Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw, która codziennie stosowana jest przez Polaków, jako dodatek do wielu dań. Jej wyjątkowy smak nadaje potrawom charakteru, wzbogaca je, a jednocześnie zwiększa wartości odżywcze całego posiłku. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu czy kolacji bez tego aromatycznego dodatku. Niektórzy jednak zadają sobie pytania, czy musztarda jest zdrowa i czy można po nią sięgać w każdych okolicznościach? Odpowiadamy w poniższym artykule.

Musztarda stosowana była już w starożytnym Rzymie, jednak to Francuzi spopularyzowali tę przyprawę i stworzyli jej najbardziej wykwitną wersję Dijon. Obecnie w sklepach można znaleźć coraz większy wybór rodzajów musztardy, nie tylko tej klasycznej, ale również z oryginalnymi dodatkami. Idealnym tego przykładem jest oferta rodzinnej manufaktury Sosta, gdzie znajdziecie najbardziej popularną musztardę miodową i chrzanową, a także wersję daktylową, z chili, zielonym pieprzem czy z kolendrą. To doskonałe propozycje dla poszukiwaczy zupełnie nowej odsłony tej popularnej przyprawy.

Z czego zrobiona jest musztarda?

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie, czy musztarda jest zdrowa, warto poznać jej skład, który już nam sporo powie o jej właściwościach. Klasyczna musztarda powstaje z połączenia wody, gorczycy, octu jabłkowego, winnego lub spirytusowego, soli, przypraw oraz miodu lub cukru. W musztardach Sosta miód znajduje się nie tylko wersji miodowej, ale również we wszystkich pozostałych. W produkcji w ogóle nie używamy sacharozy, co czyni nasze musztardy jeszcze zdrowszymi.

Przy produkcji musztardy bardzo ważna jest jakość ziaren gorczycy, to bowiem od nich w dużej mierze zależy ostateczny smak produktu. Muszą być one starannie wyselekcjonowane, prawidłowo oczyszczone i zmielone na odpowiednią grubość, którą dobiera się w zależności od rodzaju musztardy, jaki chcemy uzyskać.

Kiedy gorczyca jest gotowa dodaje się do niej pozostałe składniki i całość miesza. Następnie przelewa się ją do wybranych wcześniej pojemników. Najlepsze dla produktu są naturalne, szklane słoiki.

Wartości odżywcze musztardy

Tak przygotowana musztarda posiada szereg wartości odżywczych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Przede wszystkim warto podkreślić, że przyprawa ta jest niskokaloryczna, co z pewnością ucieszy osoby odchudzające się i dbające o linię. W 100 gramach produktu znajduje się jedynie 66 kalorii, a warto pamiętać, że do jednego posiłku nie zjadamy przecież musztardy zbyt dużo.

Musztarda jest też świetnym źródłem białka, którego sporo znajdziemy w gorczycy, obfituje też w tłuszcze omega-3, 6 i 9. Znajdziemy w niej również witaminę C, B6, A i K. Do tego zawiera błonnik, selen, magnez, potas, mangan, wapń, miedź, selen i cynk.

Jak zatem widać, skład musztardy jest bardzo obiecujący. Do tego jest to produkt w pełni naturalny, oczywiście jeśli wybierzemy wyroby wysokiej jakości, takie jak te oferowane przez rodzinną manufakturę Sosta.

Czy musztarda jest zdrowa? – właściwości zdrowotne musztardy

Gorczyca, która jest głównym składnikiem musztardy, czyni z niej bardzo korzystną dla zdrowia przyprawę. Przede wszystkim ten pyszny dodatek do dań korzystnie wypływa na pracę układu pokarmowego i poprawia trawienie. Być może dlatego tak często stosuje się musztardę do ciężkostrawnych posiłków mięsnych. Połączenie ich z musztardą nie tylko nadaje nowego wymiaru smakowego potrawom, ale też przyspiesza ich trawienie.

W gorczycy znajduje się też sporo błonnika, a same nasionka delikatnie pęcznieją w żołądku, co daje lekki efekt przeczyszczający, dlatego po musztardę można sięgnąć w przypadku zaparcia. Błonnik obniża też poziom glukozy i cholesterolu w organizmie. Jego wysoka zawartość w diecie to znakomita profilaktyka cukrzycy i miażdżycy.

Znajdujące się w musztardzie kwasy tłuszczowe korzystnie oddziałują również na układ nerwowy, wapń wzmacnia kości, a miedź i cynk poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Musztarda jest też dobrym źródłem selenu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne i niszczy wolne rodniki.

Wśród dobroczynnych właściwości musztardy wymienia się także poprawę samopoczucia, dzięki zawartości tryptofanu, podnoszenie odporności i zapewnienie lepszej jakości snu.

Czy musztarda jest zdrowa na żołądek?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy musztarda jest zdrowa na żołądek. Jeśli nie cierpimy na żadne schorzenia gastryczne, to bez obaw możemy sięgać po musztardę. Ta przyprawa nie tylko nie zaszkodzi naszemu żołądkowi, ale wspomoże wszelkie procesy trawienne, zapobiegnie zaparciom i podniesie metabolizm.

Musztarda a zdrowie – podsumowanie

Bogate właściwości prozdrowotne musztardy sprawiają, że ta przyprawa powinna codziennie królować w naszym jadłospisie, jako podstawowy dodatek do potraw. Jej regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Znajdźcie już dziś swój ulubiony smak na Sosta.pl.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • oleje-bio

    Kultowe oleje

    200,00  Kup teraz
  • olej z orzecha laskowego

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!