Olej z rokitnika – właściwości lecznicze i zastosowanie

Choć rokitnik jest rośliną znaną od dawna, wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z jego istnienia. Szkoda, ponieważ właściwości oleju to bogactwo, z którego mogłoby skorzystać naprawdę wiele osób.

Ze względu na swoje unikatowe właściwości rokitnik nazywany jest „złotem Syberii”. Ze względu na sposób w jaki rosną jego owoce określany jest mianem rosyjskiego ananasa. 190 różnorodnych składników bioaktywnych sprawia zaś, że tłoczony z niego olej rokitnikowy to prawdziwe lekarstwo wprost od Matki Natury.

Olej z rokitnika – właściwości lecznicze

Potężna dawka witaminy C sprawia, że olej z rokitnika ma silne właściwości lecznicze. Pięknie wspiera odporność, pomaga w leczeniu przeziębienia i kaszlu, wspiera walkę z chorobami krążenia. Polecany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, przyśpiesza też regenerację organizmu po chemioterapii. Ciekawostką jest fakt, że zawarta w rokitniku witamina C nie ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Z jego owoców z powodzeniem można produkować np. dżemy, które cechują się właściwościami podobnymi do surowej rośliny.

Olej rokitnikowy na niedobór witaminy C

Ilość witaminy C zawartej w rokitniku uzależniona jest miejsca, w którym rośnie. Najwięcej posiadają jej rośliny z gór środkowej Europy, najmniej zaś te rosnące nad brzegiem morza. Średnia szacowana ilość witaminy C określana jest na okolice pomiędzy 280-500 mg/100 g owoców. Dzienne zapotrzebowanie człowieka to zaś około 80 mg (dorosłe kobiety – 75 mg, dorośli mężczyźni – 90 mg). Oznacza to, że olej z rokitnika jest dobrym, naturalnym źródłem, które pomoże uporać się z niedoborami. Po czym poznać, że nasz organizm może potrzebować witaminy C? Zawsze dobrze jest wykonać odpowiednie badania w tym kierunku, jednak sygnałem ostrzegawczym są szybko tworzące się siniaki i kruche naczynka krwionośne, trudności z gojeniem się ran, krwawiące dziąsła oraz ogólny spadek odporności organizmu.

Olej z rokitnika na zdrowe serce

Wysoka zawartość witaminy C to nie wszystko. Obecność flawonoidów, kwasów Omega 3, 6, 7 i 9 oraz mikro i makroelementów sprawia, że olej rokitnika ma właściwości przeciwmiażdżycowe i skutecznie wspiera pracę serca. Zawarte w nim sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym chronią organizm przed niekorzystnymi zmianami miażdżycowymi.

Olej rokitnikowy – właściwości zdrowotne dla układu krwionośnego:

  • chroni przed udarem mózgu
  • przeciwdziała zawałowi serca
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia krzepnięcie krwi, redukuje krwawienie (dzięki zawartości witaminy K)
  • chroni przed chorobą wieńcową
  • uelastycznia ściany naczyń krwionośnych

TUTAJ KUPISZ OLEJ Z ROKITNIKA: https://sosta.pl/oleje/olej-z-rokitnika-tloczony-na-zimno/

olej z rokitnika właściwości

Działanie lecznicze oleju z rokitnika

Właściwości lecznicze oleju z rokitnika:

  • przeciwnowotworowe – główną siłą przeciwnowotworowych właściwości oleju z rokitnika jest dysmutaza ponadtlenkowa, stanowiąca najsilniejszy antyoksydant. W porównaniu z żeń-szeniem, rokitnik posiada jej aż 4 razy więcej, co czyni z niego niekwestionowanego zdobywcę podium w tej dziedzinie. Ciekawą i ważną informacją jest fakt, że rokitnik ma również właściwości radioprotekcyjne. Stosowany podczas choroby nowotworowej chroni zdrowe tkanki przed szkodliwym wpływem radioterapii. Do jego właściwości należy też łagodzenie mdłości, niestrawności, bóli brzucha i zgagi, co dodatkowo pomaga w walce z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi terapii nowotworowej.
  • przeciwzapalnie – wysoka ilość witaminy C skutecznie pomaga uporać się ze stanami zapalnymi organizmu np. aftami. Wspiera odbudowę śluzówki, dlatego zalecany jest również m. in. przy chorobie wrzodowej.
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
  • przeciwmiażdżycowe – tłoczony na zimno olej z rokitnika efektywnie obniża poziom złego cholesterolu

Olej z rokitnika – zastosowanie

Potężna siła tkwiąca w oleju rokitnikowym to zastosowanie go jako wsparcia odporności organizmu i do stymulacji procesów regeneracyjnych. Przyjmowany podczas choroby, działa niczym wzmacniający balsam i zdecydowanie przyspiesza powrót do zdrowia. Przeciwzapalne właściwości oleju z rokitnika sprawiają dodatkowo, że organizm szybciej radzi sobie z aftami, zapaleniami w obrębie jamy ustnej, oczu (zapalenie spojówek) czy tymi będącymi skutkiem ubocznym zabiegów.

Olej z rokitnika właściwości kosmetyczne

Kosmetyczne właściwości oleju z rokitnika najczęściej dotyczą zastosowania na skórę. Ze względu na bogatą zawartość fitosteroli i flawonoidów olej przeciwdziała zmarszczkom oraz przyspiesza regenerację po otarciach, zadrapaniach, ugryzieniach, oparzeniach. Stanowi składnik kremów przeciwzmarszczkowych i nawilżających.

Ze względu na zawarty barwnik, rokitnik wykorzystywany jest również jako składnik kosmetyków poprawiających koloryt. Płukanki do włosów, balsamy brązujące, szampony poprawiające kolor – w tych kosmetykach rokitnik sprawdza się jako naturalne źródło barwnika.

olej z rokitnika na skórę

Olej rokitnikowy jako pomoc w regeneracji skóry

Warto wiedzieć, że olej z rokitnika stosowany bezpośrednio na skórę poprawia jej nawilżenie, redukuje drobne zmarszczki i stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny. Z powodzeniem może być stosowany jako preparat do opalania – skutecznie blokuje promieniowanie UVA i UVB.

Badania przeprowadzone w 1958 roku wykazały również silny, pozytywny wpływ na leczenie odmrożeń i oparzeń skóry, w tym oparzeń wywołanych promieniowaniem. Napary z liści i okłady z oleju stosuje się bezpośrednio na skórę w celu przyspieszenia jej gojenia. Leczniczy efekt uzyska się również w przypadku odleżyn i oparzeń.

Ochrona prawna rokitnika

W Polsce rokitnik podlega ochronie. Rosnący dziko w Pieninach czy nad morzem nie może być zrywany, a jego niszczenie podlega karze. Od 2014 roku rokitnik dołączył do grona dziko rosnących roślin chronionych, a jego owoce można pozyskiwać wyłącznie z upraw.

Olej z rokitnika – przeciwwskazania

Mimo, że olej rokitnikowy ma całe bogactwo właściwości leczniczych i kosmetycznych, nie jest to produkt dla każdego. Kto powinien uważać na jego spożywanie? Przeciwwskazaniem do stosowania oleju z rokitnika jest:

  • zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • stany zapalne trzustki i wątroby
  • kamica żółciowa.

Mimo braku wymienionych wyżej przeciwwskazań przed decyzją o intensywnej, leczniczej kuracji olejem z rokitnika zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

O oleju z rokitnika pisaliśmy już wcześniej, przeczytaj: https://sosta.pl/pomysl-na-prezent-wielkanocny-oleje-sosta/

Darmowa dostawa od 200 zł

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!