Kolendra – właściwości i zastosowanie

Pierwotnym miejscem pochodzenia kolendry są kraje Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawia się ją również w w innych miejscach – w tym w Polsce. Chociaż cała roślina jest jadalna, najczęściej wykorzystujemy jej nasiona i liście. Stosowana regularnie poprawia apetyt, redukuje problemy trawienne i uspokaja. Jakie jeszcze właściwości posiada kolendra?

Kolendra – właściwości i zastosowanie

Kolendra, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, najczęściej wykorzystywana jest w kuchni, jako przyprawa. Doskonale łączy się z mięsami oraz ryżem, podkręca też smak pasztetów i pieczeni. Korzystając z jej kulinarnych właściwości, warto jednak pamiętać również o tych leczniczych. Okazuje się bowiem, że jest czymś o wiele więcej niż aromatycznym dodatkiem.

Lecznicze właściwości kolendry

W medycynie naturalnej kolendra wykorzystywana jest jako środek na niestrawność i wzdęcia. Stosowana regularnie obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i wspiera dobre widzenie. Dlaczego się tak dzieje? Skąd lecznicze właściwości kolendry? Źródłem dobrodziejstwa są m.in. organiczne związki chemiczne takie jak linalol i kamfen. To właśnie one łagodzą dolegliwości trawienne. W połączeniu z błonnikiem stanowią zgrany zespół pomagający w niestrawnościach i problemach żołądkowych.

Aromatyczne olejki eteryczne – te same, które wzbogacają potrawy – sprawiają również, że kolendra ma właściwości antybakteryjne. Okazuje się, że olejek pozyskiwany z jej nasion skutecznie pomaga zwalczyć pałeczki ropy błękitnej, gronkowca złocistego czy bakterie odmieńca pospolitego. Przeprowadzone na 12 szczepach bakterii badania wykazały, że olej z kolendry eliminuje bakterie poprzez zniszczenie ich błony komórkowej. Dodatkowo – okazało się, że spożywanie nasion kolendry chroni organizm przed zakażeniami drogą pokarmową.

Kolendra – właściwości wspierające odporność

Kolendra skutecznie wspiera też odporność i działa przeciwzapalnie. Dzieje się tak, ponieważ jej nasiona są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo efektywnie poprawia też wygląd skóry.

Okazuje się jednak, że nie tylko nasiona posiadają prozdrowotne działanie. Liście kolendry bogate są w witaminę A, która odpowiada za zdrową skórę i wspiera poprawne widzenie. Zawarte w liściach polifenole zmniejszają zaś ryzyko wystąpienia nowotworów i chronią organizm przed chorobami układu krążenia.

kolendra zastosowanie

Liście kolendry usuwają metale ciężkie

W 1995 roku pismo „Acupuncture & Electro-Therapeutics Research” opublikowano artykuł japońskiego badacza dr Yoshiaki’ego Omury, który przekonywał, że liście kolendry mają zdolność usuwania metali ciężkich z organizmu. U pacjentów, którzy zostali poddani usunięciu plomb amalgamatowych zastosował kurację opartą właśnie o kolendrę. Przez około 2 tygodnie podawał im kapsułki wypełnione jej sproszkowanymi liśćmi. Efektem było wydalanie wraz z moczem rtęci, ołowiu i aluminium. Biorąc pod uwagę efekty kuracji warto zastanowić się nad włączeniem kolendry do codziennej diety – plomby amalgamatowe są stosowane do dzisiaj również w Polsce.

Kolendra – zastosowanie w kuchni

Chociaż kolendra najczęściej stosowana jest właśnie jako przyprawa, trudno powiedzieć, że jest w Polsce popularna. Wiele osób wie o jej istnieniu, jednak trudno im przełamać się do „egzotycznej” przyprawy. Niesłusznie, ponieważ lecznicze właściwości kolendry dotrzymują kroku tym kulinarnym. Nasiona kolendry posiadają delikatny, przyjemny, lekko cytrusowy aromat. Chociaż dobrze sprawdzają się jako uzupełnienie wypieków, efektywnie wzbogacają również mięsne potrawy. Chcąc wydobyć pełnię aromatu watro przed rozdrobnieniem nasion podgrzać je na suchej patelni. Zabieg pozwoli uwolnić zawarte w nich olejki eteryczne.

Charakterystyczny, bogaty aromat kolendry sprawia, że często wykorzystywana jest w przepisach kuchni azjatyckiej. Bywa łączona z mleczkiem kokosowym i kardamonem, jednak z powodzeniem można wykorzystywać ją również na naszym rodzimym polu.

Kolendra sprawdzi się jako dodatek do zupy fasolowej i grochowej, wieprzowiny, kurczaka i indyka oraz do wędlin i pasztetów. Może być wykorzystana jako składnik marynat oraz mieszanek ziołowych – do sałatek lub maczanek. Kolendra dobrze komponuje się również z pieczonymi ziemniakami. My zaś serdecznie polecamy naszą musztardę z kolendrą, która wyjątkowo dobrze podkreśla smak mięs.

Kolendra – zastosowanie w kosmetyce

Kosmetyka wykorzystuje kolendrę najczęściej w kontekście jej charakterystycznego aromatu. Ekstrahowane olejki eteryczne służą jako składnik perfum i zapachowy dodatek do kremów i balsamów. Stosowane bezpośrednio na skórę mogą powodować lekkie zaczerwienienie i podrażnienie.

Przeciwwskazania do stosowanie kolendry

Kolendra jest rośliną bezpieczną. Ubocznym skutkiem spożycia nadmiernej ilości jej owoców może być ból głowy i mdłości. Informacją wartą zapamiętania jest fakt, że olejek kolendrowy ma działanie fotouczulające.

ZOBACZ: Naturalna musztarda z kolendrą Sosta

Darmowa dostawa od 200 zł

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!