Olej z lnianki – poznaj jego właściwości

Natura daje nam to, co najlepsze. To właśnie Matka Natura najlepiej wspiera naszą odporność, zmysły i ciało, dając wszystko, czego możemy potrzebować, by zachować zdrowie. Doskonałym tego przykładem jest olej z lnianki o niezwykłych właściwościach i szerokim działaniu.

Lnianka – co to za roślina?

Lnianka, a właściwie lnicznik siewny to roślina o co najmniej kilku nazwach. Najbardziej myląca jest nazwa – rydz. Trzeba wiedzieć, że lnianka nie ma nic wspólnego z grzybami, jest jednak bliskim krewnym rzepaku, z którego tłoczy się olej rzepakowy. Olej rydzowy jest znany od lat szczególnie w Wielkopolsce, gdzie popularne są śledzie z tym olejem. Lnianka jest uważana poza tym za najstarszą w Polsce roślinę oleistą. Tłoczony z niej olej ma złocisty kolor, który jest jednak zależny od gleby, na której hodowana była lnianka. Ciekawostką jest fakt, że doskonale radzi sobie ona nawet na glebie piaszczystej!

Olej z lnianki – jakie ma właściwości?

Aby dobrze zrozumieć dobroczynne właściwości oleju z lnianki, warto najpierw przyjrzeć się temu, co zawiera w swoim składzie. Niemal 90% oleju stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ilość kwasów omega-3 jest porównywalna do ich ilości w oleju lnianym. W ich skład wchodzą kwas alfa-linolenowy, linolowy czy erukowy, ikozenowy i oleinowy. Dodatkowo, olej z lnianki zawiera zaledwie 7 % nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest ogromną zaletą tego produktu. Warto podkreślić również optymalne proporcje kwasów omega-6 i omega-3, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Olej z lnianki nie musi być przechowywany w lodówce.

Olej z lnianki oddziałuje na cały nasz organizm:

  • Wspiera koncentrację i pamięć
  • Poprawa nastrój
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i otyłości
  • Niweluje ryzyko występowania chorób krążenia
  • Redukuje nadmiar cholesterolu LDL
  • Zawiera w sobie cenne witaminy A, E oraz B, dzięki czemu wpływa pozytywnie na niwelowanie ryzyka powstawania zakrzepów, opóźnia procesy starzenia się skóry, wpływa korzystnie na wzrok.
  • Zmniejsza dolegliwości ze strony stawów,
  • Stymuluje produkcję żółci,
  • Pielęgnuje skórę.

Jak stosować olej z lnianki?

Olej z lnianki można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W kuchni może znaleźć swoje zastosowanie jako dodatek do twarogu, koziego sera, sałaty czy pieczywa. Może być składnikiem marynat, zup i sałatek.

Poza kuchnią, swoje zastosowanie olej z lnianki znajduje jako kosmetyk naturalny. Może służyć do zwalczania zmian skórnych, a także efektów powstawania odleżyn. Olej z lnianki przywraca skórze jędrność, opóźnia procesy starzenia się skóry, leczy stany zapalne. Może być składnikiem kremów, toników czy balsamów i maseczek, a także kosmetykiem do pielęgnacji włosów. Możesz użyć go jako serum na rozdwojone końcówki bądź jako środek do olejowania włosów.

Jaki olej z lnianki wybrać?

Oczywiście- naturalny! Tłoczenie oleju rydzowego rozpoczyna się od zbioru nasiona dojrzałej lnianki. Nasiona te podlegają suszeniu i oczyszczeniu, po czym trafiają do specjalnej prasy olejowej. W niej dochodzi do wytłaczania oleju na zimno. Olej naturalny tłoczony na zimno nie podlega rafinacji, dlatego delikatny osad na dnie butelki jest dowodem na pełną naturalność produktu. Olej z lnianki tłoczony na zimno bez użycia konserwantów i ulepszaczy kupisz w naszym sklepie. Zapraszamy!

https://sosta.pl/oleje/olej-z-lnianki-rydzowy-sosta-tloczony-na-zimno/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • maslo_klarowane_ghee
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane

    od 29,90  Kup teraz
  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz
  • olej-arachidowy-Sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!