Olej z czarnego sezamu i jego działanie na wzrok i urodę

Czarny sezam skrywa w sobie mnóstwo tajemnic. Jego ciekawa historia i niezwykłe właściwości sprawiają, że olej z czarnych ziarenek doceniany jest na całym świecie. Czy wiesz, że już niewielka ilość spożywanego oleju z czarnego sezamu korzystnie wpływa na nasz wzrok? Poznaj najważniejsze właściwości i działanie tego wspaniałego produktu.

Odrobina historii

Olej sezamowy kojarzy nam się przede wszystkim z Indiami. To tam powstała przecież Ajuwerda, według której olej sezamowy jest antidotum na bolące stawy i cudownym eliksirem oczyszczającym umysł. Ciekawostką może być fakt, że sezam jest niemal czczony np. w buddyzmie, gdzie wrzucane do ognia ziarenka i wdychanie dymu ma być sposobem na uzdrowienie ciała. Najciemniejsze gatuni sezamu pochodzą z Azji, a w szczególności z Indii, Chin i Japonii. Jasne ziarenka natomiast zbierane są głównie na Bliskim Wschodzie i Zachodzie.

Obecnie uważa się, że to właśnie sezam jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka i pochodzi z Afryki.

Olej sezamowy – jakie ma właściwości?

Olej sezamowy jest przede wszystkim antyoksydantem. Zawiera w sobie sezamolinę, witaminę E i lecytynę, które sprawiają, że procesy starzenia się zostają znacząco opóźnione. Ponadto, olej sezamowy zawiera w swoim składzie cenny kwas linolowy, który skutecznie chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników  zewnętrznych i  nawilża ją. Z tego względu olej sezamowy często wykorzystywany jest w celach kosmetycznych, jako olejek do demakijażu czy tonik do skóry.

Udowodniono, że olej sezamowy skutecznie zapobiega miażdżycy i problemom z ciśnieniem krwi dzięki wzmocnieniu układu sercowo-naczyniowego i obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Rewelacyjnie wzmacnia kości dzięki wysokiej zawartości miedzi w swoim składzie.

Olej sezamowy, a wzrok

Olej sezamowy doskonale wpływa na widzenie dzięki wysokiej zawartości witaminy A w swoim składzie. Już niewielka ilość spożywanego codziennie oleju sprawia, że wzrok jest odpowiednio chroniony i zachowuje swoją sprawność przez długi czas. Olej sezamowy dobrze sprawdza się również w sytuacji, gdy oczy są napuchnięte lub przekrwione, bądź gdy odczuwasz w nich suchość. Wtedy wystarczy zakropić oczy kroplą oleju sezamowego. Możesz to robić również profilaktycznie, dla ochrony wzroku. Efekty zobaczysz błyskawicznie!

Jak jeszcze można zastosować olej sezamowy?

Oczywiście, olej sezamowy znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, zwłaszcza do sałatek. Istnieje jednak mnóstwo możliwości zastosowania tego wspaniałego oleju również w kosmetyce. Popularny jest np. indyjski zabieg o egzotycznej nazwie Gandoush. Odnosi się on do zdrowia i higieny jamy ustnej. Wystarczy tylko tuz po przebudzeniu na czczo wziąć do ust 2 łyżeczki oleju sezamowego i płukać nim jamę ustną. Po wypłukaniu wypluj olej, a usta wypłucz ciepłą wodą. Ten zabieg pozwala na oczyszczenie dziąseł, zębów i przestrzeni międzyzębowych.

Na bazie oleju sezamowego możesz przygotować również olejek egipski do masażu. Wystarczy, że 3 łyżki oleju sezamowego połączysz z ½ łyżeczki soku z cytryny i z sokiem ze startego imbiru. Taki olejek nie tylko doskonale pachnie, ale też idealnie relaksuje i rozluźnia mięśnie.

Olej sezamowy możesz stosować również jako środek do olejowania włosów w celu ich nawilżenia.

Po naturalny olej sezamowy z pierwszego tłoczenia w ekologicznej wersji BIO zapraszamy do naszego sklepu!

https://sosta.pl/oleje-bio/olej-sezamowy-bio-tloczony-na-zimno/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • maslo_klarowane_ghee
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane

    od 29,90  Kup teraz
  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz
  • olej-arachidowy-Sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!