Eko, bio, organic, zdrowa żywność. Czym się różnią? Obalamy mity.

Żywność ekologiczna jest zdrowa, ale czy zdrowa żywność jest ekologiczna? Chociaż nazwy typu eko, bio czy organic osłuchały się nam już na tyle, że przestały brzmieć obco, to czy jednak każdy wie czym się różnią? W artykule odpowiadamy na najczęściej powtarzane mity i wskazujemy różnice pomiędzy rodzajami zdrowej żywności.

MIT 1. Zdrowa żywność jest ekologiczna.

Żywność ekologiczna jest zdrowa. To nie podlega dyskusji. Czy jednak jedzenie określane mianem zdrowej żywności jest ekologiczne? Tu sprawa nieco się komplikuje. Nadawanie określeń typu eko, bio, organic regulują wymogi Komisji Europejskiej. Oznacza to, że żywność ekologiczna musi spełniać ściśle określone warunki, by móc zostać tak nazwaną. Skąd wiemy, że dany produkt spełnił te warunki? Na jego etykiecie znajdziemy oznaczenie certyfikatu, który został mu przyznany. Co to oznacza? Zdrowa żywność często jest bardzo wysokiej jakości, jednak nie można nazywać jej ekologiczną. Niestety, pod tym względem na rynku możemy zauważyć, że klienci bywają celowo wprowadzani w błąd. Dlatego, jeśli producent chwali się ekologicznością swoich składników powiedz „sprawdzam” i zobacz, czy na etykiecie znajdziesz odpowiedni certyfikat. Gwarantujemy – jeśli go posiada, z pewnością się nim pochwali.

różnice między eko bio i organic

MIT 2. Żywność organiczna jest lepsza od ekologicznej

Żywność organiczna nie jest lepsza od ekologicznej. Ale nie jest też gorsza. Określenia bio, eko i organic oznaczają właściwie to samo – bardzo wysoką zawartość składników naturalnych potwierdzoną certyfikatami. Czym zatem różni się bio, eko i organic?

  • Bio to produkty, które są dobroczynne nie tylko dla naszego zdrowia. Ich produkcja wiąże się z harmonijnym rozwojem przyrody – fauny i flory. Z greckiego bio oznacza życie. Produkty, które są tak określane powstają tak, by nie zakłócać naturalnego cyklu życia roślin i zwierząt.
  • Eko to produkty, które nie tylko nie niszczą ekosystemu, ale wręcz wspierają jego rozwój. Produkcja odbywa się z poszanowaniem praw natury, a uprawy kierowane są tak, by pozostawiać naturalne układy i wzajemności w nienaruszonym stanie.
  • Organic to zaś produkty pochodzące wprost z natury, przynależące do świata roślin lub zwierząt. Uprawa organiczna to uprawa głęboko szanująca naturalne procesy. Nie prowadzi do jej wyeksploatowania. Warto wiedzieć, że wyjałowiona gleba jest martwa, tak jak cały ekosystem, który się w niej znajdował. Produkty, które chcą uchodzić za organiczne muszą zwierać co najmniej 95% składników naturalnych.

Łatwo możemy zauważyć, że bio, eko i organic to terminy pokrewne. Tym, co je różni to drobne różnice w podejściu do sedna sprawy. Brak jest jednak wartościowania między nimi. Bio jest tak samo dobre jak eko i organic.

MIT 3. Produkty ekologiczne są najlepsze dla dzieci

No cóż. Chociaż bardzo chcielibyśmy podpisać się pod tym zdaniem – nie możemy. Produkty ekologiczne to produkty ekologiczne. A produkty dla dzieci, no cóż… To produkty dla dzieci – przebadane i ustabilizowane pod kątem ważnych dla małych organizmów kwestii. Oczywiście – mając do wyboru produkt konwencjonalny i eko, zawsze lepiej wybrać ten ekologiczny. Nie można jednak z góry założyć, że zamiana dziecięcego jedzenia na ekologiczne będzie zawsze zmianą na plus. Tak jak zawsze – najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem. I czytać etykiety.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • olej z orzecha laskowego
  • ekologiczny olej sezamowy
  • miąższ z kokosa mus z kokosa bio sosta

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!