Masło klarowane – jak używać?

Masło jest tym produktem, bez którego właściwie nie wyobrażamy sobie życia. Używamy go codziennie, jednak wiele do życzenia pozostawia jakość masła kupionego w sklepie. Ma to szczególne znaczenie, gdy masła używamy do smażenia. Niska temperatura dymienia sprawia, że zaczynają wydzielać się bardzo szkodliwe substancje. Mamy na to sposób, a jest nim masło klarowane.

Czym jest masło klarowane?

W krajach azjatyckich masło klarowane jest zupełnie powszechne, ale w Polsce wciąż uważane jest za pewnego rodzaju nowinkę kulinarną. A szkoda, bo jego właściwości są naprawdę niezwykłe. Masło klarowane ghee pochodzi z Indii, gdzie produkuje się je już od wieków. Znane jest także w krajach Bliskiego Wschodu, jak i w Afryce. Samo klarowanie masła jest procesem, który polega na bardzo wolnym roztapianiu go i gotowaniu. Podczas gotowania cała woda wyparowuje, a wszelkie cząstki stałe, które odkładają się na powierzchni w postaci wierzchniej piany bądź osadu na dnie zostają usunięte. W ten sposób jedynym produktem, który pozostaje jest czyste, klarowane masło i niezwykłych właściwościach. Nie zawiera w sobie wody ani białka, a niemal 100% jego składu to tłuszcz mleczny.

Do czego używać masła klarowanego?

Masło klarowane jest szczególnie polecane do smażenia i pieczenia, również na głębokim tłuszczu. Możesz wykorzystywać go do pieczenia ciast, smarowania pieczywa czy smażenia mięsa. Ma niezwykły, lekko orzechowy smak, którego nie znajdziesz w maśle kupowanym w sklepie. Bardzo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że masło klarowane w żaden sposób nie zagraża zdrowiu serca ani całego organizmu. Fakt, że w maśle znajduje się sporo kwasu masłowego pozytywnie wpływa na pracę jelit, usprawniając ją. Warto wspomnieć, że masło klarowane z powodzeniem możesz użyć jako alternatywę dla margaryny podczas pieczenia ciast.

Inne zastosowania masła klarowanego ghee

Masło klarowane ghee doceniane jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Nie brakuje zwolenników wykorzystywania go np. do masażu spiętych mięśni, nawilżania skóry czy walki z łupieżem. Badania wykazały, że masło ghee działa leczniczo na drobne oparzenia, skaleczenia, a do tego jest silnym antyoksydantem. Od lat znana jest metoda walki z krwawiącymi dziąsłami – wystarczy masło klarowane połączyć z ałunem, czarnym pieprzem, kurkumą i solą kamienną. Ta metoda wywodzi się z medycyny ajuwerdyjskiej i zyskała popularność na całym świecie.

W naszej ofercie znajduje się rewelacyjne masło klarowane ghee, również w wersji BIO – 100% naturalne, czyste i zdrowe, idealne do wzbogacenia codziennej diety. Zapraszamy do naszego sklepu!

https://sosta.pl/maslo-klarowane/maslo-klarowane-320-ml/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!