Estragon – właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Estragon to zioło, które najczęściej kojarzymy z kulinariami. Okazuje się jednak, że jego możliwości wykraczają daleko poza doprawienie mięsa czy jajek. Jakie są właściwości estragonu? Czy faktycznie można nim leczyć? O tym już za chwilę, ale najpierw zacznijmy od początku.

Trudno jednoznacznie stwierdzić skąd pierwotnie pochodzi estragon. Jego ojczyste tereny określa się jako Wschodnią Azję, Syberię i południowe tereny Rosji. Dzisiaj jego popularność jest na tyle wysoka, że bez przeszkód każdy może hodować go we własnym ogródku. Bylica draganek – jak bywa inaczej nazywany estragon – posiada cienkie, wijące się korzenie, łodygę sięgającą do 1,5 metra wysokości oraz drobne, podłużne listki kryjące pełnię ziołowego potencjału. Do użytku nadaje się cała część nadziemna, którą spożywa się zarówno w wersji suszonej jak i świeżej. Warto wiedzieć, że suszony estragon smakuje nieco inaczej niż na świeżo, a jego walory są zdecydowanie mniejsze.

Estragon – właściwości lecznicze

Choć doceniany jest najczęściej ze względu na swój smak i niepowtarzalny aromat, nie do podważenia są również właściwości lecznicze estragonu. Co sprawia, że ludzkość od setek lat ceni sobie te niezwykłe zioło? Po pierwsze – posiada silne właściwości antybakteryjne. Po drugie – jest wsparciem odporności. I po trzecie – poprawia apetyt i reguluje trawienie.

Dawniej, jako składniki aktywne wymieniane były tylko olejki eteryczne. Dzisiaj wiemy, że za właściwości lecznicze estragonu odpowiadają również zawarte w nim witaminy i mikroelementy:

  • witamina A – odpowiada za prawidłowe widzenie, przyspiesza regenerację naskórka oraz jest silnym przeciwutleniaczem
  • witamina C – wspiera układ immunologiczny i reguluje pracę wielu narządów
  • wapń – jest niezbędny do zdrowego wzrostu kośćca
  • mangan – wspiera właściwy rozwój fizyczny, pracę układu nerwowego i rozrodczego
  • żelazo – przeciwdziała anemii i jest składnikiem hemoglobiny
  • magnez – wspiera działanie układu nerwowego
  • miedź – wspiera odporność oraz prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • potas – to elektrolit odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę nerek i odpowiednią gospodarkę wodną
  • cynk – odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w produkcji insuliny

Dawniej estragon stosowany był jako lek na epilepsję, cukrzycę i migrenowe bóle głowy. Ze względu na zawarty w nim eugenol (składnik olejku eterycznego estragonu), wykorzystywany był również jako środek uśmierzający ból. Dzisiaj, kiedy medycyna jest bardziej rozwinięta, estragon może uzupełniać proces leczenia. Często dodawany jest również do mieszanek ziołowych, jako wzmocnienie i poszerzenie ich działania.

estragon właściwości i zastosowanie

Estragon – właściwości kosmetyczne

Ze względu na swój charakterystyczny zapach, estragon w kosmetyce stosowany jest głównie jako składnik mydeł oraz perfum. Często stosowany jest też jako element aromaterapii. Jeśli chodzi o stosowanie bezpośrednio na skórę lub włosy – trudno znaleźć jednoznaczne informacje, które wskazywałyby na jego skuteczność w tym zakresie.

Estragon – zastosowanie w kuchni

Chociaż estragon stanowi podstawę kuchni francuskiej, w Polsce nie jest najpopularniejszym ziołem. Daleko mu do ukochanych przez wielu bazylii czy choćby mięty. Szkoda, ponieważ oprócz doskonałego smaku wspiera też trawienie (m. in. pobudza produkcję żółci) co ma niebagatelne znaczenie dla osób z trudnościami na tym polu. Estragon dobrze komponuje się z mięsami, rybami, śmietaną i jajami. Świetnie uzupełnia smak musztardy i marynat. Chcąc w pełni wydobyć jego smak należy pamiętać jednak o tym, by dodawać go do potraw pod koniec gotowania. Zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że ujawnia się goryczka, która może popsuć oczekiwany smak. Warto również eksperymentować z estragonem zaczynając od niewielkich ilości. Jego wyrazisty charakter z łatwością może zdominować smak delikatniejszych składników.

W jakich przepisach sprawdzi się dodatek estragonu? Przedstawiamy Wam wyjątkowo prostą i efektowną recepturę na ocet estragonowy.

Ocet estragonowy

Ocet estragonowy to nietuzinkowa baza do marynat i sosów. Sprawdzi się jako składnik sosu sałatkowego – wystarczy dodać do niego odrobinę soli i oliwę. Oprócz zastosowania kulinarnego ocet estragonowy z powodzeniem sprawdzi się też jako płukanka do ust (na afty, zapalenie gardła, grzybice), środek na problemy trawienne oraz aromatyczny płyn do płukania ubrań.

By go przygotować potrzebujemy wyłącznie dwóch składników. I 10 dni. 🙂

Ocet estragonowy – składniki:

W butelce/słoiku z octem należy umieścić gałązki estragonu. Całość szczelnie zakręcić i postawić w zaciemnionym miejscu na 10 dni. Codziennie należy potrząsać butelką/słoikiem. Po upłynięciu czasu, całość należy przecedzić.

Darmowa dostawa od 200 zł

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!