Olej z orzecha włoskiego – właściwości i zastosowanie

Orzech włoski jako drzewo kojarzy nam się z potężnie zbudowanym, masywnym pomnikiem przyrody o rozłożystej bujnej koronie. Drewno orzecha włoskiego, choć nie należy do najbardziej trwałych, często używa się w stolarstwie ze względu na łatwość obróbki i niezwykłą estetykę. Jednak to nie drewno jest jego najcenniejszym dla człowieka darem. Olej z orzecha włoskiego to właściwości i smak, które podbijają każde serce. Dlaczego jest tak pożądany?

Olej z orzechów włoskich – właściwości

Olej z orzecha włoskiego – wytłoczony na zimno i nierafinowany – jest bardzo zdrowy i zachowuje wszelkie składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały odgrywające istotną rolę w diecie człowieka. Mówimy tutaj szczególnie o grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: wspomagającej widzenie oraz układ odpornościowy witaminie A, chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminie E, poprawiającej krzepnięcie krwi witaminie K oraz odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego witaminach z grupy B. Olej z orzecha włoskiego jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Sprawia to, że jest niezastąpionym wsparciem dla mózgu. Z powodu jego właściwości szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią. Regularne spożywanie może skutecznie pomóc w prawidłowy funkcjonowaniu naszego „centrum dowodzenia”.

Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego

Lecznicze właściwości oleju z orzecha włoskiego znane były już w starożytności. Jego silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze sprawia, że regularne spożywanie nie tylko poprawia ogólne funkcjonowanie. Obecność manganu i cynku sprawia, że olej z orzecha włoskiego skutecznie rozprawia się z nadmiarem cukru we krwi. Badania wykazują, że cukrzycy spożywający go regularnie, w mniejszym stopniu odczuwają związane z chorobą dolegliwości. W czym jeszcze może pomóc olej z orzechów włoskich?

Główne i najważniejsze właściwości zdrowotne oleju to:

  • poprawa przemiany materii i wsparcie w redukcji wagi
  • poprawa perystaltyli jelit
  • działanie przeciwbólowe
  • regulacja poziomu cholesterolu we krwi
  • opóźnienie procesów starzenia organizmu
  • duża zawartość kwasów Omega 3, która przekłada się na łagodzenie stanów zapalnych
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne
  • przyspieszenie gojenia się ran

Kto polubi olej z orzecha włoskiego?

Ze względu na swoje właściwości olej z orzecha włoskiego idealnie sprawdzi się dla:

  • pracujących umysłowo oraz w okresie zwiększonego stresu
  • posiadających problemy z sercem, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem
  • walczących z zapaleniami, również o podłożu grzybiczym
  • osób ze skłonnością do zaparć i problemami z wypróżnianiem

Olej z orzecha włoskiego – zastosowanie w kuchni

Witaminy to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze coś, za co można pokochać olej z orzecha włoskiego. To jego niesamowity, wyrazisty i głęboki smak. Smak, któremu towarzyszy aromat, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym. Właśnie te właściwości oleju z orzecha włoskiego sprawiły, że zagościł on na kuchennych półkach i w wielu przepisach na przepyszne dania. Wzmacnia smak sałatek oraz potraw kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do potraw, którym po prostu chcemy dodać nieco wyrazistości. Niektórym smakoszom olej z orzecha włoskiego kojarzy się z aromatem karmelu. Pozwala to na wykorzystanie go także jako element składowy słodkich bukietów smakowych.

Uwaga! Właściwości oleju z orzechów włoskich utrzymują się wyłącznie w przypadku spożywania go na zimno. Nie należy zatem go podgrzewać, dodawać do gotowania ani tym bardziej smażenia. Podczas smażenia olej nie tylko traci swoje cenne właściwości – jego wspaniale orzechowy smak zmienia się w gorzki. Najlepiej będzie smakować jako dodatek do sałatek, twarogu czy kasz. Pysznie komponują się z nim też naleśniki, racuszki i ciasta.

olej z orzecha włoskiego sosta

Olej z orzecha włoskiego – właściwości pielęgnacyjne… i nie tylko

Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej z orzechów włoskich jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych. W szczególności tych odpowiedzialnych za pielęgnację skóry i włosów. Wykazuje działanie nawilżające oraz regenerujące, co sprawia, że najczęściej używany jest do produkcji domowych maseczek i kremów.

Główne właściwości pielęgnacjne oleju z orzecha włoskiego to:

  • nadawanie włosom blasku, odżywienia i wygładzenia
  • poprawa wzrostu włosów i redukcja ich wypadania
  • nawilżenie skóry
  • wsparcie regeneracji skóry i pomoc w gojeniu trudnych ran
  • wsparcie w walce ze skórnymi infekcjami grzybami

Poza kuchnią i łazienką, olej z orzecha włoskiego przyda się także w salonie. Świetnie zabezpieczy meble pielęgnując drewno i zabezpieczając je przed działaniem kurzu i wilgoci.

Ciekawostką jest, że chociaż dzisiaj olej z orzecha włoskiego postrzegany jest jako luksusowy, nie zawsze tak było. Jeszcze przed II wojną światową olej ten był używany przez biedną część społeczeństwa, której nie było stać na masło. O jego wysokiej popularności i powszechności może świadczyć fakt, że dawniej używany był m.in. jako paliwo do lamp oraz środek do czyszczenia pędzli.

Olej z orzecha włoskiego – tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany – kupisz TUTAJ.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!