Co to jest ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to tradycyjna przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Produkt ten wywodzi się z Włoch, a konkretniej z miasteczka Modena. To tam powstaje oryginalny ocet balsamiczny, którego receptura jest ściśle tajna. Buteleczka tego octu może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Na rynku jednak powstają również inne octy balsamiczne, które, mimo że nie posiadają certyfikatu oryginalności, to również obfitują w cenne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, a przy tym wyśmienicie smakują. Więcej na temat zastosowania octu balsamicznego i jego dobroczynnych właściwości dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Z czego robi się ocet balsamiczny?

Zanim przejdziemy do omówienia właściwości octu balsamicznego, zacznijmy od początku, czyli od sposobu produkcji tego wyrobu. Tradycyjny ocet balsamiczny powstaje we Włoszech w miasteczku Modena oraz jego okolicach. Produkty wywodzące się stamtąd wyróżnia się specjalnym certyfikatem, a ich cena jest bardzo wysoka. Nie jest też od końca znana tradycyjna receptura na modeński ocet balsamiczny, gdyż od pokoleń owiana jest tajemnicą.

Obecnie jednak, również ten produkt został spopularyzowany i jest wytwarzany w wielu krajach. Wyroby te nie otrzymują certyfikatu, jednak jeśli są produkowane w naturalny sposób ich skład, smak i właściwości zdrowotne są bardzo zbliżone do oryginału.

Ocet balsamiczny robi się z moszczu winogronowego, który najpierw podlega gotowaniu, do momentu aż zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Następnie do tak przygotowanego surowca dodaje się starannie wyselekcjonowane szczepy grzybów, dzięki którym następuje fermentacja. Tak przygotowany wyrób trafia do drewnianych beczek, w których leżakuje i dojrzewa nawet kilkanaście lat. Najczęściej ocet balsamiczny przechowuje się w beczkach dębowych, z kasztanowca, wiśni lub jałowca.

Ocet balsamiczny należy do tej grupy produktów, na które czas wpływa korzystnie. Im dłuższe leżakowanie, tym lepszy smak, aromat i więcej dobroczynnych właściwości.

Wartości odżywcze octu balsamicznego

Ocet balsamiczny w swoim składzie zawiera sporo witamin i minerałów, a także silnie działających antyoksydantów. Znajdziemy w nim kwas octowy, winny, jabłkowy, magnez, potas, wapń i fosfor oraz polifenole. Wszystkie te substancje sprawiają, że ocet balsamiczny nie tylko nadaje wyjątkowego smaku potrawom, ale przede wszystkim korzystnie oddziałuje na organizm.

Zastosowanie octu balsamicznego

Ocet balsamiczny posiada szereg dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim znakomicie poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Jest niezastąpiony jako naturalne wsparcie w procesie odchudzania. Działa detoksykująco, a do tego przyspiesza rozkładanie tłuszczów. Zapobiega też ich nadmiernemu odkładaniu w postaci tkanki tłuszczowej.

Ocet balsamiczny skutecznie reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, a to czyni go znakomitym sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą, insulinoopornością oraz miażdżycą. Dzięki regulacji poziomu glukozy produkt hamuje apetyt i zapobiega podjadaniu. Regularne spożywanie tego wyrobu korzystnie wpływa też na ciśnienie krwi, którego odpowiedni poziom jest ważny dla prawidłowej pracy układu krążenia.

Ocet balsamiczny znajduje też zastosowanie we wspomaganiu różnego rodzaju infekcji. Działa bowiem przeciwdrobnoustrojowo. Wspomaga tym samym odporność. Dzięki zawartości dobroczynnych bakterii korzystnie oddziałuje na florę bakteryjną organizmu, która jest naszą naturalną tarczą w walce z patogenami. Prawidłowy skład flory bakteryjnej sprzyja wysokiej odporności, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu oraz oddziałuje na pracę układu nerwowego, co ma bezpośrednie przełożenie na dobre samopoczucie i pozytywny nastrój. Warto zatem wprowadzać do swojego jadłospisu wszelkie produkty, które troszczą się o jakość bakterii w naszych jelitach.

Do czego jest ocet balsamiczny?

Pierwotnie ocet balsamiczny wykorzystywano do przyprawiania dań kuchni śródziemnomorskiej, ale dziś można z powodzeniem stosować go w wielu innych potrawach. Ocet balsamiczny świetnie komponuje się z serami, mięsem, sałatami. Można nim polewać owoce, a nawet lody. Znakomicie pasuje do dań z grilla. Tak naprawdę jego zastosowanie ogranicza wyłącznie nasza kulinarna wyobraźnia.
Jak wybrać dobry ocet balsamiczny?

Jeśli nie stać nas na zakup oryginalnego octu balsamicznego z Modeny, to nic straconego. Na rynku znajdziemy dobrej jakości wyroby, które pozwolą nam cieszyć się zarówno wyśmienitym składem octu balsamicznego, jak i jego prozdrowotnym działaniem. Pamiętajmy jednak, by uważnie czytać etykiety. W sklepach bowiem można znaleźć wiele produktów z dodatkiem karmelu i innych barwników, które mają tylko imitować naturalny kolor octu balsamicznego. Produkt musi zawierać w składzie moszcz winogronowy i powinien być pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków. W rodzinnej manufakturze Sosta oferujemy naturalny i ekologiczny ocet balsamiczny powstały z surowców najwyższej jakości. To gwarantuje mu znakomity smak, aromat i bogactwo składników odżywczych. Przekonajcie się sami!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    13,90 19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!