Olej z rokitnika – lekarstwo na ból gardła, nadciśnienie i oparzenia

Choć rokitnik jest rośliną znaną od dawna, wiele osób nie tylko nie zdaje sobie sprawy z jego właściwości, ale również istnienia w ogóle. Szkoda, ponieważ biorąc pod uwagę bogactwo jakie oferuje ta roślina, skorzystać z niej mogłoby wiele osób.

Rokitnik nazywany jest również „złotem Syberii” – ze względu na swoje unikatowe właściwości, lub rosyjskim ananasem – ze względu na sposób, w jaki rosną na nim owoce. 190 różnorodnych składników bioaktywnych sprawia, że tłoczony z niego olej to prawdziwe lekarstwo wprost od Matki Natury.

Olej z rokitnika – właściwości

Dzięki potężnej dawce witaminy C, jaką zawiera rokitnik, tłoczony z niego olej pięknie wspiera odporność i pomaga przy leczeniu nie tylko przeziębienia czy kaszlu, ale także chorób krążenia. Ze względu na dużą zawartość związków o działaniu antyoksydacyjnym, jest prawdziwą petardą w profilaktyce nowotworowej. Obecność flawonoidów, witamin, kwasów Omega 3 i 6 oraz mikro i makroelementów sprawia, że olej z rokitnika pięknie wspiera organizm w walce z różnorodnymi schorzeniami.

olej z rokitnika właściwości

Zimnotłoczony olej z rokitnika działa:

  • przeciwnowotworowo
  • przeciwzapalnie
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwwirusowo
  • przeciwmiażdżycowo
  • przeciwalergicznie

Główną siłą właściwości przeciwnowotworowych oleju z rokitnika jest dysmutaza ponadtlenkowa, stanowiąca najsilniejszy antyoksydant. W porównaniu z żeń-szeniem, rokitnik posiada jej aż 4 razy więcej, co czyni z niego niekwestionowanego zdobywcę podium w tej dziedzinie.

Olej z rokitnika – zastosowanie

Potężna siła tkwiąca w oleju z rokitnika to wspieranie odporności organizmu i stymulacja procesów regeneracyjnych. Przyjmowany podczas choroby, działa niczym wzmacniający balsam i zdecydowanie przyspiesza powrót do zdrowia.

Badania przeprowadzone w 1958 roku wykazały silny, pozytywny wpływ na leczenie odmrożeń i oparzeń, w tym oparzeń wywołanych promieniowaniem. Do jego właściwości należy też łagodzenie mdłości, niestrawności, bóli brzucha i zgagi. W kosmetyce olej z rokitnika najczęściej stosowany jest na skórę. Ze względu na zawartość fitosteroli i flawonoidów przeciwdziała zmarszczkom oraz przyspiesza regenerację po otarciach, zadrapaniach, ugryzieniach, oparzeniach.

Ciekawostką dotyczącą rokitnika jest fakt, że zawarta w nim witamina C nie ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Dżemy wykonane z jego owoców cechują właściwości podobne do surowej rośliny.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!