mimo iż na początku, większe zainteresowanie wzbudzały pędy drzewa używane jako laski przez pielgrzymów (zwłaszcza, że wierzono, iż odstraszają złe moce), w niedługim czasie, doceniono także wyjątkowe walory odżywcze i smakowe samych owoców.
Czym odznacza się olej z orzecha laskowego Sosta?
Orzech laskowy był w starożytności ceniony za swoje właściwości lecznicze oraz stanowił symbol szczęścia, siły i płodności. Nic dziwnego, owoc leszczyny posiada wyjątkowo dużą zawartość witaminy E, która jest nie tylko naturalnym przeciwutleniaczem, ale również doskonale wspomaga pracę układu rozrodczego. Parom starającym się o dziecko, lekarze polecają regularne stosowanie witaminy E, która pozytywnie wpływa na owulację i rozwój zarodka, a także poprawia jakość nasienia u mężczyzn. Orzech laskowy, w przeciwieństwie do innych orzechów, zawiera ponad 15 mg witaminy E na 100 g! Tak więc wystarczą zaledwie dwie łyżki oleju, aby zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania.
Dodatkowo, olej z orzecha laskowego Sosta odznacza się wysoką zawartością witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i niezbędnych minerałów, takich potas, wapń, czy fosfor, które dbają o nasze kości i regulują gospodarkę elektrolitową w organizmie, co jest szczególnie ważne w przypadku osób aktywnie uprawiających sport. Sportowców zapewne zainteresuje również fakt, że orzech laskowy jest bogaty w aminokwas o nazwie arginina, który wspomaga proces syntezy białka i usprawnia przepływ krwi do komórek, tym samym zapewniając im potrzebne składniki odżywcze i energię.
Trudno też nie wspomnieć o tzw. „zdrowych kwasach tłuszczowych”, które obniżają poziom cholesterolu i wspierają naturalną odporność organizmu. Stąd też dawne zastosowanie orzecha laskowego w syropach na kaszel. Już w XVII wieku, medycy stosowali mieszankę w postaci orzechów laskowych i miodu jako niezawodny środek na wszelkie infekcje gardła. W tym celu, wykorzystywano nawet skruszone skorupki, wierząc, iż one również posiadają właściwości lecznicze.
Co zawiera olej z orzecha laskowego Sosta?
To prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Najważniejsze z nich to:
- jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, z dużą zawartością omega-6 i omega-9, wspierające pracę układu krążenia i układu nerwowego
- witaminy, zwłaszcza witamina E zwana „witaminą młodości” dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i witaminy z grupy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- minerały takie, ta jak, wapń i fosfor potas regulujące gospodarkę wodno-elektrolitową i budujące silne kości
- tiamina odpowiedzialna za reakcje układu mięśniowego i dostarczanie energii do mięśni
- foliany wspierające pracę układu krwionośnego i nerwowego
Na co pomaga olej z orzecha laskowego Sosta?
Skarbnica wielu cennych składników, których brak w przypadku innych rodzajów orzecha. Trochę niedoceniany, lecz niesłusznie. Co zyskamy włączając go do naszej codziennej diety?
- prawidłowa praca układu pokarmowego – duża zawartość błonnika wspiera perystaltykę jelit, co pomaga zachować odpowiednią masę ciała i zapobiega problemom trawiennym
- działanie przeciwutleniające –witamina E występująca w orzechu laskowym w wyższym stężeniu niż w innych orzechach. Olej jest silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniami
- prawidłowy poziom cholesterolu – nienasycone kwasy tłuszczowe nie powodują wzrostu wagi, za to obniżają tzw. „zły cholesterol” powodujący m.in. choroby układu krążenia
- lepsza reakcja na insulinę – badania wykazały, że orzech laskowy może poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, a tym samym zapobiegać cukrzycy typu II
- zdrowe serce – dzięki zawartości odpowiednich witamin i minerałów, olej chroni układ sercowo-naczyniowy
- mniej stanów zapalnych – przeciwutleniacze zawarte w orzechu laskowym nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, ale również pozwalają wyeliminować stany zapalne w organizmie, co przekłada się na lepszą potencję i regenerację organizmu
Olej z orzecha laskowego Sosta jest więc idealnym uzupełnieniem każdej diety. Naturalnie wzmacnia organizm i przyspiesza procesy odnowy, a przy tym odznacza się wyjątkowym smakiem.
Komu olej z orzecha laskowego Sosta wyjdzie na zdrowie?
Olej z orzecha laskowego Sosta to nie tylko pyszny dodatek kulinarny, ale również prawdziwe lekarstwo pochodzące wprost z natury. Idealnie sprawdzi się, przy takich schorzeniach i dolegliwościach jak:
- miażdżyca
- choroba zakrzepowa
- wysoki cholesterol
- podwyższone ciśnienie
- choroby układu trawienia, takie jak wrzody i kamienie żółciowe
- bezpłodność
- przewlekłe przemęczenie i stres
Olej z orzecha laskowego Sosta dla urody
Dzięki bogactwu witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, olej z orzecha laskowego znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce, pobudza produkcję kolagenu i świetnie nawilża cerę czyniąc ją bardziej elastyczną. Stanowi naturalną warstwę okluzyjną, która nie tylko zabezpiecza skórę przed wysuszeniem. Pozwala również zmniejszyć widoczność niewielkich blizn i drobnych zmarszczek. Wysoki poziom naturalnych substancji przeciwutleniających sprawia, że olej z orzecha laskowego możemy z powodzeniem potraktować jako kosmetyk odmładzający! Natomiast dzięki właściwościom przeciwzapalnym orzecha laskowego, produkt sprawdzi się również w przypadku cery problematycznej. Pomaga zamykać rozszerzone pory, regulować wydzielanie sebum i działa antybakteryjnie.
Jak przechowywać olej z orzecha laskowego Sosta?
W celu utrzymania wysokiej jakości produktu przez jak najdłuższy okres czasu, należy przechowywać go w lodówce. Niska temperatura spowoduje, że olej trochę zmętnieje i zastygnie, jednak konsystencja wróci do swej pierwotnej formy niedługo po wyjęciu z lodówki. Nie wpłynie to na jego wartość odżywczą. Olej można także przechowywać w temperaturze pokojowej, aczkolwiek należy zadbać o to, by było to miejsce ciemne i stosunkowo chłodne.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.