Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno

od 13,00 

  • 1000 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
Wyczyść

Olej rzepakowy, zwany często „oliwą Północy”, jest rekomendowany w Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik oliwy z oliwek.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Nasi klienci uwielbiają także:

Opis

Myli się ten, kto twierdzi, że nasz olej rzepakowy każe długo na siebie czekać. Poddawany naturalnym procesom filtrowania i przelewany do ciemnych butelek jest bardzo niecierpliwy. Jednak to tylko jedna z jego wielu zalet. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych.  O reszcie przekonacie się sami. Otwierając butelkę!

Rzepak, to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Jego wartość odżywcza jest wyższa od tak bardzo docenianej oliwy z oliwek. Przez wiele lat w Polsce panowało przekonanie, że wartość odżywcza oleju rzepakowego jest niska ze względu na zawartość kwasu erukowego.

W obecnych czasach, po wprowadzeniu nowych, podwójnie ulepszonych, odmian rzepaku, olej ten można określić mianem najcenniejszego.

Tłuszcz roślinny, jakim jest olej jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one  istotny wpływ na prawidłowy wzrost, rozwój i właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie człowieka, a zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka. Wynika z tego oczywisty wniosek, że są to kwasy niezbędne do życia. Organizm nie może ich sam wytworzyć, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem.

Właściwości

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3. Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym – aż 126:1.

Dlaczego tak ważna jest proporcja między kwasami omega-6 i omega-3?

Odpowiedni stosunek NNKT w diecie jest ważny z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej pożądany to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym.

Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Wprowadzajmy zatem do naszej diety jak najwięcej produktów zawierających kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego. Dlatego są bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i w diecie małych dzieci. Są one szczególnie istotne w III trymestrze ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów.

Przyczyniają się też do rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo. Pozwalają także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II.

Olej rzepakowy – źródło witamin

Oleje są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- E i K oraz karotenoidów, które są przekształcane w organizmie do witaminy A. Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych. Zawartość tej witaminy w oleju rzepakowym jest porównywalna do zawartości w oleju winogronowym. Poziom witaminy E jest porównywalnie wysoki w oleju rzepakowym, winogronowym i sojowym. Jak powszechnie wiadomo, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia stan skóry oraz błon śluzowych. Jej zawartość w oleju rzepakowym i sojowym, jest znacznie wyższa niż w innych, popularnych olejach.

Zastosowanie

Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno – zastosowanie

Złoty kolor, wyrazisty smak i najlepsze ziarna rzepaku. To jego cechy rozpoznawcze. W kuchni zachowuje się jak prawdziwa gwiazda. Olej rzepakowy lubi towarzyszyć sałatkom i surówkom. Chętnie pokazuje się też w towarzystwie pieczywa, kasz, makaronów i zup. Spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo, wpływa korzystnie na wzrok, pomaga eliminować łuszczycę i zapalenia stawów.

Olej rzepakowy  – zastosowanie w kuchni

Nie trzeba nikogo przekonywać, że olej rzepakowy stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, makaronów, kasz, sosów oraz mięs czy chleba, a także zup kremowych. Dodatek oleju rzepakowego urozmaici też smak ziemniaków czy maczanego w nim chleba oraz oczywiście dresingu do sałatek. Świetnie nadaje się do robienia własnego świeżego majonezu.

Olej rzepakowy można też wykorzystać do sporządzenia marynaty do mięs oraz jako składnik różnego rodzaju past. Można go stosować w połączeniu z twarogiem, jajkiem, rybami, pomidorami. To świetny akcent kanapkowy.

Zastosowanie w kuchni oleju rzepakowego jest naprawdę ogromne: świetnie podkreśla smak sałatek, potraw z ziemniaków, białych mięs, ryb. Najlepiej spożywać olej na zimno, ale jest też doskonałym tłuszczem do krótkotrwałego smażenia. Kto zakocha się w smaku oleju rzepakowego, z pewnością odkryje urok najprostszych, tradycyjnych połączeń – oleju z białym twarogiem, ze świeżą pajdą chleba, z gotowanymi warzywami, ziemniakami.

Olej rzepakowy w kosmetyce

Należy uznać, że olej rzepakowy coraz częściej jest doceniany i bywa włączany nie tylko jako cenny składnik diety, ale również ingredient wielu kosmetyków naturalnych. Na popularność olej rzepakowego w kosmetyce składa się kilka czynników. Przede wszystkim jest on tani i ogólnie dostępny. Branża kosmetyczna dodatkowo ceni go za delikatny aromat i barwę, co sprawia że świetnie nadaje się do stosowania w wielu formułach kosmetycznych, w tym jako baza olejków eterycznych.
Olej rzepakowy sam w sobie również posiada właściwości pielęgnacyjne, dzięki aktywnym związkom oraz zawartości kwasów tłuszczowych.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
6,4 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!