Olej rzepakowy BIO 1000 ml SOSTA

Olej rzepakowy BIO SOSTA tłoczony na zimno

39,00 zł
Brutto

Certyfikowane uprawy rzepaku, żyzna, słoneczna gleba i zero konserwantów. Co to może oznaczać? Tylko jedno. Niefiltrowany olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Pojemność

Myli się ten, kto twierdzi, że nasz olej rzepakowy każe długo na siebie czekać. Poddawany naturalnym procesom filtrowania i przelewany do ciemnych butelek jest bardzo niecierpliwy. Jednak to tylko jedna z jego wielu zalet. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych.  O reszcie przekonacie się sami. Otwierając butelkę!

Do czego wykorzystywać olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Złoty kolor, wyrazisty smak i najlepsze ziarna rzepaku. To jego cechy rozpoznawcze. W kuchni zachowuje się jak prawdziwa gwiazda. Lubi towarzyszyć sałatkom i surówkom.  Chętnie pokazuje się też w towarzystwie pieczywa, kasz, makaronów i zup. Spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo, wpływa korzystnie na wzrok, pomaga eliminować łuszczycę i zapalenia stawów.

Rzepak, to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Jego wartość odżywcza jest wyższa od tak bardzo docenianej oliwy z oliwek. Przez wiele lat w Polsce panowało przekonanie, że wartość odżywcza oleju rzepakowego jest niska ze względu na zawartość kwasu erukowego.

W obecnych czasach, po wprowadzeniu nowych, podwójnie ulepszonych, odmian rzepaku, olej ten można określić mianem najcenniejszego.

Tłuszcz roślinny, jakim jest olej jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one  istotny wpływ na prawidłowy wzrost, rozwój i właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie człowieka, a zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka. Wynika z tego oczywisty wniosek, że są to kwasy niezbędne do życia. Organizm nie może ich sam wytworzyć, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem.

 W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3. Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1, a w chętnie kupowanym oleju słonecznikowym – aż 126:1.

Dlaczego tak ważna jest proporcja między kwasami omega-6 i omega-3?  Odpowiedni stosunek NNKT w diecie jest ważny z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej pożądany to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Wprowadzajmy zatem do naszej diety jak najwięcej produktów zawierających kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego. Dlatego są bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i w diecie małych dzieci. Są one szczególnie istotne w III trymestrze ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów. Przyczyniają się też do rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo. Pozwalają także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II.

Oleje są także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- E i K oraz karotenoidów, które są przekształcane w organizmie do witaminy A. Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ krążenia, hamuje reakcje zapalne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej i mięśni szkieletowych. Zawartość tej witaminy w oleju rzepakowym jest porównywalna do zawartości w oleju winogronowym. Poziom witaminy E jest porównywalnie wysoki w oleju rzepakowym, winogronowym i sojowym. Jak powszechnie wiadomo, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawia stan skóry oraz błon śluzowych. Jej zawartość w oleju rzepakowym i sojowym, jest znacznie wyższa niż w innych, popularnych olejach.

Zastosowanie w kuchni oleju rzepakowego jest naprawdę ogromne: świetnie podkreśla smak sałatek, potraw z ziemniaków, białych mięs, ryb. Najlepiej spożywać olej na zimno, ale jest też doskonałym tłuszczem do krótkotrwałego smażenia. Kto zakocha się w smaku oleju rzepakowego, z pewnością odkryje urok najprostszych, tradycyjnych połączeń – oleju z białym twarogiem, ze świeżą pajdą chleba, z gotowanymi warzywami, ziemniakami.

Brak opinii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.