Olej rydzowy SOSTA

Dostępny
Olej rydzowy SOSTA

Olej rydzowy SOSTA 250 ml

19,00 zł
Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka, lennica, judra czy rydz lub rydzyk (dwie ostatnie nazwy nawiązują do brunatnej barwy ziarenek rośliny). Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych, blisko spokrewniona z rzepakiem. Ten wyjątkowy niefiltrowany olej tłoczony jest  metodą...

Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka, lennica, judra czy rydz lub rydzyk (dwie ostatnie nazwy nawiązują do brunatnej barwy ziarenek rośliny). Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych, blisko spokrewniona z rzepakiem. Ten wyjątkowy niefiltrowany olej tłoczony jest  metodą na zimno, co pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze. Właściwości dietetyczne i profilaktyczne oleju wykorzystywała medycyna ludowa. Jego spożycie nasilało się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Stąd pochodzi znane powiedzenie "lepszy rydz niż nic", gdy brakowało innej okrasy.  Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżając przy tym ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia.

Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych (pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych). Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). To im olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. Jest jednym z nielicznych olejów roślinnych (obok oleju lnianego) tak bogatych w kwasy omega-3.

Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:

  • skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca;

  • zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu;

  • stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy;

  • stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B;

  • przyspiesza wydzielanie żółci;

  • chroni wątrobę, trzustkę, serce, jelita, a także nerki;

  • osłabia objawy artretyzmu i reumatyzmu

  • reguluje poziom lipidów i cukru we krwi.

  • przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca

  • nadaje elastyczność skórze
     

  • zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek i plam starczych, a także chroni skórę przed starzeniem, związanym z ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe lub zaburzenia hormonalne

  • doskonały do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dziecka

 

Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody, nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.