Opis
Zero konserwantów, zero chemii i maksimum natury. To jego życiowe motto. Trzymamy się go mocno! Dzięki temu jego smak jest tak doskonały.
Masło klarowne to doskonały kompan w kuchni. Chętnie wskakuje też do domowej apteczki, pokazując swoje prozdrowotne właściwości w pełnej krasie. Cudowny orzechowy smak sprawia, że trudno jest mu się oprzeć. Nie lubi długo czekać. Szanujemy jego decyzję i tak jak inne nasze produkty nie jest długo magazynowany. To sprawia, że jego walory smakowe i zdrowotne mogą stać się kulinarną legendą również w Waszym domu.
Właściwości
Masło klarowane to najprościej mówiąc masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy, stuprocentowy, czysty tłuszcz, z którego usunięto wszystkie niekorzystne dla zdrowia substancje. Masło klarowane pozbawione jest kazeiny i laktozy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z ich nietolerancją. Dzięki temu, że nie ma w nim białka, wręcz idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do zwykłego masła, które na dobrą sprawę możemy wykorzystać jedynie do przygotowania jajecznicy, masło klarowane ma wysoki punkt dymienia (efekt oczyszczenia go z białka), a do tego nie zmienia smaku składników posiłku.
Masło klarowane swój rodowód wywodzi z krajów Azji, Bliskiego Wschodu oraz niektórych części Afryki i w każdym z tych obszarów wytwarzane jest w inny, choć podobny sposób. Nazwa masła ghee pochodzi z Indii, a tradycyjnie otrzymuje się je z mleka krowiego i bawolego. Można spotkać je w niemal każdym przepisie, a od tysięcy lat uznawane jest również jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. W całych Indiach ma status produktu szlachetnego, nie dziwi więc, że jest wspominane nawet w mitologii. Hindusi są przekonani, że wynalezione prawdopodobnie aż 4 tysiące lat temu masło ghee, było darem z niebios.
Wielką zaletą jest fakt, że nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi i nie jest czynnikiem tworzenia blaszek miażdżycowych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i podkręca przemianę materii, obniża cholesterol, zwiększa przyswajalność witamin, uelastycznia tkankę łączną, usprawnia pracę mózgu (poprawia koncentrację i zapamiętywanie) oraz reguluje ilość kwasów w żołądku, wzmacniając tym samym jego błonę śluzową, ponadto oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza gorączkę. Nałożone na skórę pomaga ją wygładzić i ujędrnić oraz wygasza stany zapalne. Wszystko to dzięki zawartości karotenoidów, kwasów tłuszczowych, białka, tłuszczu, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4 i B6), witamina D, E i K oraz minerałów – cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Masło klarowane w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak znaczną część jego zawartości stanowią kwasy nienasycone, np. oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy czy eikozapentaenowy. Masło klarowane jest również bogate w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które podobnie jak węglowodany są wchłaniane bezpośrednio do wątroby i metabolizowane jako energia. Wykazano, że wysokie stężenie kwasu masłowego występujące naturalnie w ghee wzmacnia układ odpornościowy i uważa się również, że pomaga zwalczyć komórki rakowe.
Zastosowanie
Każdy kucharz doceni je za wysoką temperaturę dymienia (pali się dopiero powyżej 250 st. C, przy czym zwykłe masło już w 150),dlatego świetnie sprawdza się w roli tłuszczu, który wymaga długiego ogrzewania. Cudownie podkreśla smak potraw, wydobywa głębokie aromaty i nadaje im delikatnie orzechowy charakter. Można je dodawać do zup, polewać stopionym gotowane lub duszone warzywa. Świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak kumin, kolendra, kurkuma czy gorczyc. Dodawane do wypieków z powodzeniem może zastąpić zwykłe masło.
Masło klarowane nie utlenia się, dlatego można być spokojnym o to, że nie wydzielą się szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. To wszystko sprawia, że stało się idealnym zamiennikiem dla każdego rodzaju tłuszczu używanego w kuchni
W kosmetyce.
Ghee jest również szeroko stosowany w kosmetykach do odmładzania skóry, na przykład w olejkach do masażu, kremach, odżywkach i maskach. Oprócz leczniczych właściwości ghee, możemy również dodać jego zdolność do wchłaniania i wzmacniania działania dodawanych do niego składników, nie tracąc przy tym żadnych jego właściwości.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.