Masło ghee- jakie wybierać i do czego stosować?

Masło to jeden z najpopularniejszych tłuszczów używanych w naszych kuchniach. Co prawda, wciąż zauważa się tendencję do używania tłuszczu rafinowanego, który w czasie podgrzewania wydziela bardzo szkodliwe związki, popularność masła klarowanego jako o wiele zdrowszej pod każdym kątem alternatywy wciąż rośnie. Czym właściwie jest masło klarowane i dlaczego warto je stosować? Jak wybrać prawdziwe masło klarowane ghee i odróżnić je od zwykłego masła?

Masło klarowane Ghee- czym jest i jak powstaje?

O maśle klarowanym pisaliśmy już na naszym blogu (https://sosta.pl/maslo-klarowane-jak-uzywac/). W skrócie, jest to masło powstające w wyniku podgrzewania masła w odpowiedniej temperaturze przez długi czas. Efektem takiego działania jest powolne wyparowanie wody, co sprawia, że pozostaje nam jedynie masło składające się w 100% z tłuszczu. Wszelkie cukry mleczne, w tym laktoza oraz cała woda po prostu wyparowują. Powstające w ten sposób masło klarowane ma o wiele wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Poza tym, w wyniku obróbki cieplnej nie wydzielają się żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. To oznacza, że masło Ghee z powodzeniem zastąpi wszelkie inne tłuszcze, jakich używasz do smażenia czy gotowania.

Właściwości masła klarowanego

Masło klarowane doceniane było już w medycynie hinduskiej, gdzie nazywano je eliksirem życia. Wzmianki o maśle ghee znajdziemy także w Ajuwerdzie, a nawet w Kamasutrze. Popularność masła ghee rośnie, gdyż rośnie także nasza świadomość odnośnie jego pozytywnych właściwości. Masło klarowane bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne. Bez obaw możesz na nim smażyć, gotować czy dusić. Ponadto, masło klarowane łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Według Ajuwerdy, spożywanie takiego masła wpływa korzystnie na koncentrację i układ nerwowy.

Bez względu na to, czy podzielasz założenia Ajuwerdy, czy nie, masło klarowane z pewnością zachwyci Cię swoim działaniem. Jest szczególnie zalecane osobom z nietolerancją laktozy i białka mleka krowiego. Dużą jego zaletą jest bardzo wysoka temperatura dymienia, a także długi okres przydatności, sięgający nawet 12 miesięcy przy przechowywaniu bez lodówki.

Do czego stosować masło klarowane?

Masło klarowane możesz z powodzeniem stosować wszędzie tam, gdzie używasz normalnego masła. Świetnie nadaje się do wszelkich kasz, ryb czy makaronów. Możesz na jego bazie tworzyć masy czy polewy do ciast, możesz na nim także piec, dusić czy smażyć. Możliwości zastosowania są w zasadzie nieograniczone z racji bardzo dużej tolerancji na wysokie temperatury.

Jak wybrać dobre masło klarowane?

Jak wiadomo, sama nazwa produktu o niczym jeszcze nie świadczy. Zanim wrzucisz „masło klarowane” do koszyka w supermarkecie, przeczytaj najpierw jego skład na etykiecie. Jeżeli jest to prawdziwe masło ghee, w jego składzie będzie jedynie 100% tłuszczu. Nie znajdziesz tam żadnych dodatków. Jeżeli na etykiecie znajdziesz jakiekolwiek dodatkowe substancje, oznacza to, że masło nie jest w 100% naturalne. Jeżeli chcesz mieć pewność, ze wybierasz masło tworzone z najlepszych produktów, zawierające w sobie 100% czystego tłuszczu, wybierz nasze masło klarowane, dostępne także w zestawach. Zapraszamy do sklepu!

https://sosta.pl/maslo-klarowane/ghee-maslo-klarowane/

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!