Czym są oleje schnące i jakie jest ich zastosowanie w kosmetyce?

O możliwości zastosowania olejów zimno tłoczonych w kosmetyce pisaliśmy już niejednokrotnie. Każdy z nich ma nieco inne właściwości i nadaje się do innych zastosowań. Czy wiesz, czym są oleje schnące i w jaki sposób możesz zastosować je do celów pielęgnacyjnych?

Oleje schnące vs. oleje nieschnące

Oleje roślinne stosowane w kosmetyce dzieli się na schnące i nieschnące. Jak łatwo się domyślić, oleje nieschnące to te, które po zastosowaniu na skórze bardzo trudno się wchłaniają i pozostawiają na niej tłusty film. Takie oleje nierzadko zapychają pory, co może niekorzystnie odbić się na kondycji cery. Przeciwieństwem do olejów nieschnących są oleje schnące. Doskonale się wchłaniają, nie zatykają porów, są lżejsze i mogą być stosowane również do cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Istnieje jeszcze kategoria olejów półschnących, stanowiących pewien kompromis między olejami schnącymi, a nieschnącymi.

olejowanie_wlosow

Oleje schnące – najważniejsze cechy

Oleje schnące cechują się lekką konsystencją. Nie obciążają skóry, nie powodują tworzenia się zaskórników ani zmian trądzikowych. W zależności od rodzaju, mogą odżywiać skórę, nawilżać ją bądź działać na nią oczyszczająco. Poniżej wymienimy kilka olejów schnących, które są dostępne w naszej ofercie.

Olej konopny

Jednym z olejów schnących jest olej konopny. Doskonale nadaje się do celów regeneracyjnych. Jest polecany szczególnie do zastosowania przez osoby zmagające się ze zmianami trądzikowymi dzięki swoim zdolnościom do regulacji poziomu wydzielanego sebum. Olej konopny z powodzeniem może być stosowany także do innych typów skóry.

Olej z ogórecznika lekarskiego

Bogaty w kwasy Omega-3 i Omega-6, a także w kwas gamma-linolenowy, ma działanie regeneracyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry atopowej. Łagodzi podrażnienia, koi i nawilża.

Olej z wiesiołka

Znany jako szczególnie kobiecy olej zimnotłoczony, reguluje pracę gruczołów łojowych, a do tego nawilża, uelastycznia i łagodzi podrażnienia. Badania wykazały też, że stosowany regularnie, skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry.

Olej z czarnuszki

Sprawdza się w przypadku skóry alergicznej. Jest wyjątkowo lekki, doskonale łagodzi wszelkie podrażnienia, a do tego przyspiesza regenerację naskórka. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a do tego skutecznie nawilża skórę.

Olej lniany

Zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6 w idealnych proporcjach. Nadaje się idealnie jako kosmetyk do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej. Reguluje wydzielanie sebum, a do tego sprawia, że powstające zmiany skórne szybciej się goją.

Zastosowanie olejów schnących w kosmetyce

Warto wiedzieć, że olejami schnącymi z powodzeniem można zastąpić wszelkie inne kosmetyki do twarzy. Przy bezpośrednim stosowaniu na skórę, należy w pierwszej kolejności dokładnie ją oczyścić. Olej wcieramy bądź wklepujemy w lekko wilgotną skórę. W ten sposób możesz zupełnie zastąpić stosowanie jakichkolwiek kremów właśnie olejami zimno tłoczonymi. Jeżeli jednak chcesz zastosować olej w połączeniu z ulubionym kremem, olej zastosuj na samym końcu zabiegu pielęgnacyjnego. Wówczas uzyskasz najlepsze efekty.

Doskonałej jakości oleje zimnotłoczone idealne do pielęgnacji znajdziesz w naszym sklepie.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • maslo_klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Kup teraz
  • Masło klarowane

    Zestaw GHEE masło klarowane 6x700ml

    353,90  Kup teraz
  • Masło klarowane

    Zestaw GHEE masło klarowane 5x700ml

    299,90  Kup teraz
  • Masło klarowane

    Zestaw GHEE masło klarowane 4x700ml

    243,90  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!