Olej słonecznikowy Sosta

od 20,90 

Wyczyść

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, nierafinowany przewyższa jakością te, powszechnie dostępne w sklepach, niestety,  w procesie produkcji podgrzewane są one do wysokich temperatur, tracąc przy tym większość swoich drogocennych właściwości, w tym aromat i oczywiście smak. Dzięki tłoczeniu na zimno, olej słonecznikowy  SOSTA zachowuje wszystkie właściwości nasion słonecznika.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Jakie właściwości posiada olej słonecznikowy nierafinowany?

Jeden z najbardziej popularnych olejów roślinnych w sklepie, stosowany do różnych potraw, jak również w sferze kosmetycznej, cenny dla organizmu, a także bogaty w drogocenne składniki i witaminy – czym cechuje się znany olej słonecznikowy nierafinowany, jak go stosować oraz gdzie dokładnie można wykorzystać? Już wyjaśniamy! Olej słonecznikowy tłoczony na zimno to niepoddawany wysokotemperaturowych procesom produkcyjnym olej roślinny, którego cechuje zarówno wysoka zawartość wielonienasyconego kwasu linolowego, aminokwasów, jak również witaminy E, zwanej witaminą młodości. Olej słonecznikowy nierafinowany wykazuje także właściwości antyoksydacyjne oraz odpornościowe. Pamiętać należy jednak, aby całego jadłospisu nie opierać na oleju słonecznikowym zimnotłoczonym – bogaty jest on w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, jednak zawiera tylko śladowe ilości kwasów omega-3. Chcąc więc zachować bezpieczne dla organizmu proporcje tych kwasów, warto olej słonecznikowy tłoczony na zimno stosować zamiennie z innymi zdrowymi tłuszczami roślinnymi – na przykład olejem rzepakowym czy konopnym.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – jakie ma zastosowanie w kuchni?

Chcąc dostarczyć organizmowi więcej cennych substancji odżywczych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, warto wybrać wersję oleju słonecznikowego nierafinowanego. Cechuje się on także dużo intensywniejszym smakiem, zapachem i aromatem. Tego typu olej roślinny można stosować do wszelkich dań na zimno – sosów, sałatek, surówek, koktajli, deserów czy też past. Często olej słonecznikowy uważany jest za uniwersalny – jednak decydując się na dania poddawane smażeniu, gotowaniu, pieczeniu czy też duszeniu koniecznie wybierz wersję rafinowaną, które charakteryzują się wyższą temperaturą dymienia. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno z wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się na niebezpieczne substancje rakotwórcze. Jak większość olejów roślinnych, tak również olej słonecznikowy zimnotłoczony warto przechowywać z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych, w ciemnych, szklanych butelkach.

Jak stosować olej słonecznikowy zimnotłoczony w pielęgnacji?

Oprócz zastosowań kulinarnych olej słonecznikowy nierafinowany cieszy się popularnością także w świecie kosmetycznym. Główny wpływ na to ma wysoka zawartość witaminy E – olej słonecznikowy zimnotłoczony stosowany jest więc w różnego rodzaju kosmetykach antystarzeniowych oraz nawilżających dla każdego rodzaju cery. Dodatkowo przynosi on doskonałe efekty w walce z przebarwieniami oraz wysuszoną skórą czy włosami. Bez wątpienia warto więc wprowadzić olej słonecznikowy nierafinowany zarówno do swojej diety, jak również pielęgnacji skóry – przetestuj go jak najszybciej!

Właściwości

Olej słonecznikowy – właściwości zdrowotne

Olej słonecznikowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Obniża poziom “złego” cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca. Poprawia funkcje mózgu oraz przeciwdziała zapaleniu stawów. Stosowany jest również w walce z nocnymi skurczami łydek. Wspomaga układ odpornościowy organizmu. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry, nadaje jej elastyczność i miękkość. Wśród wszystkich dostępnych olejów roślinnych, to właśnie olej słonecznikowy, jest najbogatszym źródłem witaminy E, a także karotenu i lecytyny. Olej słonecznikowy, jest również bogaty w szereg witamin, a w szczególności witaminę A, B, B6, D i PP oraz licznych soli mineralnych.

Ssanie oleju słonecznikowego

Tajemnicze i niewyjaśnione z naukowego punktu widzenia są terapeutyczne właściwości oleju słonecznikowego, które przejawia w czasie jego ssania. Metoda ssania oleju słonecznikowego  osiąga zdumiewające i fascynujące zarazem wyniki.  Są one na tyle zadziwiające, że sprowokowały dalsze dokładnie udokumentowane badania. Zaskakującym (oficjalną medycynę) jest fakt, że dzięki tej naturalnej metodzie, szeroka gama objawów zniknęła bez żadnych efektów ubocznych. Ta prosta i bardzo tania metoda pozwala całkowicie wyleczyć wiele chorób, które zazwyczaj są leczone operacyjnie, przy stosowaniu silnych leków, czy z przykrymi skutkami ubocznymi. Zbawienne dla zdrowia działanie ssania oleju jest do dzisiaj trudne do naukowego wyjaśnienia. Uważa się, że sukces stosowania tej metody zapewnia błona śluzowa w jamie ustnej, przez którą następuje odtruwanie i oczyszczanie organizmu.

Dzięki tej metodzie możliwe jest jednoczesne leczenie pojedynczych komórek, węzłów chłonnych i tkanek bardziej złożonych oraz narządów wewnętrznych. Dzieje się tak dlatego, że korzystna mikroflora w organizmie nie jest eliminowana, a szkodliwe bakterie i pasożyty są. Kuracja olejem słonecznikowym jest w stanie poradzić sobie z takimi chorobami czy przypadłościami jak: bóle głowy, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, bóle gardła, katar, bóle zębów, krwawienie dziąseł, próchnica, zapalenie migdałków, tromboza – zakrzepica żył głębokich, przewlekłe choroby krwi, egzema, trądzik, choroby grzybicze, łuszczyca, choroby żołądkowe, choroby jelit, dolegliwości serca, problemy nerkowe, choroby kobiece, choroby płuc, dolegliwości wątrobowe, choroby układu nerwowego.

Kuracja olejem słonecznikowym nie tylko leczy istniejące stany chorobowe ale również działa profilaktycznie, chroniąc np. przed stanami zawałowymi czy groźnymi naroślami.

Podczas ssania oleju następuje zwiększona aktywność systemu przemiany materii, wpływając w ten sposób na całościową poprawę stanu zdrowia organizmu.

Zastosowanie

Olej słonecznikowy w kuchni

Olej ma pyszny, słonecznikowy smak. Nie nadaje się do smażenia, jednak może być używany do przygotowania niezliczonej ilości potraw. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kasz, past serowych i kanapkowych, sałatek i sałat, sosów i dresingów czy domowych majonezów.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno zachowuje wszystkie właściwości nasion słonecznika i można go wykorzystać jako naturalne lekarstwo. Czym jeszcze może się pochwalić? Bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, zwaną witaminą młodości.

Zastosowanie oleju słonecznikowego w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości, olej słonecznikowy często stosowany jest do domowych zabiegów kosmetycznych oraz do domowej produkcji kosmetyków (np. kremów, maseczek lub odżywek do włosów). Może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
10 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej słonecznikowy Sosta”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej z orzecha laskowego
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
  • tłoczony na zimno olej z ogórecznika sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!