Olej z lnianki (rydzowy) 250 ml

Olej z lnianki (rydzowy) SOSTA

18,00 zł
Brutto

Spotkanie z olejem rydzowym to ciekawe, kulinarne doświadczenie. Wytwarzany jest z najstarszej rośliny oleistej w Polsce – lnianki (inaczej rydz lub rydzyk). Takie pochodzenie zobowiązuje! Niefiltrowany i tłoczony na zimno wykorzystywany jest od wieków w medycynie ludowej. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

Pojemność

Jak wiadomo, w medycynie ludowej najważniejsza jest natura. Nie przechodzimy więc obok tego obojętnie i olej rydzowy tłoczymy na zimno, aby oferował wszystkie najważniejsze walory zdrowotne. Olej przelewamy do ciemnych butelek i nie magazynujemy zbyt długo. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” nawiązuje do okraszania olejem kasz, śledzi i ziemniaków, gdy na stołach brakowało innej okrasy. Dziś rydzowego oleju nie powinno zabraknąć w naszej kuchni.


DO CZEGO WYKORZYSTAĆ OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY)?


Łyżeczka oleju rydzowego dziennie wystarczy, aby naszemu organizmowi dostarczyć niezbędnych kwasów tłuszczowych i skutecznie chronić go przed chorobami układu krążenia i cholesterolem. Olej rydzowy należy stosować na zimno. Chętnie towarzyszy sałatkom i potrawom, w których znajdziemy cebulę, czosnek, czy orzechy. Olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne  za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu, stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy, przyspiesza wydzielanie żółci, chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki, reguluje poziom cukru we krwi.

Nowy produkt
Brak opinii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.