Olej konopny- jak go stosować w kuchni?

O tym, jak cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia są naturalne, zimno tłoczone oleje, powiedzieliśmy już całkiem sporo. Wciąż jednak poznajemy cenne właściwości i możliwości zastosowania olejów, które daje nam natura. Dzisiaj proponujemy Ci olej konopny- niegdyś niezwykle doceniany, później zapomniany, dzisiaj znów wraca do gry! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak powstaje,  jakie ma właściwości i jak możesz stosować go w kuchni, zapraszamy do lektury!

 

Jak powstaje olej konopny?

Olej konopny tłoczony jest z uprawianej w Polsce od wieków konopi siewnej, które nazywane są także konopiami włóknistymi. Warto rozwiać wszelkie wątpliwości- marihuana, z którą najczęściej kojarzą nam się konopie w pierwszej kolejności, pozyskiwana jest z konopi indyjskiej. Te dwie odmiany konopi różnią się przede wszystkim składnikiem THC, czyli substancją o działaniu psychoaktywnym. W konopiach siewnych jest ich ok. 0,02%, natomiast konopie indyjskie mają jej nawet 30%.

Olej konopny nie jest żadną nowością. Na przełomie XIX i XX wieku był on niezwykle popularny niemal w każdym domu. Dodawano go przede wszystkim do kaszy gryczanej, ale także jako omastę do pierogów czy ziemniaków. Z czasem zdecydowanie większą popularność zyskały inne tłuszcze roślinne, a o oleju konopnym nieco zapomniano. A szkoda, bo jego właściwości są naprawdę imponujące!

olej_konopny

Olej konopny- jaki ma smak?

Olej konopny ma bardzo wyrazisty i przyjemny smak. Niektórzy znajdują w nim delikatny aromat orzechów, inni porównują jego smak do smaku rukoli. Olej powinien mieć zielony kolor, a najlepsze właściwości a olej zimnotłoczony. Należy przy tym pamiętać, że wszelka obróbka termiczna pozbawia go wartości odżywczych. To właśnie dlatego olej sprzedawany jest w ciemnych butelkach, które chronią go przed działaniem promieni słonecznych.

Jakie właściwości skrywa w sobie olej konopny?

Olej konopny zawiera w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym także gamma-linolenowego, alfa-linolenowego i linolowego. Mają one silne działanie przeciwzapalne, wpływają także na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Udowodniono, że regularne spożywanie oleju konopnego chroni przed chorobami układu krążenia czy cukrzycą, a także przed chorobami stawów. Badania wykazały także, że olej konopny ma działanie przeciwnowotworowe.

Bardzo istotna jest równowaga kwasów omega-6 i omega-3. Idealna ich proporcja to 3:1. To bardzo ważne dla zdrowia, szczególnie w kontekście występowania raka piersi u kobiet czy zaburzeń krążenia i gospodarki hormonalnej.

Olej konopny zawiera w sobie wiele witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Należy do nich witamina D, wpływająca na rozwój kości, witamina E, która działa przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie, a także witamina K, poprawiająca krzepliwość krwi i witamina A, wspomagająca widzenie.

Regularne spożywanie oleju konopnego wpływa na przemianę metabolizmu i ciśnienie krwi. Do tego działa przeciwbólowo. Szczególnie polecany jest kobietom cierpiącym na objawy napięcia przedmiesiączkowego. Badania wykazują także, że olej konopny działa łagodząco na wahania nastrojów i stany depresyjne.

sałatka_z_olejem_konopnym

Jak stosować olej konopny w kuchni?

Olej konopny ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być cennym składnikiem sałatek i dressingów. W tym celu możemy stosować go zamiennie z oliwą z oliwek. Nie tylko wzbogaci wartości odżywcze, ale także urozmaici smak, co docenią szczególnie najbardziej wymagający smakosze. Oprócz sałatek i dressingów, olej konopny swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich pastach warzywnych, twarogowych czy pesto. Nie zmieni on konsystencji, ale wzbogaci smak.

Jeżeli lubisz zupy o konsystencji kremu, możesz zastosować do nich dodatek w postaci oleju konopnego, ale pamiętaj, by dodać go tuż przed podaniem i po przestygnięciu zupy. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wszelkie zbawienne właściwości odżywcze znikną. Ciekawym zastosowaniem oleju konopnego jest proteinowy shake, a także wszelkiego rodzaju smoothie, idealne dla osób dbających o linię.

Jeśli zachęciliśmy Cię do skosztowania naszego naturalnego oleju konopnego, zapraszamy do naszego sklepu!

https://sosta.pl/oleje/olej-konopny-sosta-tloczony-na-zimno/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!