3 przepisy na Walentynkową kolację

To już dziś! Walentynki, czyli święto wszystkich zakochanych. Pielęgnując
przekonanie, że do serca najłatwiej jest trafić przez żołądek, przygotowaliśmy dla Was 3
szybkie przepisy na walentynkową kolację.

Linguine z krewetkami i sosem z pomidorów


Składniki:


 400g linguine (lub innego rodzaju makaronu)
 500g krewetek
 4 średniej wielkości pomidory
 2 ząbki czosnku
 1/4 szklanki białego wina
 1/4 szklanki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia)
 2 łyżki masła klarowanego Sosta
 sól i pieprz do smaku
 parmezan do posypania


Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
  4. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę pomidory, białe wino, świeże zioła, sól i pieprz.
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż pomidory
    zmiękną i powstanie gęsty sos.
  5. Dodaj umyte krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut, aż się zarumienią.
  6. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  7. Przełóż danie do dwóch talerzy i posyp startym parmezanem.

Steki z polędwicy z sosem z porów i grzybów


Składniki:


 2 steki z polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
 2 duże pory
 200g mieszanych grzybów (np. borowiki, shiitake, portobello)
 1 łyżka masła klarowanego Sosta
 1 łyżka oleju rzepakowego Sosta
 2 łyżki mąki
 1/2 szklanki bulionu wołowego
 1/4 szklanki białego wina
 sól i pieprz do smaku
 świeża natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

  1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę oleju
    rzepakowego
    .
  2. Dodaj pokrojone w półplasterki pory i smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną.
  3. Do garnka dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, aż puszczą sok.
  4. Dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj bulion i białe wino, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos.
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smaż steki z obu stron po
    3-4 minuty na średnim ogniu, aż będą rumiane.
  7. Podawaj steki polane sosem z porów i grzybów, posypane świeżą natką pietruszki.

Kurczak w sosie musztardowym z chilli

Składniki:


 4 filety z kurczaka
 2 łyżki musztardy z chilli Sosta
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka miodu
 1 łyżka soku z cytryny
 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
 sól i pieprz do smaku
 4 plasterki czerwonej cebuli do dekoracji


Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj musztardę z chilli, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny i
    czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodaj filety z kurczaka do marynaty i dokładnie je w nią wcieraj, aby były
    dokładnie pokryte. Odstaw na minimum 30 minut.
  3. Rozgrzej grill lub patelnię i smaż filety z kurczaka na średnim ogniu przez około 6-
    8 minut z każdej strony, aż będą ścięte i rumiane.
  4. Podawaj filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i udekorowane plasterkami
    czerwonej cebuli.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy pozwolą Wam na stworzenie wyjątkowej, Walentynkowej
atmosfery we własnej kuchni!

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • Musztardy

    Musztarda z kardamonem Sosta

    od 13,90  Kup teraz
  • musztarda_kremska
    Musztardy

    Musztarda kremska Sosta

    od 13,90  Kup teraz
  • Musztardy

    Musztarda z cebulką Sosta

    od 19,90  Kup teraz
  • maslo_klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    64,90  Kup teraz

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!