Olej z pestek z dyni SOSTA 250ml

Olej z pestek dyni SOSTA tłoczony na zimno

40,00 zł
Brutto

To nie tajemnica, że olej powstaje z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Zna więc dobrze swoją wartość. Nie można pomylić go z żadnym innym olejem. Ma ciemnozieloną barwę i charakterystyczny zapach. Na tym jednak nie koniec niespodzianek!

Pojemność

Tłoczony jest na zimno, bez dodatku chemii i konserwantów. Tak lubi najbardziej. Dzięki temu zachowuje swoje wartości odżywcze, którymi chwali się zamknięty szczelnie w ciemnych butelkach. Pozwalamy mu na to, bo jesteśmy dumni, jak wiele może zdziałać nie tylko w kuchni. Jest niezastąpiony w profilaktyce leczenia prostaty oraz dróg moczowych. Bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego. Ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.


DO CZEGO WYKORZYSTAĆ OLEJ Z PESTEK DYNI?

Intensywny smak przysparza mu coraz większą rzeszę wielbicieli. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do pieczywa, warzyw, serów, ugotowanych jaj, kasz, soczewicy, makaronów, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje się także z deserami - można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. To jednak nie wszystko.

Nowy produkt

Olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak. Olej zawiera ok 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i przy okazji pragnie stosować lekkostrawne produkty. Właściwości oleju dyniowego wynikają z kombinacji nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdziemy w jego składzie.

 
Właściwości oleju z pestek dyni:

  •     zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego;
  •     pozytywnie działa na cały układ moczowy ;
  •     wspomaga pracę wątroby;
  •     stosowany w profilaktyce miażdżycy;
  •     mocno stymuluje układ odpornościowy;
  •     przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
  •     wspomaga układ nerwowy
  •     działa  korzystnie na przemianę materii, poleca się go w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci;
  •      przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu;
  •     nasiona dyni zawierają substancję L-tryptofan, która odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu objawów depresji;
  •     chronią kości przed osteoporozą -główną przyczyną osteoporozy jest niedobór cynku. Nasiona dyni pomagają chronić kości przed osteoporozą, dostarczając organizmowi wystarczającej ilości cynku;
  •     poprawia koncentrację - znacząca ilość magnezu w dyni sprawia, że jej spożywanie jest korzystne dla poprawy koncentracji przy jej zaburzeniach;


 
    bardzo dobrze sprawdza się w chorobach pasożytniczych, zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego;
    zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Zastosowanie oleju w kosmetyce

Olej z pestek dyni znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Surowiec ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Olej z pestek dyni ma  przede wszystkim działanie nawilżające, dlatego też idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej i łuszczącej się. Natłuszczające właściwości pomogą zachować odpowiedni stopień nawilżenia skóry, przez co cera nabiera blasku i odzyskuje ładny, naturalny koloryt. Dla osób o cerze dojrzałej, olej z pestek dyni jest pomocny w walce ze zmarszczkami, a ponadto wygładza i napina, pomaga walczyć z rozstępami.

 Zawartość potasu sprawia, że działa oczyszczająco i tonizująco. Dynia jest dodawana do różnego rodzaju kosmetyków takich jak kremy do twarzy, peelingi, balsamy do ciała a także olejki do masażu


W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno.

 Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.

Brak opinii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.