Ocet balsamiczny w kuchni – pomysły na zastosowanie

Ocet balsamiczny jest produktem znanym i cenionym od wieków głównie ze względu na swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Jest aromatyczny, a jego smak jest bardzo wyrazisty i charakterystyczny, co sprawia, że chętnie stosujemy go kuchni. Przedstawiamy Ci kilka nieoczywistych pomysłów zastosowania octu balsamicznego do celów kulinarnych.

Ocet balsamiczny – jak powstaje?

Ocet balsamiczny powstaje z moszczu winogronowego, pozyskiwanego z winogron ze specjalnych szczepów. Istotą jego powstania jest długotrwała, powolna i naturalna fermentacja. W najbardziej klasycznej wersji, ocet balsamiczny fermentuje w drewnianych beczkach nawet przez 12 lat. Najdroższe octy mają nawet 25 lat, co sprawia, że ich walory są jeszcze większe. Tradycyjny ocet balsamiczny pochodzi z włoskiej Modeny, która skrupulatnie chroni swoją recepturę. To sprawia, że ocet z Modeny nie ma sobie równych. Istnieje jednak doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego octu balsamicznego, a jest nim ocet dostępny w naszej ofercie.

Jak stosować ocet balsamiczny w kuchni?

Ocet balsamiczny najlepiej sprawdza się we wszelkich daniach kuchni włoskiej. Stanowi nieodłączny element sałatki caprese, przygotowywanej z pomidorów, sera mozzarella oraz z liści bazylii. Dressing do takiej sałatki powstały na bazie octu balsamicznego będzie wyrazisty i zdecydowany w smaku, a zarazem lekki i orzeźwiający.

Ocet balsamiczny doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju serów. Wyjątkowo dobrze komponuje się z serem mozzarella czy z włoskim parmezanem. Warto pamiętać, że jest to produkt, który nie nadaje się do gotowania, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości – a szkoda, bo ma ich naprawdę sporo, o czym zresztą pisaliśmy już na naszym blogu.

Pomysły we włoskim stylu

Absolutnymi mistrzami w pomysłach na zastosowanie octu balsamicznego są Włosi. Nieoczywistym sposobem jest polewaniem tym octem.. lodów waniliowych! Miłośnicy oryginalnych połączeń smakowych z pewnością chętnie wypróbują ten sposób. Innym pomysłem jest moczenie w occie truskawek bądź owoców morza, co pozwala na stworzenie prostej, ale bardzo ekskluzywnej i wyjątkowej przekąski. Ciekawy pomysł na zastosowanie octu mają też Francuzi – dodają go oni do karmelizowanej cebuli, jednak dopiero pod koniec duszenia, by nie poddawać go działaniu wysokiej temperatury.

Ocet balsamiczny dobrze komponuje się z risotto, a także z mięsem, np. ze stekiem wołowym czy mięsem z grilla. Na jego bazie można przygotowywać dressingi i sosy o niemal nieograniczonym zastosowaniu.

Ocet balsamiczny w naszym sklepie

Ocet balsamiczny dostępny w naszej ofercie zachwyci Cię smakiem i wyjątkowym aromatem. Pełen wspaniałych właściwości, tworzony jest zgodnie z tradycyjną recepturą, niespiesznie dojrzewa i fermentuje, by zagościć w Twojej kuchni i wzbogacić przygotowywane dania. Mówi się, że kto choć raz spróbuje wyjątkowego smaku octu balsamicznego, ten już nigdy z niego nie zrezygnuje. Przekonaj się, że to prawda i zamów ocet najwyższej jakości już dziś!

https://sosta.pl/ocet/ocet-balsamiczny-bio-sosta/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!