Olej rzepakowy tłoczony na zimno

od 7,00 

  • 100 ml
  • 1000 ml
  • 500 ml
Wyczyść

Olej rzepakowy, zwany często „oliwą Północy”, jest rekomendowany w Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik oliwy z oliwek.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej rzepakowy nie zadziera nosa. Chociaż mógłby. Wie, że często nazywany jest „oliwą Północy”. W Polsce znany jest bardziej jako zamiennik oliwy z oliwek. Tłoczony na zimno, bez konserwantów zachowuje wszystkie wartości odżywcze, którymi chwali się wszem wobec. Ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3.

Olej rzepakowy czy słonecznikowy? W kuchni nie trzeba dokonywać takich wyborów. Można zdecydować się na oba! Ten rzepakowy tłoczony na zimno lubi być w centrum uwagi. Traktujemy go więc tak, jak na to zasługuje – czyli po królewsku! Przelewany jest do ciemnych butelek, w których czeka w chłodnym miejscu, aby trafić na Wasze stoły. Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają m.in. na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego, jak również siatkówki oka. Jednym z najsilniejszych jego atutów jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi. Spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo, wpływa korzystnie na wzrok, pomaga eliminować łuszczycę i zapalenia stawów.

Właściwości

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3. Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym – aż 126:1.

Dlaczego tak ważna jest proporcja między kwasami omega-6 i omega-3?

Odpowiedni stosunek NNKT w diecie jest ważny z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej pożądany to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym.

Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Wprowadzajmy zatem do naszej diety jak najwięcej produktów zawierających kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego. Dlatego są bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i w diecie małych dzieci. Są one szczególnie istotne w III trymestrze ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów.

Przyczyniają się też do rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo. Pozwalają także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II.

Olej rzepakowy – źródło witamin

Oleje są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- E i K oraz karotenoidów, które są przekształcane w organizmie do witaminy A. Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych. Zawartość tej witaminy w oleju rzepakowym jest porównywalna do zawartości w oleju winogronowym. Poziom witaminy E jest porównywalnie wysoki w oleju rzepakowym, winogronowym i sojowym. Jak powszechnie wiadomo, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia stan skóry oraz błon śluzowych. Jej zawartość w oleju rzepakowym i sojowym, jest znacznie wyższa niż w innych, popularnych olejach.

Zastosowanie

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – zastosowanie

Rzepak, z którego tłoczony jest olej, szczyci się swoim pochodzeniem. Dojrzewa na szczególnie żyznych i nasłonecznionych glebach wschodniej Polski. Nic więc dziwnego, że jego smak jest tak wyrazisty. Olej rzepakowy najlepiej dodawać go do sałatek, surówek i sosów.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
6,4 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej rzepakowy tłoczony na zimno”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!