Dlaczego klienci wybierają nasze oleje?

Ponieważ są one wyjątkowe za sprawą niżej opisanych procesów:

  • 100% naturalne
  • tłoczone na zimno
  • nierafinowane
  • niefiltrowane

Te cztery wyznaczniki są naszymi priorytetami. Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu. Oleje naturalne otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno, rezygnując z procesów oczyszczania (rafinacji). Proces tłoczenia „na zimno” odbywa się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 40 st.C) i dzięki temu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalne struktury i aktywność biologiczną.

Co to znaczy olej rafinowany i czym różni się od oleju tłoczonego na zimno.

To znaczy, że został oczyszczony – poddany obróbce w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni Celsjusza). Proces rafinacji polega na oczyszczeniu oleju za pomocą substancji chemicznych i wytworzeniu jak największej ilości produktu pozbawionego smaku, koloru, nadającego się przede wszystkim do długoterminowego przechowywania – nienadającego się natomiast – do spożycia. Oczyszczeniu nie tylko z zanieczyszczeń, wody i śluzów, ale też z jakichkolwiek substancji pożytecznych. Powstaje produkt ogołocony ze wszystkiego, pozbawiony smaku i zapachu. Ma za to bardzo zmieniony skład chemiczny, przede wszystkim zawarte w nim kwasy tłuszczowe zmieniają swoją konfigurację geometryczną (tzw. izomer) z konfiguracji „cis” (naturalnej) na izomer „trans” (niewystępujący w naturze i w związku z tym biochemicznie nierozpoznawany przez ludzki organizm, przez co dochodzi w organizmie do wielu reakcji niekorzystnych dla naszego zdrowia). Nasze oleje nie są w żaden sposób oczyszczane. Zachowują swoją naturalną strukturę i całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych.

A co oznacza termin „z pierwszego tłoczenia”? Oznacza niestety tylko tyle, że surowiec był tłoczony tylko raz, ale już niekoniecznie, że olej był tłoczony na zimno.

To samo tyczy się procesu filtracji, który pozbawia olej osadu. SOSTA korzysta z sedymentacyjnej metody rozdzielania faz polegającej na samodzielnym osiadaniu zawiesiny bio-cząstek, chroniącej produkt przed degradacją. Sedymentacja odbywa się w odpowiednich warunkach temperaturowych, oleju lnianego bezwzględnie w chłodni.

Do produkcji każdego z olejów używamy składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Ziarna wykorzystywane do produkcji naszych olejów spełniają bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów.

Nasze oleje BIO produkowane są z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, niestosujących żadnych środków chemicznych. Przestrzegania tych przepisów dopilnowuje jednostka certyfikująca, przeprowadzająca w naszej toczni wnikliwe kontrole i rozliczenia produkcji.

Olej posiada wlaściwości prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Po wytłoczeniu nasze oleje przelewamy do ciemnych butelek, chroniąc je przed działaniem światła słonecznego. Następnie pakujemy je do styropianowych opakowań, co pomaga zachować bezpieczeństwo i odpowiednią temperaturę podczas transportu. Wysyłamy zamówienia od poniedziałku do czwartku, żeby mieć pewność, ze świeże oleje dotrą do Państwa już kolejnego dnia.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.