Olej z ogórecznika w pielęgnacji skóry wrażliwej

Olej z ogórecznika nie jest być może zbyt popularny, jego właściwości sprawiają jednak, że stosowanie go na co dzień korzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na wygląd. Czy wiesz, jak stosować olej z ogórecznika do pielęgnacji wymagającej i wrażliwej skóry?

Olej z ogórecznika – co zawiera?

Choć jego popularność jest z pewnością mniejsza niż popularność choćby oleju kokosowego, bogaty skład z pewnością przemawia za stosowaniem oleju z ogórecznika na co dzień. Sam ogórecznik jest rośliną śródziemnomorską jednoroczną. Olej z niej tłoczony jest źródłem kwasu jabłkowego, mlekowego i octowego, a także bogactwem witamin B i C, żelaza, cynku, magnezy, wapnia i kwasów Omega-6. Najbardziej pożądana substancją jest jednak obecny w składzie oleju z ogórecznika kwas y-linolenowy- GLA. Należy od do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. To właśnie jest kwas odpowiada w dużej mierze za zachowanie właściwej struktury naszej skóry, a także optymalnej aktywności komórkowej.

GLA – dlaczego jest tak ważny dla skóry?

Zawarty w oleju z ogórecznika kwas GLA jest substancją regulującą wiele procesów fizjologicznych naszego organizmu. Wystarczy tylko niewielki niedobór tej substancji, a bariera skórna naszego ciała zostaje osłabiona. Spadek kondycji skóry przejawia się powstawaniem zmarszczek, przebarwień czy wyprysków i innych niedoskonałości. Nie każdy wie, że to właśnie niedobór kwasu GLA w skórze w dużej mierze odpowiada za wystąpienie atopowego zapalenia skóry czy egzemy. To tłumaczy ogromne znaczenie stosowania oleju z ogórecznika do pielęgnacji wymagającej, wrażliwej skóry.

Olej z ogórecznika – działanie w pielęgnacji

Regularne stosowanie oleju z ogórecznika pomaga przede wszystkim złagodzić nawet najbardziej uporczywe podrażnienia. Poza tym, sprzyja łagodzeniu świądów, reakcji alergicznych czy uszkodzeń skóry spowodowanych działaniem promieni słonecznych. Olej z ogórecznika przywraca odpowiednie nawilżenie skórze, pomaga poprawić jej napięcie  i znacząco opóźnia procesy starzenia się skóry. Zalecane jest stosowanie oleju z ogórecznika w pielęgnacji cery naczyniowej – olej ten sprawia, że naczynka zostają znacznie wzmocnione. Skóra oczyszcza się z toksyn, wszelkie rany związane z trądzikiem znikają, a bariera ochronna skóry zostaje wzmocniona. Same korzyści!

Olej z ogórecznika – jak stosować?

Olej z ogórecznika możesz stosować bezpośrednio na twarz jako rodzaj toniku odświeżającego i nawilżającego. Możesz potraktować go również jako składnik domowych kosmetyków, np. kremów do twarzy czy balsamów do ciała. Pamiętaj, by wybierać tylko naturalne, zimnotłoczone oleje nierafinowane, które zachowują wszystkie swoje wspaniałe właściwości. Taki olej z ogórecznika, w pełni naturalny kupisz w naszym sklepie. Zapraszamy!

https://sosta.pl/oleje/olej-z-ogorecznika-tloczony-na-zimno/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • Masło klarowane

    GHEE masło klarowane

    od 29,90  Kup teraz
  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!