GHEE ekologiczne masło klarowane BIO

od 33,00 

Wyczyść

Zero konserwantów, zero chemii i maksimum natury w tym maśle klarowanym BIO. To jego życiowe motto. Trzymamy się go mocno! Dzięki temu jego smak jest tak doskonały.

naturalne_1

100% natury

niefiltrowane

bez filtrowania

sosta oleje i musztardy naturalne

bez konserwantów

sosta oleje i musztardy naturalne

bez
ulepszaczy

Opis

To naprawdę wielofunkcyjny produkt, masło klarowane BIO ma bardzo dużo zastosowań. Zero konserwantów, zero chemii i maksimum natury. To jego życiowe motto. Trzymamy się go mocno! Dzięki temu jego smak jest tak doskonały.

Masło klarowane Ghee w kuchni

Masło klarowne BIO to doskonały kompan w kuchni. Chętnie wskakuje też do domowej apteczki, pokazując swoje prozdrowotne właściwości w pełnej krasie. Cudowny orzechowy smak sprawia, że trudno jest mu się oprzeć a przecież jest bardzo zdrowe. Nie lubi długo czekać. Szanujemy jego decyzję i tak jak inne nasze produkty nie jest długo magazynowany. To sprawia, że jego walory smakowe i zdrowotne mogą stać się kulinarną legendą również w Waszym domu. Polecamy to masło każdemu miłośnikowi dobrej kuchni. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście tego masło to gorąco polecamy eksperymenty z masłem klarowanym. Lepsze do smażenia od klasycznego masła.

Masło klarowane dla alergików

Jest idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na kazeinę czyli składnika masła klasycznego. Jeśli jesteś uczulony na ten składnik to możesz bez żadnych obaw jeść masło klarowane BIO (ghee) dodatkowo masło to jest bardzo smaczne. Poprzez obróbkę wytrącone są pewne składniki białka krowiego ale mimo to masło nadal zawiera wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Masło klarowane BIO jest idealne dla osób na diecie bezmlecznej. Nasz produkt to produkt premium – polecamy w szczególności alergikom.

Prozdrowotne właściwości masła klarowanego BIO

Masło klarowane BIO wiele cech ważnych dla naszego zdrowia

  • zawiera kwas masłowy, który działa przeciwzapalnie
  • jest lekkostrawne
  • mimo wysokiej kaloryczności zawiera same składniki ważne dla naszego organizmu
  • reguluje gospodarkę hormonalną ciała
  • obniża wydzielanie kwasu żołądkowego
  • pozwala utrzymywać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • poprawiają ogólną odporność organizmu
  • jest przyjazne dla osób z alergią
  • polecane jest osobom z problemami układu pokarmowego czyli osobom chorującym na wrzody, nadżerki i zaparcia

Przechowywanie masła klarowanego BIO GHEE

Najlepiej jest przechowywać masło w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Wtedy wytrzyma najdłużej zachowując wszystkie swoje wartości. Masło to ma dłuższą wytrzymałość na jełczenie, gdyż wytrącone są z niego składniki, które to powodują w klasycznym maśle krowim.

Właściwości

Masło klarowane  to najprościej mówiąc masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy, stuprocentowy, czysty tłuszcz, z którego usunięto wszystkie niekorzystne dla zdrowia substancje. Masło klarowane pozbawione jest kazeiny i laktozy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z ich nietolerancją. Dzięki temu, że nie ma w nim białka, wręcz idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do zwykłego masła, które na dobrą sprawę możemy wykorzystać jedynie do przygotowania jajecznicy, masło klarowane ma wysoki punkt dymienia (efekt oczyszczenia go z białka), a do tego nie zmienia smaku składników posiłku.

Masło klarowane swój rodowód wywodzi z krajów Azji, Bliskiego Wschodu oraz niektórych części Afryki i w każdym z tych obszarów wytwarzane jest w inny, choć podobny sposób. Nazwa masła ghee pochodzi z Indii, a tradycyjnie otrzymuje się je z mleka krowiego i bawolego. Można spotkać je w niemal każdym przepisie, a od tysięcy lat uznawane jest również jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. W całych Indiach ma status produktu szlachetnego, nie dziwi więc, że jest wspominane nawet w mitologii. Hindusi są przekonani, że wynalezione prawdopodobnie aż 4 tysiące lat temu masło ghee, było darem z niebios.

Wielką zaletą jest fakt, że nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi i nie jest czynnikiem tworzenia blaszek miażdżycowych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i podkręca przemianę materii, obniża cholesterol,  zwiększa przyswajalność witamin, uelastycznia tkankę łączną, usprawnia pracę mózgu (poprawia koncentrację i zapamiętywanie) oraz reguluje ilość kwasów w żołądku, wzmacniając tym samym jego błonę śluzową, ponadto oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza gorączkę. Nałożone na skórę pomaga ją wygładzić i ujędrnić oraz wygasza stany zapalne. Wszystko to dzięki zawartości karotenoidów, kwasów tłuszczowych, białka, tłuszczu, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4 i B6), witamina D, E i K oraz minerałów – cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Masło klarowane  w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak znaczną część jego zawartości stanowią kwasy nienasycone, np. oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy czy eikozapentaenowy. Masło klarowane jest również bogate w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które podobnie jak węglowodany są wchłaniane bezpośrednio do wątroby i metabolizowane jako energia. Wykazano, że wysokie stężenie kwasu masłowego występujące naturalnie w ghee wzmacnia układ odpornościowy i uważa się również, że pomaga zwalczyć komórki rakowe.

Zastosowanie

Każdy kucharz doceni je za wysoką temperaturę dymienia (pali się dopiero powyżej 250 st. C, przy czym zwykłe masło już w 150),dlatego świetnie sprawdza się w roli tłuszczu, który wymaga długiego ogrzewania. Cudownie podkreśla smak potraw, wydobywa głębokie aromaty i nadaje im delikatnie orzechowy charakter.  Można je dodawać do zup, polewać stopionym gotowane lub duszone warzywa. Świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak kumin, kolendra, kurkuma czy gorczyc. Dodawane do wypieków z powodzeniem może zastąpić zwykłe masło.

Masło klarowane nie utlenia się, dlatego można być spokojnym o to, że nie wydzielą się szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. To wszystko sprawia, że stało się idealnym zamiennikiem dla każdego rodzaju tłuszczu używanego w kuchni

W kosmetyce.

Ghee jest również szeroko stosowany w kosmetykach do odmładzania skóry, na przykład w olejkach do masażu, kremach, odżywkach i maskach. Oprócz leczniczych właściwości ghee, możemy również dodać jego zdolność do wchłaniania i wzmacniania działania dodawanych do niego składników, nie tracąc przy tym żadnych jego właściwości.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna3693 kJ/898 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
99,8 g
    65 g
Węglowodany
w tym cukry
    0,1 g
    0,1 g
Białko       0 g
Sól       0 g

Pytania i odpowiedzi

  1. Czy masło klarowane jest przyjazne alergikom?
  2. Czy masło klarowane Ghee nadaje się do smażenia? Czy można na nim smażyć?
  3. Czy masło klarowane jest zdrowe?
  4. Jaki ma termin masło klarowane?

Masło klarowane przyjazne alergikom

osoby uczulone na zawartą w mleku kazeinę w przeciwieństwie do klasycznego masła, mogą jeść bez obaw masło klarowane. Dlaczego? Masło klarowane to aż 99,5% tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak dzięki procesowi obróbki, któremu zostaje poddane. Podczas długotrwałego podgrzewania zniszczeniu ulegają białka mleka krowiego, co sprawia, że może być ono stosowane przez osoby na diecie bezmlecznej. Czyli jeśli jesteś na takiej diecie, to masło klarowane jest przeznaczone dla Ciebie. Co ważne, mimo iż większość minerałów zostaje utraconych, po oczyszczeniu nadal znajdują się w maśle duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli witaminy A, D, E, K.

Na maśle klarowanym Ghee można smażyć?

Pewnie każdy słyszał, że na zwykłym maśle nie powinno się smażyć wie to każdy kto próbował zrobić to choć raz. Niska temperatura dymienia, którą się charakteryzuje sprawia, że nadaje się wyłącznie do przyrządzenia jajecznicy, a i to nie zawsze. Jednak masło klarowane to już zupełnie inny produkt. Tym, co przypala się na patelni w klasycznym maśle są białka. Te same, które w klarowanym odpowiedniku zostały usunięte podczas procesu obróbki. Oznacza to, że masło klarowane doskonale sprawdzi się jako alternatywa oleju kokosowego, rafinowanego oleju rzepakowego czy smalcu. Temperatura dymienia masła klarowanego to aż 235ºC, co sprawia, że można na nim smażyć bez obaw.

Czy masło klarowane jest zdrowe?

Masło klarowane jest lekkostrawne, a z uwagi na obecność kwasu masłowego wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i łagodzące. Masło to w dużym stopniu obniża wydzielanie kwasu żołądkowego, co sprawia, że polecane jest osobom z problemami układu pokarmowego – chorującym na wrzody, nadżerki, zaparcia. Substancje zawarte w maśle klarowanym pomagają również utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają odporność organizmu. Produkt ten pomaga w regulowaniu działania gospodarki hormolanej. Chociaż masło klarowane jest wysokokaloryczne (1 łyżka to około 130 kalorii), warto spożywając je, bo zawiera wyłącznie niezbędne dla naszego organizmu składniki.

Jaki ma termin ważności masło klarowane?

Obróbka termiczna masła klarowanego sprawia, że zostaje usunięta z niego woda, białka oraz co najważniejsze zanieczyszczenia. Dzięki temu łatwo można zaobserwować znacznie mniejszą podatność na jełczenie niż w przypadku zwykłego masła. Masło klarowane można bez obaw przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni – bez uszczerbku dla jego właściwości. Ważne jest, by było szczelnie zamknięte np. w zamykanym opakowaniu lub słoiku.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „GHEE ekologiczne masło klarowane BIO”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Nasi klienci uwielbiają także:

  • olej z orzecha laskowego
  • ekologiczny olej sezamowy
  • miąższ z kokosa mus z kokosa bio sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!