Ocet winny biały – jak powstaje i dlaczego warto go używać?

Ocet jest produktem ubocznym fermentacji, znanym ludzkości od tysięcy lat. Niektóre źródła podają, że ocet winny był stosowany już w starożytnej Babilonii jako cenna przyprawa i napój bezalkoholowy. Jak powstaje ocet winny biały i dlaczego warto go stosować? Gdzie znajduje swoje zastosowanie?

Jak powstaje ocet winny?

Ocet winny, jak już wspominaliśmy, jest produktem ubocznym fermentacji winogron. W pierwszej kolejności następuje fermentacja alkoholowa. Polega ona na przekształcaniu cukru pochodzącego z owoców lub dodanego do nich w alkohol. Proces ten zachodzi w warunkach beztlenowych. Drugim etapem powstawania octu winnego jest przekształcenie alkoholu w kwas octowy. Jego stężenie wynosi zwykle od 2 do 11% i zależy w dużej mierze od tego, jak duża ilość cukru zawarta jest w owocu i jak długo trwa proces fermentacji. Dłuższa fermentacja to kwaśny smak. Fermentacja krótsza prowadzi do powstania octu o niższym stężeniu, ale równie wspaniałych właściwościach.

Zastosowanie octu winnego białego

Zastosowaniu białego octu winnego jest naprawdę szerokie. Swoje miejsce odnajdzie zarówno w kuchni, jak w damskiej kosmetyczce jako niedoceniany kosmetyk. Nie każdy wie, że ocet winny biały doskonale obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto zapobiega wzdęciom i problemom z trawieniem. Znacząco wspomaga pracę wątroby, a do tego obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Ocet winny doskonale oczyszcza organizm z toksyn, sprawiając, że samopoczucie od razu się poprawia.

Wapń i magnez to bardzo istotne składniki odżywcze, z których wchłanianiem wielu z nas ma spory problem. Ocet winny biały potrafi zwiększyć wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia, co sprawia, że stężenie tych składników odżywczych w krwi zwiększa się. To z kolei wpływa na nasze samopoczucie i poziom energii.

Komu z nas nigdy nie przytrafiło się ukąszenie przez komara? Trudno byłoby znaleźć taką osobę. Miejsce po ukąszeniu przez dłuższy czas swędzi lub boli, znacząco obniżając komfort naszego życia. Czy jest na to jakiś skuteczny sposób? Oczywiście! Ocet winny! Jego zastosowanie miejscowo, na ukąszony fragment skóry sprawia, że swędzenie jest odczuwane mniej. To doskonały sposób, który może przydać się np. w przypadku dzieci- ocet biały winny jest w pełni naturalny, więc z pewnością nie zaszkodzi nawet małemu dziecku.

Ocet winny znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni każdego, kto planuje zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Właściwości octu w tej formie są powszechnie znane i chętnie wykorzystywane w przeróżnych dietach. Zaleca się spożywanie octu winnego białego niemal do każdego dania.

Ocet winny dla diabetyków

Nie każdy wie, że ocet winny poprawia wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2. Ponadto, dzięki obniżaniu poziomu złego cholesterolu, ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu jest o wiele niższe. To właśnie z tego względu spożywanie octu winnego jest zalecane diabetykom i osobom cierpiącym na insulinoodporność. Spożywanie octu winnego w trakcie posiłku sprawia, że enzymy trawienne są pobudzone do intensywniejszego wydzielania, co z kolei sprawia, że nie odczuwamy tego nieprzyjemnego wrażenia pełności po jedzeniu.

 

Ocet winny biały- zastosowanie w kuchni

Ocet winny biały powstaje z białego wina. Może być bezbarwny, ale najczęściej jest w kolorze jasnożółtym. Znajduje swoje zastosowanie w kuchni dzięki swoim wspaniałym właściwościom. Ma łagodny, delikatny smak, dzięki czemu stosowany jest jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej używamy go do marynat przyrządzanych z owoców, warzyw czy grzybów. Nadaje się także jako dodatek do sosów, wzbogacając ich smak. Warto podkreślić także, że na bazie octu winnego białego tworzy się wiele  innych octów smakowych.

Ocet winny biały w kosmetyce

Jednym z częstszych zastosowań octu winnego białego są kompresy niwelujące ból głowy. Aby wykonać taki kompres, wystarczy jedynie miękką szmatkę nasączyć wodą i kilkoma kroplami octu. Tak przygotowany kompres przykładamy do czoła. Ból znika!

Innym zastosowaniem octu winnego białego jest dezynfekcja. Kiedy zdarzy się wypadek, powstała rana powinna zostać zdezynfekowana. Do tych celów można użyć kilku kropel octu. Wiele osób poleca stosowanie tego produktu do pielęgnacji cery trądzikowej z racji antybakteryjnych właściwości. Pamiętaj jednak, że jeśli zdecydujesz się na zastosowanie octu winnego białego do takich celów, musisz go znacząco rozcieńczyć wodą.

Mało kto wie, że ocet winny może być ratunkiem przed powstaniem bolesnych oparzeń tuż po zranieniu! Zastosowanie octu winnego pozwala na błyskawiczne i skuteczne złagodzenie objawów oparzenia i zniwelowanie bólu.

Ocet winny biały BIO 6% w sklepie Sosta

W naszym sklepie dostępny jest doskonałej jakości ocet biały winny o stężeniu aż 6%. Jest w pełni ekologiczny, nie jest poddawany filtrowaniu. Nie zawiera żadnych ulepszaczy ani konserwantów, a jego spożywanie to samo zdrowie.

Decydując się na zakup naszego octu winnego białego zyskujesz pewność, że jest on w pełni zdrowy i bezpieczny dla Twojego zdrowia. To naprawdę działa! Zamów swój ocet biały winny BIO 6% już dziś!

https://sosta.pl/ocet/ocet-winny-bialy-bio-sosta/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!