Olej z orzecha włoskiego – właściwości i zastosowanie

Orzech włoski jako drzewo kojarzy nam się z potężnie zbudowanym, masywnym pomnikiem przyrody o rozłożystej bujnej koronie. Drewno orzecha włoskiego, choć nie należy do najbardziej trwałych, często używa się w stolarstwie ze względu na łatwość obróbki i niezwykłą estetykę. Jednak nie drewno jest najcenniejszym dla człowieka darem od natury pochodzącym z orzecha włoskiego. Zdecydowanie są to jego nieduże, otoczone twardą skorupką kuliste owoce, z jadalnym jądrem wewnątrz. Dlaczego są tak pożądane?

Olej włoski – dobroczynne właściwości

Orzechy włoskie wykorzystywane są do produkcji oleju. Wytłoczony na zimno i nierafinowany – jest bardzo zdrowy i zachowuje wszelkie składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały odgrywające istotną rolę w diecie człowieka. Mówimy tutaj szczególnie o grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: wspomagającej widzenie oraz układ odpornościowy witaminie A, chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminie E, poprawiającej krzepnięcie krwi witaminie K oraz odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego witaminach z grupy B. Olej z orzecha włoskiego jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Sprawia to, że jest niezastąpionym wsparciem dla mózgu. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić uwagę osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią. Regularne spożywanie może skutecznie pomóc w prawidłowy funkcjonowaniu naszego „centrum dowodzenia”.

Lecznicze właściwości tego – uznawanego za luksusowy – oleju znane były już w starożytności. Silne działanie przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze sprawia, że organizm wspierany oleje z orzechów włoskich funkcjonuje zdecydowanie lepiej. Właściwości, którymi może się pochwalić powinny zainteresować również osoby chore na cukrzycę. Obecność manganu i cynku sprawia, że skutecznie rozprawia się z nadmiarem cukru we krwi. Badania wykazują, że cukrzycy spożywający regularnie olej z orzechów włoskich w mniejszym stopniu odczuwają związane z chorobą dolegliwości.

olej z orzecha włoskiego sosta

Zastosowanie oleju z orzecha włoskiego w kuchni

Witaminy to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze coś, za co można pokochać olej z orzecha włoskiego. To jego niesamowity, wyrazisty i głęboki smak. Smak, któremu towarzyszy aromat, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym. Właśnie te zalety oleju z orzecha włoskiego sprawiły, że zagościł on na kuchennych półkach i w wielu przepisach na przepyszne dania. Wzmacnia smak sałatek oraz potraw kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Świetnie sprawdzi się także jako subtelny dodatek do potraw, którym po prostu chcemy dodać nieco wyrazistości. Niektórym smakoszom olej z orzecha włoskiego kojarzy się z aromatem karmelu. Pozwala to na wykorzystanie go także jako element składowy słodkich bukietów smakowych.

Olej z orzecha włoskiego w pielęgnacji i nie tylko

Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej z orzechów włoskich jest częstym gościem w składach produktów kosmetycznych. W szczególności tych odpowiedzialnych za pielęgnację skóry i włosów. Wykazuje wówczas działanie nawilżające oraz regenerujące. W sieci można znaleźć wiele przepisów na domowe maseczki i kremy oparte właśnie na oleju z orzechów włoskich. Poza kuchnią i łazienką, olej z orzecha włoskiego przyda się także w salonie. Świetnie zabezpieczy meble pielęgnując drewno i zabezpieczając je przed działaniem kurzu i wilgoci.

Darmowa dostawa od 200 zł

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na

Dziękujemy!