
Olej z ogórecznika SOSTA tłoczony na zimno
Ogórecznik ze względu na swoje właściwości lecznicze stosowany jest od wieków. W tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat znajdował niezliczoną ilość zastosowań – od leczenia skóry, do zmniejszania bólu.
Tym, co w nim najcenniejsze jest GLA – kwas gamma-linolenowy należący do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), bardzo potrzebny do utrzymania prawidłowej struktury skóry oraz zdrowej aktywności komórkowej. Ilość kwasu GLA w tłoczonym na zimno oleju z nasion ogórecznika lekarskiego jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie.
GLA to jeden z „niezbędnych” kwasów tłuszczowych omega-6, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie, dlatego musimy go pozyskać ze źródeł zewnętrznych.
Ogórecznik ze względu na swoje właściwości lecznicze stosowany jest od wieków. W tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat znajdował niezliczoną ilość zastosowań – od leczenia skóry, do zmniejszania bólu.
Tym, co w nim najcenniejsze jest GLA – kwas gamma-linolenowy należący do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), bardzo potrzebny do utrzymania prawidłowej struktury skóry oraz zdrowej aktywności komórkowej. Ilość kwasu GLA w tłoczonym na zimno oleju z nasion ogórecznika lekarskiego jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie.
GLA to jeden z „niezbędnych” kwasów tłuszczowych omega-6, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie, dlatego musimy go pozyskać ze źródeł zewnętrznych.
Właściwości oleju z ogórecznika:
Jego działanie jest dobroczynne dla całego organizmu. Spożywany regularnie (zawsze na zimno!) sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z wydalaniem toksycznych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, poprawia się samopoczucie, a osoby mające problem z układem trawiennym odczuwają poprawę w jego działaniu. Jest również niezastąpiony w budowaniu odporności – ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające olej z ogórecznika może być pomocny w leczeniu wielu chorób zarówno krótko-, jak i długoterminowych.
Jednym z najlepiej zbadanych zastosowań oleju z ogórecznika lekarskiego jest leczenie chorób zapalnych skóry, takich jak egzema (atopowe zapalenie skóry) czy łojotokowe zapalenie skóry. Jest również stosowany w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Stwierdzono, że olej z ogórecznika pomaga poprawić funkcjonowanie płuc, w tym u osób z zapaleniem dróg oddechowych i zaburzeniami, takimi jak zespół ostrej niewydolności oddechowej (ARDS)
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego i GLA mają właściwości anty-mutagenne i antyoksydacyjne, które zwalczają wzrost komórek nowotworowych.
Zastosowanie oleju w kosmetyce
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające ma zbawienne działanie dla naszej skóry, dlatego tak często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Traktuje się go jako antidotum na problemy skórne, takie jak trądzik, egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry. Jego stosowanie zaleca się też przy problemach z łojotokiem, w pielęgnacji skóry ekstremalnie suchej i odwodnionej. Można po niego sięgnąć również wtedy, gdy zmagamy się z trądzikiem różowatym i chcemy wzmocnić naczynka krwionośne, mamy wrażliwą i skłonną do alergii skórę, albo przesadzamy z opalaniem.
W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno.
Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi i in. Polecany jest szczególnie do spożycia na surowo, jako składnik sałatek warzywnych. Dodany do jajecznicy, ryżu, makaronu, zup, sosów, lodów waniliowych i wielu innych dań, nada tym potrawom unikalny, wyśmienity smak.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
- wartość energetyczna 3387 kJ/824 kcal
tłuszcz 92 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
węglowodany 0 g
w tym:
cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g