3 przepisy na świąteczne potrawy z naszymi produktami

Tradycyjna sałatka jarzynowa z domowym majonezem

Bez niej święta po prostu się nie obejdą!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 jajka+ 1 surowe żółtko
  • puszka groszu konserwowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki naszej musztardy miodowej
  • 200 ml naszego oleju z ostropestu zimnotłoczonego
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotuj i wystudź. Jajka ugotuj na twardo.

2. Ugotowane jajka obierz, pokrój z warzywami w kostkę i przełóż do dużej miski.

3. W drugiej misce umieść żółtko, musztardę i sok z cytryny. Dodaj 2-3 szczypty soli i wymieszaj całość (najlepiej mikserem). Powoli wlewaj olej z ostropestu, miksując aż do powstania gładkiego majonezu.

4. Do warzyw dodaj groszek konserwowy i majonez. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i schłodź przed podaniem przez około 1 godzinę.

salatka_jarzynowa

 

Śledzie w oleju lnianym po staropolsku

Kolejny stały punkt świątecznego menu!

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w piórka. Dopraw solą, pieprzem i octem, a następnie odstaw na 15 minut.

2. Filety śledziowe wymoczone w zimnej wodzie pokrój na małe kawałki.

3. W czystym słoiku ułóż warstwami cebulę i śledzie. Dodaj wszystkie przyprawy, całość zalej olejem i wstaw do lodówki.

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 dniach od przygotowania.

Wigilijna zupa grzybowa z olejem rydzowym

Aromatyczna, rozgrzewająca.. po prostu idealna!

Składniki:

  • około 2 l bulionu warzywnego
  • 200 g grzybów leśnych
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g marchwi
  • 100 g ziemniaków
  • 50g korzenia selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 60 ml oleju zimnotłoczonego z lnianki
  • Łyżeczka masła klarowanego Sosta
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Warzywa- marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera- pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj posiekany drobno czosnek i kaszę. Podsmaż razem, a następnie zalej bulionem.

2. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.

3. Kiedy warzywa i kasza zmiękną, dodaj pokrojone na kawałki grzyby i gotuj razem 20 minut.

4. Dopraw zupę solą i pieprzem.

5. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z lnianki.

Darmowa dostawa od 200 zł

Ostatnio w sklepie pojawiły się:

  • sos paprykowy
    Musztardy i sosy

    Sos paprykowy Sosta 200 g

    24,90  Dodaj do koszyka
  • musztarda z cebulką
    Musztardy i sosy

    Musztarda z cebulką Sosta

    19,90  Wybierz opcje
  • masło klarowane
    Masło klarowane

    GHEE masło klarowane 700 ml

    68,90  Dodaj do koszyka

Szanowni Państwo!

Niedawno uruchomiliśmy nową stronę internetową. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby działała bez zarzutów. Mamy nadzieję, że korzystanie z niej będzie przyjemniejsze, a składanie zamówień bezpieczniejsze, prostsze i szybsze.

Jeśli zauważą Państwo błędy techniczne, wizualne lub tekstowe w obrębie strony, będziemy wdzięczni za ich zgłoszenie na [eeb_content]biuro@sosta.pl[/eeb_content]

Dziękujemy!