Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Który wybrać?

Olej jest tym produktem, bez którego nie wyobrażamy sobie codziennego życia. Używamy go codziennie, nie tylko do smażenia, ale także do przygotowywania domowych dressingów czy majonezu. Choć olejów mamy całe mnóstwo, a każdy z nich ma cenne właściwości, o czym zresztą możesz poczytać na naszym blogu, zdecydowanie najpopularniejsze pozostają dwa oleje- słonecznikowy i rzepakowy. Pytanie tylko, który wybrać?

 

Olej słonecznikowy- przyjaciel każdej kuchni

Olej słonecznikowy znamy i od lat i chętnie z niego korzystamy. Jest cennym składnikiem diety, wyłącznie w postaci nierafinowanej. Co znajdziemy w składzie tego oleju? Przede wszystkim beta-karoten, czyli mówiąc inaczej, prowitaminę A, a także wysokie stężenie witaminy E i fitosteroli. Tak bogaty skład sprawia, że spożywanie oleju słonecznikowego wpływa na redukcję zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Trzeba jednak pamiętać, że w składzie oleju słonecznikowego znajduje się dużo kwasów omega-6, których duże spożycie nie jest zalecane.

Wiele osób zastanawia się, czy olej słonecznikowy nadaje się smażenia? Odpowiedź jest oczywista. Zdecydowanie najzdrowsze dla organizmu są oleje słonecznikowe nierafinowane, a te do smażenia czy jakiejkolwiek obróbki cieplnej zupełnie się nie nadają. W wyniku działania wysokiej temperatury, tracą one swoje właściwości, a do tego udowodniono, że wysoka temperatura powoduje rozkład wielonasyconych kwasów tłuszczowych i w efekcie, tworzenie związków rakotwórczych. Co więcej, do smażenia nie warto stosować także oleju słonecznikowego rafinowanego, bo w wyniku działania wysokiej temperatury wydzielają one szkodliwe substancje. Jak więc stosować olej słonecznikowy? Najlepiej do sałatek bądź do tworzenia domowego majonezu. Więcej pomysłów na zastosowanie oleju słonecznikowego znajdziesz tutaj: https://sosta.pl/olej-slonecznikowy-wlasciwosci-i-zastosowanie-2/.

Olej rzepakowy, czyli Oliwa Północy

Olej rzepakowy jest kolejnym popularnym tłuszczem, który chętnie stosujemy w każdej kuchni. Od oleju słonecznikowego różni się on przede wszystkim zawartością i stosunkiem ilościowym pomiędzy kwasami Omega-6 i Omega-3. W przypadku oleju rzepakowego, stosunek ten jest idealny, a do tego zawartość kwasów Omega-3 jest nawet 3 razy wyższa niż w przypadku oleju słonecznikowego. Co to oznacza w praktyce?

Olej rzepakowy cechuje się najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które znacząco zwiększają ryzyko chorób serca. To dlatego jest polecany przez wszystkich kardiologów jako tłuszcz w pełni bezpieczny dla serca.  Warto jednak wiedzieć, że olej rzepakowy również nie nadaje się do smażenia z tego samego powodu, co olej słonecznikowy. Do smażenia zdecydowanie najlepiej nadaje się masło klarowane czy  olej kokosowy. Oba te produkty podczas działania wysokiej temperatury nie zmieniają swoich właściwości i nie wydzielają szkodliwych substancji.

Olej słonecznikowy vs. olej rzepakowy- który jest lepszy?

Na to pytanie trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż oba te oleje, o ile są nierafinowane, niefiltrowane i nie zawierają w sobie ulepszaczy i konserwantów, mają w sobie cenne składniki odżywcze. Wszystko zależy jednak od tego, jak i do czego chcesz zastosować olej. Jeśli chodzi o zawartość kwasów Omega-3, olej rzepakowy także ma przewagę. Jeżeli chodzi o zawartość witamin, olej słonecznikowy ma w sobie więcej witaminy E, olej rzepakowy zaś o wiele więcej witaminy A i K. Trudno więc określić jednoznacznie, który olej jest lepszy. Zarówno olej rzepakowy, jak i olej słonecznikowy doskonale skomponuje się z sałatkami i domowym, zdrowym majonezem.  Nie bez znaczenia pozostaje sposób przechowywania oleju. W postaci nierafinowanej powinien być przechowywany z dala od promieni słonecznych, w zacienionym i chłodnym miejscu.

W naszym sklepie znajdziesz zarówno olej słonecznikowy, jak i olej rzepakowy w postaci niefiltrowanej, nierafinowanej i wolnej od wszelkich ulepszaczy. Zamów je oba i ciesz się zdrowiem i dobrą kondycją, czerpiąc z natury to, co najlepsze.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • olej z orzecha laskowego
  • ekologiczny olej sezamowy
  • miąższ z kokosa mus z kokosa bio sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!