Olej rzepakowy BIO Sosta

od 17,90 

Wyczyść

Olej rzepakowy, zwany często „oliwą Północy”, jest rekomendowany w Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik oliwy z oliwek.

naturalne_1

100% natury

tloczone_na_zimno

tłoczony na zimno

nierafinowane_1

bez rafinacji

niefiltrowane

bez filtrowania

Opis

Olej rzepakowy bio tłoczony na zimno – jakie wartości zawiera?

Zbilansowana dieta, zdrowe tłuszcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz dostarczające wiele cennych składników i minerałów – do tej pory pod hasłem zdrowego oleju głównie na myśl przychodziła Ci oliwa z oliwek czy olej kokosowy nierafinowany? Czas to zmienić! Cieszący się niegdyś nie do końca dobrą sławą, w nowej odmianie bezerukowej – olej rzepakowy bio to doskonały kompan w zdrowej i zbilansowanej diecie! Cechujący się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 i omega-3, z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysoka zawartość witamin A,K oraz E, a także steroli roślinnych pełniących funkcję antyoksydantów – olej rzepakowy bio nie tylko doda aromatu Twoim potrawom, ale także pozytywnie wpłynie na Twój organizm!

Jak stosować olej rzepakowy bio?

Zastanawiasz się, jaki olej rzepakowy bio wybrać? Decydując się na produkt z dopiskiem bio, stawiasz na ekologiczną uprawę – bez żadnych sztucznych środków chemicznych czy ulepszaczy. Po drugie warto rozważyć do czego olej będzie stosowany. Olej rzepakowy bio tłoczony na zimno doskonale sprawdzi się w połączeniu z sałatkami, dressingami, zupami, sosami czy też innymi potrawami na zimno. Tego rodzaju oleju nie należy stosować ani do obróbki termicznej z wysoką temperaturą – wydzielają się wtedy niekorzystne dla zdrowia związki, a także olej rzepakowy bio traci swoje cenne właściwości. Jaką wersję wybrać więc do smażenia czy gotowania? Tutaj postaw na masło klarowane, który cechuje się zarówno wspaniałym smakiem, jak i wysoką temperaturą dymienia. Olej rzepakowy bio do warto przechowywać w miejscu bez dostępu promieni słonecznych, w ciemnych szklanych opakowaniach.

Olej rzepakowy bio – pielęgnacja skóry i włosów

Oprócz zastosowań kulinarnych olej rzepakowy bio eko sprawdzi się także w kąciku kosmetycznym – do pielęgnacji skóry oraz włosów. Dodaj olej rzepakowy bio tłoczony na zimno do ulubionego kremu, balsamu czy też toniku i przekonaj się o jego cennych właściwościach! Dodatkowo warto również co jakiś czas przeprowadzać kurację włosów z olejowaniem. Olej rzepakowy bio należy nakładać bezpośrednio na skórę głowy oraz włosy, a następnie pozostawić na około 2-3 godziny. Po upływie tego czasu maseczkę zmywa się przy użyciu szamponu. Co daje taki zabieg? Włosy nie dość, że są wzmocnione, odżywione i zregenerowane, to dodatkowo zachwycają blaskiem i są mniej podatne na rozdwajanie oraz puszczenie się. Niech więc piękne żółte pola kojarzą Ci się z drogocennym rzepakiem, którego nie może zabraknąć ani w Twojej kuchni, ani kąciku pielęgnacyjnym! Postaw na moc płynącą z natury i zamów produkty bio, przy produkcji których nie użyte są żadne sztuczne i chemiczne środki!

Informacje dodatkowe

WagaBrak danych
WymiaryBrak danych

Właściwości

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3. Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym – aż 126:1.

Dlaczego tak ważna jest proporcja między kwasami omega-6 i omega-3?

Odpowiedni stosunek NNKT w diecie jest ważny z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej pożądany to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym.

Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Wprowadzajmy zatem do naszej diety jak najwięcej produktów zawierających kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego. Dlatego są bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i w diecie małych dzieci. Są one szczególnie istotne w III trymestrze ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów.

Przyczyniają się też do rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo. Pozwalają także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II.

Olej rzepakowy – źródło witamin

Oleje są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- E i K oraz karotenoidów, które są przekształcane w organizmie do witaminy A. Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych. Zawartość tej witaminy w oleju rzepakowym jest porównywalna do zawartości w oleju winogronowym. Poziom witaminy E jest porównywalnie wysoki w oleju rzepakowym, winogronowym i sojowym. Jak powszechnie wiadomo, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia stan skóry oraz błon śluzowych. Jej zawartość w oleju rzepakowym i sojowym, jest znacznie wyższa niż w innych, popularnych olejach.

Zastosowanie

Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno – zastosowanie

Złoty kolor, wyrazisty smak i najlepsze ziarna rzepaku. To jego cechy rozpoznawcze. W kuchni zachowuje się jak prawdziwa gwiazda. Olej rzepakowy lubi towarzyszyć sałatkom i surówkom. Chętnie pokazuje się też w towarzystwie pieczywa, kasz, makaronów i zup. Spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo, wpływa korzystnie na wzrok, pomaga eliminować łuszczycę i zapalenia stawów.

Olej rzepakowy  – zastosowanie w kuchni

Nie trzeba nikogo przekonywać, że olej rzepakowy stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, makaronów, kasz, sosów oraz mięs czy chleba, a także zup kremowych. Dodatek oleju rzepakowego urozmaici też smak ziemniaków czy maczanego w nim chleba oraz oczywiście dresingu do sałatek. Świetnie nadaje się do robienia własnego świeżego majonezu.

Olej rzepakowy można też wykorzystać do sporządzenia marynaty do mięs oraz jako składnik różnego rodzaju past. Można go stosować w połączeniu z twarogiem, jajkiem, rybami, pomidorami. To świetny akcent kanapkowy.

Zastosowanie w kuchni oleju rzepakowego jest naprawdę ogromne: świetnie podkreśla smak sałatek, potraw z ziemniaków, białych mięs, ryb. Najlepiej spożywać olej na zimno, ale jest też doskonałym tłuszczem do krótkotrwałego smażenia. Kto zakocha się w smaku oleju rzepakowego, z pewnością odkryje urok najprostszych, tradycyjnych połączeń – oleju z białym twarogiem, ze świeżą pajdą chleba, z gotowanymi warzywami, ziemniakami.

Olej rzepakowy w kosmetyce

Należy uznać, że olej rzepakowy coraz częściej jest doceniany i bywa włączany nie tylko jako cenny składnik diety, ale również ingredient wielu kosmetyków naturalnych. Na popularność olej rzepakowego w kosmetyce składa się kilka czynników. Przede wszystkim jest on tani i ogólnie dostępny. Branża kosmetyczna dodatkowo ceni go za delikatny aromat i barwę, co sprawia że świetnie nadaje się do stosowania w wielu formułach kosmetycznych, w tym jako baza olejków eterycznych.
Olej rzepakowy sam w sobie również posiada właściwości pielęgnacyjne, dzięki aktywnym związkom oraz zawartości kwasów tłuszczowych.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
92 g
6,4 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko0 g
Sól0 g

Pytania i odpowiedzi

1. Czym wyróżnia się olej rzepakowy BIO?

2. Czy olej rzepakowy BIO nadaje się do smażenia?

3. Jak przechowywać olej rzepakowy BIO?

4. Czy olej rzepakowy BIO może być stosowany jako kosmetyk?

Czym wyróżnia się olej rzepakowy BIO?

Olej rzepakowy BIO produkowany jest z rzepaku pochodzącego tylko z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się sztucznych środków chemicznych ani ulepszaczy.

Czy olej rzepakowy BIO nadaje się do smażenia?

Nie, olej rzepakowy nie nadaje się do obróbki cieplnej, bo w jej wyniku traci swoje właściwości. Olej zimnotłoczony należy spożywać na zimno.

Jak przechowywać olej rzepakowy BIO?

Olej rzepakowy BIO należy przechowywać w miejscu bez dostępu promieni słonecznych, w ciemnych szklanych opakowaniach.

Czy olej rzepakowy BIO może być stosowany jako kosmetyk?

Tak, olej rzepakowy BIO doskonale sprawdza się jako kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów. Może stanowić dodatek do kremów, balsamów bądź toników.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej rzepakowy BIO Sosta”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpieczna wysyłka

Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem – Twój olej zachowuje pełnię właściwości i smaku.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej-arachidowy-Sosta
  • olej z orzecha laskowego
  • olej z rokitnika tłoczony na zimno Sosta
  • tłoczony na zimno olej z ogórecznika sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!