Olej z orzecha włoskiego – właściwości i zastosowanie

Orzech włoski jako drzewo kojarzy nam się z potężnie zbudowanym, masywnym pomnikiem przyrody o rozłożystej bujnej koronie. Drewno orzecha włoskiego, choć nie należy do najbardziej trwałych, często używa się w stolarstwie ze względu na łatwość obróbki i niezwykłą estetykę. Jednak to nie drewno jest jego najcenniejszym dla człowieka darem. Olej z orzecha włoskiego to właściwości i smak, które podbijają każde serce. Dlaczego jest tak pożądany?

Olej z orzechów włoskich – właściwości

Olej z orzecha włoskiego – wytłoczony na zimno i nierafinowany – jest bardzo zdrowy i zachowuje wszelkie składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały odgrywające istotną rolę w diecie człowieka. Mówimy tutaj szczególnie o grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: wspomagającej widzenie oraz układ odpornościowy witaminie A, chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminie E, poprawiającej krzepnięcie krwi witaminie K oraz odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego witaminach z grupy B. Olej z orzecha włoskiego jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Sprawia to, że jest niezastąpionym wsparciem dla mózgu. Z powodu jego właściwości szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią. Regularne spożywanie może skutecznie pomóc w prawidłowy funkcjonowaniu naszego „centrum dowodzenia”.

Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego

Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego znane były już w starożytności. Jego silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze sprawia, że regularne spożywanie nie tylko poprawia ogólne funkcjonowanie. Obecność manganu i cynku sprawia, że olej z orzecha włoskiego skutecznie rozprawia się z nadmiarem cukru we krwi. Badania wykazują, że cukrzycy spożywający go regularnie, w mniejszym stopniu odczuwają związane z chorobą dolegliwości. W czym jeszcze może pomóc olej z orzechów włoskich?

Główne i najważniejsze właściwości zdrowotne oleju to:

  • poprawa przemiany materii i wsparcie w redukcji wagi
  • poprawa perystaltyli jelit
  • działanie przeciwbólowe
  • regulacja poziomu cholesterolu we krwi
  • opóźnienie procesów starzenia organizmu
  • duża zawartość kwasów Omega 3, która przekłada się na łagodzenie stanów zapalnych
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne
  • przyspieszenie gojenia się ran

Kto polubi olej z orzecha włoskiego?

Ze względu na swoje właściwości olej z orzecha włoskiego idealnie sprawdzi się dla:

  • pracujących umysłowo oraz w okresie zwiększonego stresu
  • posiadających problemy z sercem, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem
  • walczących z zapaleniami, również o podłożu grzybiczym
  • osób ze skłonnością do zaparć i problemami z wypróżnianiem

Olej z orzecha włoskiego – zastosowanie w kuchni

Witaminy to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze coś, za co można pokochać olej z orzecha włoskiego. To jego niesamowity, wyrazisty i głęboki smak. Smak, któremu towarzyszy aromat, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym. Właśnie te właściwości oleju z orzecha włoskiego sprawiły, że zagościł on na kuchennych półkach i w wielu przepisach na przepyszne dania. Wzmacnia smak sałatek oraz potraw kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do potraw, którym po prostu chcemy dodać nieco wyrazistości. Niektórym smakoszom olej z orzecha włoskiego kojarzy się z aromatem karmelu. Pozwala to na wykorzystanie go także jako element składowy słodkich bukietów smakowych.

Uwaga! Właściwości oleju z orzechów włoskich utrzymują się wyłącznie w przypadku spożywania go na zimno. Nie należy zatem go podgrzewać, dodawać do gotowania ani tym bardziej smażenia. Podczas smażenia olej nie tylko traci swoje cenne właściwości – jego wspaniale orzechowy smak zmienia się w gorzki. Najlepiej będzie smakować jako dodatek do sałatek, twarogu czy kasz. Pysznie komponują się z nim też naleśniki, racuszki i ciasta.

olej z orzecha włoskiego sosta

Olej z orzecha włoskiego – właściwości pielęgnacyjne… i nie tylko

Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej z orzechów włoskich jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych. W szczególności tych odpowiedzialnych za pielęgnację skóry i włosów. Wykazuje działanie nawilżające oraz regenerujące, co sprawia, że najczęściej używany jest do produkcji domowych maseczek i kremów.

Główne właściwości pielęgnacjne oleju z orzecha włoskiego to:

  • nadawanie włosom blasku, odżywienia i wygładzenia
  • poprawa wzrostu włosów i redukcja ich wypadania
  • nawilżenie skóry
  • wsparcie regeneracji skóry i pomoc w gojeniu trudnych ran
  • wsparcie w walce ze skórnymi infekcjami grzybami

Poza kuchnią i łazienką, olej z orzecha włoskiego przyda się także w salonie. Świetnie zabezpieczy meble pielęgnując drewno i zabezpieczając je przed działaniem kurzu i wilgoci.

Ciekawostką jest, że chociaż dzisiaj olej z orzecha włoskiego postrzegany jest jako luksusowy, nie zawsze tak było. Jeszcze przed II wojną światową olej ten był używany przez biedną część społeczeństwa, której nie było stać na masło. O jego wysokiej popularności i powszechności może świadczyć fakt, że dawniej używany był m.in. jako paliwo do lamp oraz środek do czyszczenia pędzli.

Olej z orzecha włoskiego – tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany – kupisz TUTAJ.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!