Masło klarowane

od 30,00 

  • 320 ml
  • 700 ml
Wyczyść

Zero konserwantów, zero chemii i maksimum natury. To jego życiowe motto. Trzymamy się go mocno! Dzięki temu jego smak jest tak doskonały.

naturalne_1

100% natury

niefiltrowane

bez filtrowania

sosta oleje i musztardy naturalne

bez konserwantów

sosta oleje i musztardy naturalne

bez
ulepszaczy

Opis

Zero konserwantów, zero chemii i maksimum natury. To jego życiowe motto. Trzymamy się go mocno! Dzięki temu jego smak jest tak doskonały.

Masło klarowne to doskonały kompan w kuchni. Chętnie wskakuje też do domowej apteczki, pokazując swoje prozdrowotne właściwości w pełnej krasie.  Cudowny orzechowy smak sprawia, że trudno jest mu się oprzeć. Nie lubi długo czekać. Szanujemy jego decyzję i tak jak inne nasze produkty nie jest długo magazynowany. To sprawia, że jego walory smakowe i zdrowotne mogą stać się kulinarną legendą również w Waszym domu.

 

Właściwości

Masło klarowane  to najprościej mówiąc masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy, stuprocentowy, czysty tłuszcz, z którego usunięto wszystkie niekorzystne dla zdrowia substancje. Masło klarowane pozbawione jest kazeiny i laktozy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z ich nietolerancją. Dzięki temu, że nie ma w nim białka, wręcz idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do zwykłego masła, które na dobrą sprawę możemy wykorzystać jedynie do przygotowania jajecznicy, masło klarowane ma wysoki punkt dymienia (efekt oczyszczenia go z białka), a do tego nie zmienia smaku składników posiłku.

Masło klarowane swój rodowód wywodzi z krajów Azji, Bliskiego Wschodu oraz niektórych części Afryki i w każdym z tych obszarów wytwarzane jest w inny, choć podobny sposób. Nazwa masła ghee pochodzi z Indii, a tradycyjnie otrzymuje się je z mleka krowiego i bawolego. Można spotkać je w niemal każdym przepisie, a od tysięcy lat uznawane jest również jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. W całych Indiach ma status produktu szlachetnego, nie dziwi więc, że jest wspominane nawet w mitologii. Hindusi są przekonani, że wynalezione prawdopodobnie aż 4 tysiące lat temu masło ghee, było darem z niebios.

Wielką zaletą jest fakt, że nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi i nie jest czynnikiem tworzenia blaszek miażdżycowych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i podkręca przemianę materii, obniża cholesterol,  zwiększa przyswajalność witamin, uelastycznia tkankę łączną, usprawnia pracę mózgu (poprawia koncentrację i zapamiętywanie) oraz reguluje ilość kwasów w żołądku, wzmacniając tym samym jego błonę śluzową, ponadto oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza gorączkę. Nałożone na skórę pomaga ją wygładzić i ujędrnić oraz wygasza stany zapalne. Wszystko to dzięki zawartości karotenoidów, kwasów tłuszczowych, białka, tłuszczu, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4 i B6), witamina D, E i K oraz minerałów – cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Masło klarowane  w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak znaczną część jego zawartości stanowią kwasy nienasycone, np. oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy czy eikozapentaenowy. Masło klarowane jest również bogate w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które podobnie jak węglowodany są wchłaniane bezpośrednio do wątroby i metabolizowane jako energia. Wykazano, że wysokie stężenie kwasu masłowego występujące naturalnie w ghee wzmacnia układ odpornościowy i uważa się również, że pomaga zwalczyć komórki rakowe.

Zastosowanie

Każdy kucharz doceni je za wysoką temperaturę dymienia (pali się dopiero powyżej 250 st. C, przy czym zwykłe masło już w 150),dlatego świetnie sprawdza się w roli tłuszczu, który wymaga długiego ogrzewania. Cudownie podkreśla smak potraw, wydobywa głębokie aromaty i nadaje im delikatnie orzechowy charakter.  Można je dodawać do zup, polewać stopionym gotowane lub duszone warzywa. Świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak kumin, kolendra, kurkuma czy gorczyc. Dodawane do wypieków z powodzeniem może zastąpić zwykłe masło.

Masło klarowane nie utlenia się, dlatego można być spokojnym o to, że nie wydzielą się szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. To wszystko sprawia, że stało się idealnym zamiennikiem dla każdego rodzaju tłuszczu używanego w kuchni

W kosmetyce.

Ghee jest również szeroko stosowany w kosmetykach do odmładzania skóry, na przykład w olejkach do masażu, kremach, odżywkach i maskach. Oprócz leczniczych właściwości ghee, możemy również dodać jego zdolność do wchłaniania i wzmacniania działania dodawanych do niego składników, nie tracąc przy tym żadnych jego właściwości.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3693 kJ/898 kcal
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
99,8 g
    65 g
Węglowodany
w tym cukry
    0,1 g
    0,1 g
Białko        0 g
Sól        0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Masło klarowane”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasi klienci uwielbiają także:

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!