Olej z ostropestu SOSTA zimnotłoczony 1000 ml

Olej z ostropestu SOSTA tłoczony na zimno

86,00 zł
Brutto

Olej z ostropestu tłoczymy na zimno. Nie filtrujemy go i nie oczyszczamy, aby zachować wszystkie jego zdrowotne właściwości. Dumnie wkroczy więc do Waszej kuchni, aby nieźle w niej namieszać!

Pojemność

Olej wytwarzamy z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego. Nie boimy się przyznać mu racji, że jest naprawdę wyjątkowy. Wspaniały smak to tylko jedna z jego wielu zalet. Czym jeszcze może się pochwalić? Unikalne właściwości ostropestu wynikają przede wszystkim z zawartości w nich sylimaryny, która działa regenerująco na komórki wątroby oraz tworzy naturalną barierę przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie, zatrucie grzybami i różnego rodzaju uzależnienia.

DO CZEGO WYKORZYSTAĆ OLEJ Z OSTROPESTU?

W kuchni czuje się jak ryba w wodzie i wcale się temu nie dziwimy. Potrawom nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Podaje się go na zimno. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, past, sosów, dressingów. To właśnie jego zdrowotne właściwości są tak bardzo doceniane. Jest niezastąpiony osłonowo i regenerująco podczas, jak i po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii. Żółciotwórczy, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Nowy produkt

Certyfikowany ostropest z którego tłoczony jest olej zawiera sylimarynę, związek wspierajacy pracę i regenerację wątroby.Ostropest plamisty to roślina o dużych właściwościach leczniczych. Osoby cierpiące na dolegliwości wątrobowe, w tym oleju znajdą rozwiązanie swoich problemów. Leczy choroby WZW typu A,B i C, chroni, oraz regeneruje. Poza tym jest doskonałym produktem dla kobiet, którym przedłuża się miesiączkowanie. Wspomaga leczenie kamicy żółciowej oraz problemów z żołądkiem. Olej z ostropestu idealnie współpracuje ze światem kosmetycznym. Jest tak ponieważ jego skład hamuje oznaki starzenia się skóry. Zawiera witaminę E oraz dużą ilość kwasów nienasyconych. Skutecznie rozjaśnia, wygładza oraz regeneruje skórę. W kuchni oczywiście należy podawać go na zimno. Do sosów, surówek i sałatek. Unikać smażenia, ponieważ wtedy traci swoje wartości lecznicze.

Właściwości oleju z ostropestu:

  • znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego działania na wątrobę, wspomaga jej regenerację oraz tworzy naturalną barierę przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie, zatrucie grzybami, różnego rodzaju uzależnienia,
  • niezastąpiony osłonowo i regenerująco podczas leczenia, jak i po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii,
  • ma tak silne działanie odtruwające dzięki wysokiej zawartości substancji aktywnych (główne sylimaryny), że potrafi zneutralizować nawet toksyny muchomora sromotnikowego.
  • działa żółciotwórczo i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, dlatego polecany jest przy wirusowym zapaleniu wątroby,
  • ma także działanie antynowotworowe, jeden ze składników sylimaryny, silibinina wykazał in vitro działanie przeciwnowotworowe wobec ludzkich komórek raka prostaty, nowotworów sutka (zarówno estrogenozależnych jak i nieestrogenozależnych), szyjki macicy, raka okrężnicy oraz komórek raka płuca. Co ważniejsze stwierdzono bardzo niską toksyczność – bez niepożądanych działań ubocznych, nawet przy wysokich dawkach doustnych
  • zwalcza migrenowe bóle głowy;
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych (działa przeciw krwawieniom z nosa, jelita grubego, hemoroidów);
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
  • reguluje długość krwawienia w czasie miesiączki;
  • zapobiega miażdżycy;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt;
  • składniki ostropestu są 10 – 20 razy bardziej skuteczne od witaminy E znanej jako „witamina młodości”

Przy stosowaniu zewnętrznym ze względu na właściwości regeneracyjne pomaga w:

  • gojeniu się ran, odleżyn, owrzodzeń, oparzeń;
  • leczeniu egzemy, łuszczycy, rumienia trądziku;
  • przeciwdziała nadmiernemu rogowaceniu naskórka;
  • pomaga zregenerować suche, zniszczone włosy

Idealnie nadaje się do sałatek i innych dań na zimno, nadając im przyjemna nutę smakową.

Leczniczo spożywa się go 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami; profilaktycznie raz dziennie.

Brak opinii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.