Olej z ogórecznika do skóry wrażliwej-
działanie i stosowanie

Mimo, iż jego popularność wciąż nie jest zbyt duża, olej z ogórecznika jest nie tylko doskonałym dodatkiem kulinarnym, ale także rewelacyjnym kosmetykiem. Jego głównym zastosowaniem kosmetycznym jest pielęgnacja wrażliwej skóry. Co takiego zawiera w sobie olej z ogórecznika, że jego działanie jest tak cenne? Sprawdźmy!

Olej z ogórecznika i jego bogaty skład

Olej z ogórecznika zawiera w sobie mnóstwo cennych kwasów- mlekowego, octowego i jabłkowego. Ponadto, zawiera w sobie całe mnóstwo flawonoidów, witamin C i B, a także potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. W składzie oleju znajdują się także kwasy Omega-6, które także są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Najbardziej jednak cennym składnikiem oleju z ogórecznika jest GLA, czyli kwas γ-linolenowy, odpowiadający za utrzymanie prawidłowej struktury skóry.

GLA na ratunek skórze

Kwas GLA jest wyjątkowo ważny dla zdrowia naszej skóry. To on odpowiada za produkcję prostaglandyny, która reguluje procesy fizjologiczne organizmu. Warto wiedzieć, że niedobór GLA w organizmie powoduje poważne problemy ze skórą, w tym osłabienie jej naturalnej bariery ochronnej, przyspieszenie powstawania zmarszczek i przebarwień. GLA jest substancją, która znaczącą rolę odgrywa także w leczeniu atopowego zapalenia skóry czy nawet egzemy.

Olej z ogórecznika jako cenny kosmetyk

Olej z ogórecznika w kosmetyce zalecany jest w szczególności osobom, które borykają się z różnymi skórnymi problemami, w tym z trądzikiem czy AZS. Poza tym, jego stosowanie jest szczególnie wskazane osobom ze skórą mocno odwodnioną i wysuszoną. Olej rewelacyjne łagodzi wszelkie, nawet silne podrażnienia, powstrzymuje rozwój stanów zapalnych, a do tego łagodzi nieprzyjemny świąd czy pieczenie. Regularne stosowanie na twarz przywraca jej młody wygląd dzięki zdolności do napięcia skóry, która straciła swoją elastyczność. Mało znanym, a przydatnym zastosowaniem oleju ze słonecznika jest jego stosowanie w przypadku poparzeń słonecznych. Olej z ogórecznika wpływa na szybką regenerację naskórka, a do tego wyrównuje koloryt skóry.

Jak stosować olej z ogórecznika?

Jeżeli Twoja skora dobrze reaguje na działanie zawartych w olejach kwasów organicznych, możesz zastosować olej z ogórecznika bezpośrednio na skórę. Możesz także wykorzystać go do produkcji własnych kosmetyków domowej roboty. Oczywiście, warto wspomnieć o zastosowaniu oleju z ogórecznika nie tylko od zewnątrz, ale także od wewnątrz. Jego regularne spożywanie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na wygląd. Warto więc wprowadzić go zarówno do codziennej pielęgnacji, jak i do diety. Systematyczne stosowanie sprawi, że szybko zauważysz efekty!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • Masło klarowane

    GHEE masło klarowane

    od 29,90  Kup teraz
  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!