Czym jest rafinacja i co tak naprawdę o niej wiemy?

Świadomość na temat zdrowia i zdrowych nawyków wzrasta. Szukamy ekologicznych, zgodnych z naturą rozwiązań, które mają nam pomóc zachować zdrowie i dobrą formę przez dłuższy czas. Coraz większą uwagę przywiązujemy także do produktów spożywczych, m.in. do olejów, które spożywamy na co dzień. Co powinieneś wiedzieć na temat częstego procesu rafinacji? Co tak naprawdę oznacza rafinacja i na co należy uważać? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Czym jest rafinacja?

Mówiąc najprościej, proces rafinacji ma na celu oczyszczenie oleju z niekorzystnych substancji. Chodzi tu m.in. o metale ciężkie, ołów, rtęć czy arsen. Takie informacje przynajmniej słyszymy w mediach. Tak naprawdę jednak, rafinacja pozbawia olej nie tylko potencjalnie szkodliwych substancji, ale także smaku, zapachu czy większości substancji odżywczych. Może być dla Ciebie zaskakującym fakt, że oleje przed przeprowadzeniem procesu rafinacji mają zapach i smak! Po zakończeniu tego procesu właściwie każdy olej smakuje tak samo i właściwie w ogóle nie pachnie. Tracimy w ten sposób całą wartość naturalnych olejów, które w swojej pierwotnej postaci potrafią zaskoczyć aromatami i smakami. Co więcej, do przeprowadzania rafinacji używa się szkodliwych i silnie działających środków chemicznych. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że niewiele ma to wspólnego ze zdrowiem i wartościami odżywczymi.

 

olej konopny zastosowanie do jedzenia

Etapy rafinacji

Pierwszym etapem rafinacji jest wydobycie oleju z nasion. Nasiona są tłoczone w prasach ślimakowych pod wpływem wysokiego ciśnienia, którego wzrost powoduje utratę wszelkich witamin, minerałów oraz błonnika. Drugim etapem rafinacji jest ekstrakcja tzw. wytłoków. Ekstrakcję przeprowadza się przy zastosowaniu rozpuszczalnika ropopochodnego, zazwyczaj heksanu. Kiedy ekstrakcja dobiegnie końca, olej jest poddawany destylacji parą wodną, co ma na celu usunięcie rozpuszczalnika.

Właściwy proces rafinacji jest niezwykle złożony i skomplikowany. Już na samym początku zupełnie usunięte zostają fosfolipidy, wapń, magnez czy żelazo. W wyniku tzw. odśluzowania z zastosowaniem kwasu fosforowego, olej staje się właściwie całkowicie pozbawiony najważniejszych składników odżywczych. Kolejnym krokiem rafinacji jest odkwaszanie, w wyniku którego usunięte zostają wolne kwasy tłuszczowe. Co przerażające, do przeprowadzenia tego procesu używany jest ług sodowy, czyli wodny roztwór wodorotlenku sodu. Kolejnym etapem jest utlenienie i izomeracja oleju, w wyniku którego uwalniają się bardzo niebezpieczne tłuszcze trans. W ostatnim kroku rafinacji, olej, a raczej to, co z niego zostało, pozbawiany jest wszelkiego smaku i zapachu.

Jak rozpoznać, czy olej jest rafinowany?

W wielu reklamach słyszymy, że dany olej jest pozyskiwany z pierwszego tłoczenia. Czy to oznacza, że olej został pozyskany i w takiej formie jest sprzedawany, bez oczyszczania i rafinowania? Nie do końca. W rzeczywistości olej zostaje pozyskany z jednokrotnie tłoczonego ziarna, jednak kolejnym krokiem jest jego rafinacja, o czym zazwyczaj nie jesteśmy informowani. Jak więc rozpoznać, że olej jest rafinowany? Przede wszystkim, warto sprawdzić termin ważności oleju. Olej nierafinowany ma o wiele krótszy termin przydatności. Poza tym, oleje rafinowane są klarowne i przejrzyste, oleje nierafinowane natomiast nie mają tak czystej postaci, bywają wręcz mętne, co świadczy o ich naturalności i wartości. Oleje rafinowane różnią się od nierafinowanych smakiem i zapachem, a właściwie ich brakiem. Prawdziwy aromat oleju poznasz, spożywając tylko i wyłącznie olej nieoczyszczony, w pełni naturalny.

Doskonałej jakości oleje nierafinowane znajdziesz w naszym sklepie. Wybierając je, masz pewność, że otrzymany produkt nie zawiera w sobie żadnych konserwantów i ulepszaczy, a w swoim składzie zawiera całe mnóstwo cennych wartości odżywczych.  Przekonaj się sam!

www.sosta.pl

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!