Na co pomaga ocet jabłkowy?

O prozdrowotnych właściwościach octu jabłkowego słyszy się coraz więcej. Ten niepozorny produkt spożywczy posiada szeroką gamę wartości odżywczych oraz korzystnie oddziałuje na organizm w wielu aspektach. Zastanawiacie się, na co pomaga ocet jabłkowy? Kiedy go pić i jak stosować? O tym artykule.

Ocet jabłkowy powstaje jako efekt naturalnej fermentacji jabłek. Wystarczy rozdrobnione cząstki owoców zalać wodą i odstawić na kilka lub kilkanaście tygodni. Po tym czasie ocet można zlać do butelek i zacząć spożywać. Jeśli nie chce nam się samodzielnie przygotowywać octu jabłkowego, można zakupić ten produkt w sklepie. Jednak bardzo ważne jest, by wybrać wyrób dobrej jakości, najlepiej ekologiczny. Tylko taki jest w stanie faktycznie korzystnie wpłynąć na organizm.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie octu jabłkowego?

By móc skorzystać z dobroczynnego działania octu, najlepiej jest zakupić produkt niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie męty, pozbawiony wszelkich konserwantów i sztucznych dodatków oraz ekologiczny. Takie właśnie produkty znajdziecie w rodzinnej manufakturze Sosta, która tworzy dobroczynnie działające octy jabłkowe wzbogacone różnymi dodatkami takimi jak imbir, żurawina, kurkuma czy miód. Ich zawartość czyni nasze produkty jeszcze zdrowszymi i nadaje im niepowtarzalnego smaku.

Wartości odżywcze octu jabłkowego

Skoro już wiecie, jaki ocet kupić, przejdźmy do opisu jego wartości odżywczych. Dobrej jakości ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, pektyny, kwas jabłkowy, beta-karoten, a także potas wapń, magnez, chlor, sód, siarkę, selen, miedź, fluor i krzem. Do tego znajdziemy w nim witaminę A, E, K, B1, B2 i B12. Jest również doskonałym źródłem aminokwasów, bioflawonoidów, oraz dobroczynnych dla organizmu bakterii. Nic zatem dziwnego, że już sam Hipokrates, ojciec medycyny, zalecał spożywanie octu jabłkowego na różnorodne dolegliwości.

Na co pomaga picie octu jabłkowego?

Próbując odpowiedzieć na pytanie, na co pomaga ocet jabłkowy, łatwiej i szybciej chyba by było wypisać na co, nie pomaga. Wszechstronne działanie tego naturalnego produktu sprawia, że jest on pomocny w wielu rożnych dolegliwościach, a także świetnie sprawdza się jako środek profilaktyczny na wzmocnienie odporności.

Ocet jabłkowy na patogeny

Zacznijmy od tego, że picie octu jabłkowego skutecznie niweluje różnego rodzaju infekcje bakteryjne i grzybicze. Produkt ten posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, warto zatem po niego sięgnąć w trakcie przeziębienia. Regularne stosowanie octu jabłkowego przeciwdziała również infekcjom układu trawiennego i zapobiega grzybicy u osób z niską odpornością. Warto zaznaczyć, że do zwalczania patogenów można stosować ocet jabłkowy nie tylko wewnętrznie, ale też zewnętrznie. Produkt znakomicie sprawdza się w formie okładów i płukanek. Można je stosować w przypadku skórnych infekcji bakteryjnych i grzybiczych, przy różnorodnych stanach zapalnych oraz, kiedy chcemy przyspieszyć gojenie się ran.

Ocet jabłkowy na cukrzycę

Badania dowodzą, że picie octu jabłkowego pomaga regulować poziom cukru we krwi. Produkt wspiera zarówno leczenie cukrzycy, jak i zapobiega jej wystąpieniu. Ponadto zwiększa on wrażliwość komórek na insulinę, co może zapobiegać insulinooporności.

Ocet jabłkowy na miażdżycę

Kolejnym atutem octu jabłkowego jest regulacja poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Wszystkie te parametry są odpowiedzialne za zdrowe serce i układ krwionośny. Jeśli stają się zbyt wysokie, zwiększa się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału czy wylewu.

Ocet jabłkowy na nadwagę

Stosowanie octu jabłkowego pomaga również schudnąć. Substancje zawarte w produkcie przyspieszają metabolizm, a do tego poprawiają trawienie. Ocet jabłkowy wspomaga spalanie tłuszczów i zapobiega ich odkładaniu. Poprawia także pracę wątroby i hamuje apetyt. Wprowadzenie do codziennej diety octu jabłkowego, może skutecznie wesprzeć proces gubienia zbędnych kilogramów.

Ocet jabłkowy na starzenie się

Ocet jabłkowy zawiera dużą ilość antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki odpowiadające za rozwój nowotworów i przedwczesne starzenie się organizmu. Udowodnione jest, że wysoka zawartość przeciwutleniaczy w diecie zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych oraz zapewnia młodzieńczy wygląd na długo. Jeśli zatem chcecie wydłużyć sobie młodość, sięgajcie po ocet jabłkowy jak najczęściej.

Ocet jabłkowy na niską odporność

Dzięki zawartości dobroczynnych bakterii jelitowych picie octu jabłkowego wzmacnia florę bakteryjną, od której, jak wiadomo, zależy wysoka odporność organizmu. Regulacja składu zawartości bakterii w jelitach, nie tylko chroni nas przed infekcjami, ale też wspomaga wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów, pomaga lepiej trawić, zapobiega biegunkom i zparciom oraz wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.

Warto też wspomnieć, że picie octu jabłkowego ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, zapobiega zgadze, a nawet wspiera leczenie zespołu policystycznych jajników.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Odpowiedź na pytanie jak i kiedy, pić ocet jabłkowy jest stosunkowo prosta. Profilaktycznie wystarczy wypijać szklankę ciepłej (ale nie gorącej), wody z octem rano na czczo i drugą przed snem. Już po miesiącu zauważycie pierwsze efekty.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!